IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джихадистите издигат терора на ново ниво

"Ислямска държава" е много по-опасна от Ал-Кайда, защото има военна организация, с която може да завзема и държи под контрол обширни територии

11:24 | 20.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Кюрдски боец на пост наблюдава позициите на бойци на &bdquo;Ислямска държава&ldquo; в близост до Мосул в Северен Ирак. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кюрдски боец на пост наблюдава позициите на бойци на „Ислямска държава“ в близост до Мосул в Северен Ирак. Снимка: Ройтерс

Вече може да се твърди със сигурност - през лятото на 2014 г. заплахата от ислямския екстремизъм се трансформира в нещо ново: по-амбициозно и по-опасно, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

В дългосрочен план това е заплаха за Съединените щати, но страните в Близкия изток и Европа са по-пряко засегнати – разбира се, Ирак, но също така и Саудитска Арабия, Израел, Турция, Египет, Русия и Иран.

Опасността от терористичната групировка „Ислямска държава“ изисква подходящ отговор. Именно защото целите на организацията са толкова широкообхватни, е необходима координирана международна коалиция. Американското правителство може да създаде тази коалиция само в случай че успее да убеди застрашените от ислямистите страни, че те имат общ враг и трябва да му отговарят заедно. Това е голямо предизвикателство за президента Барак Обама, който обеща в понеделник да работи дългосрочно с "ключовите партньори", за да се пребори с „Ислямска държава“.

Групировката завладя цели райони в Ирак и Сирия и по този начин привлече вниманието върху себе си. По-малко в светлината на прожекторите попада фактът до каква голяма степен се различава стратегията на групата от тези на предишните екстремистки ислямски движения.

И докато Ал-Кайда се фокусира върху индивидуални терористични атаки, за да отслаби Запада и да прекрои ислямския свят, новата фракция отива много по-далеч. Движението е създало военна организация, която може да заема и задържа под контрол цели райони - почти както би направила и дадена държава, ако влезе във война. Това никога не успя да направи Ал-Кайда, която дори не се е опитала сериозно да го стори, пише още WSJ.

През юни „Ислямска държава“ капитализира военните си постижения и обяви нов халифат - ислямска държава - в една област, която групата контролира в Сирия и Ирак. За да увеличи своята база, движението се опитва със специална програма да спечели мюсюлманите на своя страна. Тя е специално насочена към офицери, инженери и лекари.

Накратко: това не е една неясна терористична клетка, сочи анализ на Institute for the Study of War. „Това е по-скоро протодържава, която тества в момента най-добрите начини да печели вниманието на света и да получи по-силна подкрепа от мюсюлманската общност". 

Не е трудно да се досетим какво е планирала „Ислямска държава“. Групата ясно обяснява своите цели, тактики и религиозни оправдания, при това на няколко езика. Трябва да прочетем само първите две издания на списанието на движението, наречено Dabiq, които бяха публикувани през това лято и в интернет на английски, а наскоро дори и на немски.

Първото издание се появи малко след като „Ислямска държава“ обяви своя халифат със столица в Сирия. Лидерът Абу Бакр ал-Багдади се изказва както по отношение на целите, така и по отношение на враговете на групата. Сега светът е разделен на два лагера, казва той - „на лагера на мюсюлманите и муджахидините, и на лагера на евреите, кръстоносците, техните съюзници, а с тях и останалата част от народите и религиите, които се предвождат от Америка и Русия и са мобилизирани от евреите".

Последна актуализация: 04:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Те навремето нещо са видяли, за да подкрепят диктатори като Садам и Асад. Очевидно тези територии могат да се контролират само с диктатура и е по-добре да имаме там диктатор, поддържан но и контролиран от запада, отколкото обширна територия на беззаконие на която избуяват различни екстремисти. След като вече няколко години Сирия практически не съществува, логична беше появата на тези. Не може да има вакуум, веднага мястото се заема. О! Бама да беше опирал да режисира кой ще го заеме, вместо да остави сирийците да се оправят както си знаят, а те един начин знаят види се - да се колят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
Nikola666
преди 9 години
Май не е за първи път. Талибаните превзеха цяла държава и я управляваха известно време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още