IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свиват безработицата с наемане на младежи и хора с увреждания

Служебният социален министър не даде яснота как ще продължи пенсионната реформа при представянето на приоритетите си

12:44 | 18.08.14 г. 4
Свиват безработицата с наемане на младежи и хора с увреждания

Като служебен социален министър Йордан Христосков ще работи за намаляване на безработицата чрез активиране на безработни младежи, хора с увреждания и дългосрочно безработни по различни мерки на министерството. Ще се работи по изплащане в срок на всички социални плащания и оптимизиране на осигурителната система. Това съобщи Христосков пред журналисти, представяйки приоритетите си.

По отношение на това как ще продължи пенсионната реформа, той не даде яснота. Нека не изпреварваме работата на Консултативния съвет, лаконично отговори министърът.

Механизмът за договаряне на минималната работна заплата е все още на етап договаряне, стана ясно от думите му. Христосков обаче беше категоричен, че е привърженик на точните механизми за формирането й, а не на политически съображения. Все още има противоречия между работодатели и синдикати по отношение на това кои показатели да се включат за формирането на минималното възнаграждение.

Христосков заяви, че ако не бъде постигнато договаряне за всички браншове за минималния осигурителен доход, ще пристъпи към административно налагане на увеличение. Той посочи, че това важи особено за браншове, където поне 2-3 години не е имало промяна.

В сферата на оперативната програма за човешките ресурси ще се работи да се избегне риск от загуба на средства по програмата. Това каза ресорният заместник-министър Петя Евтимова. Тя посочи, че на 19 септември ще има извънредно заседание на комитета по наблюдение на програмата, където ще се реши да се пренасочат средства от проекти на загуба по други, така че да не се загубят средства. Пренасочването ще бъде от проекти, при които има риск за загуба на средства, към проекти, чийто бюджет може да се увеличи, уточни заместник-министърът.

Новата ОПРЧР ще бъде изпратена за одобрение в ЕК до края на септември.

Изготвя се и новата програма за хранителни продукти за крайно нуждаещи се, която прилича на досегашната „Благотворителност“ на ДФЗ. Работи се по механизмите и критериите за предоставяне на продуктите.

Друг приоритет е стартирането на програмата за младежка заетост – проект, който трябва да започне преди официалното одобрение на оперативната програма за стажове на хора до 29 години, които са без работа. Предвижда се до 2020 г. да бъдат наети 8 хиляди младежи, като програмата поема заплатите и социалните им осигуровки за 6 месеца.

Другият заместник-министър Румяна Георгиева ще работи за договаряне на минимални осигурителни прагове. Досега са извършени договаряния за 35 дейности, като средният процент за увеличение е 4,1%. Където не е постигнато договаряне, ще се използва този процент.

По изпълнението на Националния план за действие по заетостта за тази година се прави преглед на всички стартирали мерки и се чакат резултатите от анализа, каза още Георгиева. Ще има преразпределение на ресурсите към тези с по-голям интерес, каза тя. В новия план за догодина ще се включват нови политики за безработни и хора с увреждания.

Спаска Петрова, която е заместник-министър с ресор социални дейности ще работи за редовното изплащане на помощите за първокласници, които са по 250 лева за 45 хиляди първокласника тази година, за изплащането на енергийните помощи на 270 хиляди души, както и за нова визия за деинституализацията на децата.

Министър Христосков каза, че ведомството първостепенно работи за решаване на кризисната ситуация в наводнена Мизия. 1131 души от наводнените райони във Врачанска област вече са получили еднократна финансова помощ в размер на 325 лв., каза служебният министър на труда и социалната политика.

Общо 1383 са молбите за еднократна помощ, постъпили от живеещите в наводнените райони в страната. 1131 от тях са удовлетворени, а останалите 252 ще  бъдат разгледани в най-кратък срок, за да може нуждаещите се да получат по 325 лева, с които да покрият най-неотложните си нужди.

Близо 750 души са ангажирани по отстраняване на последствията от наводненията в Мизия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
stefan.hrist
преди 9 години
Поредния министър, който дъвчи тази програма за наемане на хора с увреждания, а в бюрото по труда в Разград даже не са я чували ! Вяьтър работа ! По добре да измисли как да накара работодателите да спазват членове 315, 316, и 317 от кодекса на Труда !!! Че с тия символични глоби, на стойност един ваучер за почивка на море, им дреме на ....!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Хе хе, ще бори безработицата, като кара безработните да работят за да си получат помощите :DТой бай Тошко я беше преборил бе, що го махнахте не мога да разбера. Принципа е "Я ги лъжем че работим, они ме лъжат, че ми плащат" Е така се бори безработица г-н министЪре, гледам, схванал си този принцип :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 9 години
От какъв зор дясното правителство на прецедента ни ще спасява електората на БСП и то с техните (левите) мерки, като държавата назначава хора на работа, а не стимулира бизнеса да прави това? Забелязала съм, че електората на ГЕРБ са "много образовани", само дето боко казва, че са прости като него, та го избират. Прочетете и писанията на троловете на ГЕРБи преценете за качествата им сам. И после - наистина ли мислите, че ГЕРБ и ДПС (БОСТАН) не плащат на мързеливите и тъмнокожите по време на избори?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Тази "безработица" е от хора като електората на БСП. неуки, мързеливи и крадливи роми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още