IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топливо, Медика и ПДНГ са по-високо оценени от компаниите майки

Публичните дъщерни компании на Стара планина холд са с 39% по-скъпи от холдинга, дори и след преизчисляване през дяловите участия

09:34 | 18.08.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Топливо, Медика и ПДНГ са по-високо оценени от компаниите майки

На българския капиталов пазар има няколко дъщерни дружества, които са по-скъпи от компаниите майки.

Това са Топливо АД с капитализация от 31,5 млн. лв., спрямо 25 млн. лв. на компанията майка Синергон холдинг АД, също така Медика АД с 34,2 млн. лв., спрямо 18,3 млн. лв. за Доверие обединен холдинг АД и Проучване и добив на нефт и газ АД със 141 млн. лв., спрямо 100 млн. лв. за холдинга Зърнени храни България АД.

Когато се преизчисли през притежаваните дялове обаче, се оказва, че трите дъщерни дружества са по-евтини от компаниите майки. При Топливо АД делът на Синергон е 73,42%, което прави отношение на капитализациите между дъщерното дружество и компанията майка от 0,92, което е под единица, тоест холдингът е по-скъп. Разбира се, холдингът притежава и други дъщерни дружества. Отношението достига 0,97, ако се отчете и участието в Светлина АД, което също е борсово дружество.

При Медика АД отношението межу капитализациите на дъщерното и холдинга е 0,844, тоест Доверие обединен холдинг АД е по-скъп от дела си в Медика АД, тъй като връзката между двете дружества е първо през Доверие Капитал АД, където ДОХ АД има дял от 54,13%. След това Доверие капитал АД притежава 83,49% от Медика АД. Разбира се, холдингът притежава и други дъщерни дружества.

При Проучване и добив на нефт и газ АД делът на Зърнени храни България АД е 51,22%, което прави отношение на капитализациите на дяловото участие и холдинга от 0,725. Холдингът притежава и други дъщерни дружества.

Интересна е ситуацията при Стара планина холд АД, където пазарната капитализация е 87 млн. лв., а пазарната капитализация на дяловите участия в М+С Хидравлик (30,91%), Хидравлични елементи и системи (64,53%), Елхим-Искра (51,4%), Фазан (88,07%) и Българска роза, Карлово (49,99%) е с 39% по-голяма, тоест холдинът е по-евтин от пазарната оценка на дяловите му участия. 

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът има по 1 акция в някои от изброените дружества.

Свързани компании:

Зърнени Храни България АД(ZHBG)

Доверие Обединен Холдинг АД-София - втора емисия(6D2B)

Топливо АД(TOPL)

Българска роза АД гр. Карлово(ROZA)

Медика АД(5MA)

Хидравлични елементи и системи АД(HES)

Фазан АД(4F5)

Елхим-Искра АД(ELHM)

М+С Хидравлик АД(MSH)

Проучване и добив на нефт и газ АД(NGAZ)

Стара планина холд АД(SPH)

Синергон Холдинг АД(SNRG)

Доверие Обединен Холдинг АД(DUH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 23 rate down comment 0
BigBear
преди 9 години
Пренасянето на ценова информация от дъщерните дружества към холдинга зависи от доверието към мажоритаря на холдинга. При оптимално доверие пазара смята че мажоритаря има нужда от този дял и няма да го продава както няма да продава и самия холдинг и затова има горната разлика която поражда дисконт на съставните части на ходинга - примерно между 30 - 50 %. Като няма доверие пазара въобще може тотално да не смята дела на холдинга в компанията при оценка на стойността на холдинга.Реално печалба от подобен тип недооценки се извлича веднъж на много години при промяна на мажоритарния собственик иначе обикновено за тези разлики започва да се говори когато пазарът или твърде бичи или трябва да се насочи вниманието на спекулантите към конкретни акции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още