IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчните проверяват над 3600 обекта в София с нелогично нисък оборот

Специален софтуер следи издаването на над 400 млн. касови бележки месечно

11:39 | 16.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Данъчните проверяват над 3600 обекта в София с нелогично нисък оборот

Над 3600 фирми в София са получили  писма от НАП, че фискалните им устройства и дейността им са поставени под наблюдение заради значително по-нисък от обичайния оборот, съобщават от приходната агенция. Сред наблюдаваните чрез специализирания софтуер са търговци на хранителни и промишлени стоки, заведения и ресторанти, медицински практики, фризьори и козметици, паркинги.

Данъчните предупреждават, че ако ниските обороти продължават и няма икономически и пазарни причини за това, търговците ще бъдат проверени, включително с тайно посещение на инспектори и покупка на стока или услуга, за да установят дали за всяка продажба се издава касова бележка.

При селекцията на рискови фирми от НАП използват данни не само за оборотите, но и такива за дълги периоди без продажби и концентрирането им в края на деня или месеца. Инспекторите съпоставят и приходите на  обекта с числеността на персонала, като в някои случаи откриват парадоксални ситуации като например заведение в центъра на София с над 70 места за сядане, персонал от 5 души и среднодневен оборот от 60 лв. за последните 5 месеца.

„Писмата са първата и то партньорска стъпка.  Очакваме търговците, които не са отчитали оборота си, да започнат да го правят, знаейки че са наблюдавани. Само ако няма промяна в поведението им, действаме с проверки и налагане на санкции “, коментира по повод наблюдаваните фирми директорът на „Контрол“ в НАП Васил Панов, цитиран в прессъобщение на агенцията. 

Софтуерът за дистанционна връзка на всеки касов апарат в страната със сървърите на НАП следи издаването на над 400 милиона касови бележки всеки месец. Системата позволява автоматично да се селектират онези обекти, в които оборотът значително се различава от средния за съответния район или бранш. Към момента активните касови апарати в България са близо 400 000.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Възможно е подозренията да са основателни, но многократно по основателни са подозренията в действията околко КТБ и ни=овият щатски ядрен реактор например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още