IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел обмисля да посети Киев през уикенда

Германският външен министър Щайнмайер предупреждава за изостряне на влошената ситуация

16:01 | 18.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Меркел обмисля да посети Киев през уикенда

На фона на задълбочаващата се криза в Украйна германският канцлер Ангела Меркел обмисля официална визита в Киев в събота, за да разговаря на място с президента на страната Петро Порошенко.

Вицеправителственият говорител на Меркел Кристиане Вирц потвърди по време на пресконференция в Берлин, „че канцлерът има покана от Киев, и че тази покана в момента се разглежда от федералното правителство". Кабинетът ще съобщи "своевременно" дали канцлерът ще отпътува в събота и каква ще е програмата за срещата, пише Wall Street Journal. 

Междувременно Министерството на външните работи определи очакванията на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, че в преговорите за решаване на кризата с министрите на външните работи на Русия, Украйна и Франция може да има съществен напредък, като "управляеми". Щайнмайер е информирал Меркел в понеделник сутрин по телефона за същността на разговорите, заяви говорителят му Мартин Шефер на същата пресконференция.

След петчасовото заседание на министрите на външните работи в неделя в Берлин Щайнмайер заяви, че има напредък в някои точки, но също така предупреди и за възможно изостряне на и без това вече влошената ситуация в конфликта между Русия и Украйна.

Федералният външен министър е представил на колегите си по време на извънредно заседание „някои идеи", които сега ще бъдат обсъдени в съответните столици. Реакциите си Киев, Москва и Париж трябва да представят във вторник. „След това четиримата съвместно ще решат как ще продължат разговорите," съобщи Шефер. Според говорителя това включва преди всичко опит за постигане на трайно взаимно прекратяване на огъня и ефективен контрол над украинско-руската граница.

Междувременно сраженията в източната част на Украйна между проруските сепаратисти и украинската армия продължават. Германското правителство призовава Русия от няколко седмици да предотврати снабдяването на сепаратистите от руска територия. Руското правителство от своя страна настоява, че не подкрепя сепаратистите. 

Oще за срещата между Русия, Украйна, Франция и Германия вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 3
Веско
преди 9 години
Що не вземе да посети Донецк, ами Киев?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още