IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богат, по-богат, Microsoft

Големите щатски концерни плуват в пари, но ги пазят в чужбина, вместо да ги инвестират, за да пестят данъци

09:33 | 18.08.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	Част от световна рекламна кампания: Microsoft представя операционната си система в малко село в Северна Испания. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Част от световна рекламна кампания: Microsoft представя операционната си система в малко село в Северна Испания. Снимка: архив Ройтерс

Богатите стават по-богати, бедните стават по-бедни - диагнозата на френския икономист Тома Пикети обаче е вярна не само за физическите лица. Активите са разпределени много неравномерно и сред компаниите, поне в САЩ, показва нов анализ на рейтинговата агенция Standard & Poor's. В един от последните доклади анализаторите ѝ пишат, че най-богатите корпорации постоянно увеличат финансовите си резерви.

В цифри това изглежда така: само 18 фирми, които влизат в най-богатия един процент от компаниите, оценени от Standard & Poor's, държат под формата на парични средства и краткосрочни фондове - т.е. активи, с които биха могли в случай на нужда да разполагат бързо, около 535 млрд. долара. Сумата представлява 36% от паричните резерви на всички проучени 1800 фирми. По този начин делът на активите на супербогатите е значително по-висок, отколкото е бил преди няколко години.

Статистиката изглежда гротескно - 20% от фирмите държат 89% от парите. Останалата част от компаниите си разделя онова, което остава.

Банки и други финансови посредници не се появяват в статистиката на Standard & Poor's - те просто не са били изследвани. В списъка има предимно мултинационални технологични, фармацевтични и автомобилни компании, които през изминалите години са натрупали необичайно много пари, защото са правили добър бизнес и сделки в чужбина.

Microsoft, например, заема първо място в класацията, следван от Google, Cisco Systems, Apple, Oracle, Pfizer, Johnson & Johnson, General Motors и Ford. Печалбите си тези компании държат предимно в чуждестранни сметки, въпреки че в този момент едва ли получават лихви за тях.

Причината за това според анализаторите са данъчните закони на Съединените щати. Ако корпорациите прехвърлят печалбите си от чужбина в САЩ, те трябва да плащат високи данъци върху тях – максималната ставка е 35 процента, вероятно най-високата ставка на корпоративния данък в развития свят. Макар че вероятно има по-печеливши възможности за инвестиции в икономиката на САЩ от съхранението на пари по банкови сметки, което едва ли носи печалба, очевидно потенциалните ползи не са достатъчни, за да компенсират данъчния недостатък.

Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
нали ... :))) еееми ние сме от такова племе ве, можем да оправим бойлер, пералня, колата или пък на съседа жената и нея можем да оправим, политиката в страната, бизнеси и чудеса, са за един windows тука ше го прайм на въпрос ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
aneta5
преди 9 години
И най-умното, което измислиха политиците, е: облагането на транзакциите. Като в замяна тихомълком предвиждат такива реформи в световната търговия, че правителствата да станат безгласни букви и да могат да бъдат съдени от корпорациите, ако им нарушават правата. Резултата какъв ще е? Нови планини от пари за някои! И невъзможност на правителствата да провеждат някаква политика спрямо икономиката и в интерес на държавите и населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
aneta5
преди 9 години
Ошфорките са главната причина държавите да влизат във все по-големи дългове. И защо те съществуват в САЩ и под юрисдикцията на английската кралица? Кой прави така, че компании, които седят върху планини от пари, да не плащат данъци?! Колкото и да ни е неприятно, трябва да признаем, че с огромните печалби, които генерират, те наистина нямат стимул да правят инвестиции, защото могат да печелят не от оборота, а от надуването на цените. В случая какъв им е стимула да произвеждат повече и по-евтино и да имат повече потребители? Те са намерили как да отстранят конкуренцията и да завземат определени пазари в целия свят. С парите, които трупат от спестените данъци и заплати, които не подлежат на контрол, могат да си купят не само реклама, но и всички управляващи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
aneta5
преди 9 години
Без реформа на корпоративния данък неравномерното разпределение на богатството ще бъде още по-голямо през следващите години", се казва в документа на рейтинговата агенция. Ние очакваме, че най-богатият един процент ще продължи да увеличава дела си в общите активи, ако не се стигне до бърза корекция на данъчната политика или временна данъчна амнистия".И реформата на данъчната политика донесе повече инвестиции в... България?! Смях в залата! Наистина се учудвам на гъвкавостта на неолибералните икономисти. Те винаги намират оправдание за поведението на корпорациите. Ако не е данъчната политика, то ще е съдебната власт. Ако не е тя, то пък ще е цената на труда или квалификацията на персонала. Ако и в тези пунктове ги оборят, ще започнат като българите да се оправдават: една година със сушата, другата с кишата. А истината е, че не е луд, който изяжда зелника, луд е, който му го дава! Я да им отнемат правото да инвестират и продават, ако не плащат данъци в САЩ, и да видим какво ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
Longin
преди 9 години
голем разбирач си!! нема кво да ти се опре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Стойков, тука логиката е - счетоводителя като дръпне чертата накрая да няма да дава пари. Бая фирмички си карат на минус с години :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
еееми виждаш ли, не знам, при Ubuntu и MacOSx няма такива ядове, еми няма и да има базирани на UNIX системи кво да кажа повече и няма такива сини екрани посред нищото или Updates иначе няя те остай на мира ако не ги сложиш, слагаш ги и багясва .... Не знам най-добрите работят при Microsoft програмисти - светила, нарочно ли го праат, правителствена порачка ли е тоя Windows да е с дупки и бъглив кат швейцарско сирене, теория на конспирацията ли е, *** ли го това са години вече, години ... а оня Vista беше ........ мдам, после Американците изнасяли техника софтуер и руснаците *** - еееми *** са да щото го ползват windowsa ... :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
vstoykov
преди 9 години
Няма логика да има 6 човека и да декларира оборот 50 лв.Може спокойно да декларира много повече и пак няма да има данък печалба заради разходите по заплати. Нали заплатата на тези 6 човека не е 50 лева?Ако наистина декларират само 50 лева оборот (не печалба), това значи че имат и други приходи - иначе фирмата им ще фалира и трябва да се бръкнат в джоба за регистрация на нова, което е излишен разход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 3
studioaa
преди 9 години
А българските компании са хрисими като агънца и изобщо не укриват данъци нали?? Едно кафене близо до Света Неделя има 6 човека персонал, но реализира колосалния оборот от 50 лв. на ден. Това не стига даже за заплатите на персонала, но кафенето си бачка, ли бачка и е далеч от фалит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 9 години
новина от днес:Windows 8.1 Update Crippling PCs With BSOD, Microsoft Suggests You Roll Back...http://it.slashdot.org/story/14/08/18/0016223/windows-81-update-crippling-pcs-with-bsod-microsoft-suggests-you-roll-back
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още