IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебният кабинет поиска актуализация на бюджета

Ремонтът ще бъде предложен на следващото Народно събрание, независимо дали ще бъде сформиран кабинет, заяви Румен Порожанов

13:40 | 20.08.14 г. 1
Служебният кабинет поиска актуализация на бюджета

Заради надценените приходи и замразените евросредства служебният кабинет готви актуализация на бюджета. Ремонтът ще бъде предложен на следващото Народно събрание, независимо дали ще бъде сформиран кабинет. Това стана ясно от изявление на финансовия министър Румен Порожанов пред медиите след заседанието на Министерски съвет.

„Няма да избягаме от актуализацията, която ще представим на следващото Народно събрание“, каза Порожанов.

Надценените приходи и двете замразени европрограми „Околна среда“ и „Регионално развитие“ са най-значимите фактори, които влияят на „дупката“ в бюджета, посочи той.

От представените данни стана ясно, че служебният кабинет тръгва към ремонт на бюджета, като актуализацията ще бъде предложена на следващото Народно събрание след изборите на 5 октомври.

Целта на правителството обаче ще е при актуализацията дефицитът да не превиши 3%, в противен случай България влиза в процедура по свръхдефицит и специален мониторинг от страна на Еврокомисията.

На днешното заседание на правителството Порожанов е представил доклад за изпълнението на Консолидираната фискална програма към 31 юли 2014 г.

Дефицитът по Консолидираната фискална програма (КФП) към края на юли 2014 г. е в размер на 1,147 млрд. лв. (1,4% от БВП) при планиран за цялата година дефицит от 1,472 млрд. лв., или 1,8% от БВП.

Спрямо същия период на предходната година дефицитът по КФП се влошава с 1,2 процентни пункта. Това е резултат от изпреварващия ръст на разходите, включително и по европрограмите, замразените плащания по „Околна среда“ и две оси на „Регионално развитие“, изоставането в изпълнението на данъчните приходи спрямо планирания ръст за 2014 г., се посочва в отчета на финансовото министерство.

Формираният към края на юли дефицит от 1,147 млрд. лв. се дължи на дефицит в националния бюджет – 647 млн. лв., и дефицит по европейските средства малко над 499 млн. лв. Заради блокираните програми България има заявени, но невъзстановени от ЕК разходи за 480 млн. лв., каза още Порожанов.

По отношение на планирането той обясни, че само в рамките на КФП заложените приходи са с 2 млрд. лв. повече от отчетените през 2013 г. Залагането на надценена приходна част води до разходна част, която дава възможност да се изразходват средства по най-различни направления, например Публичната инвестиционна програма за растеж на регионите в размер на 500 млн. лв., в рамките на планирания дефицит, отчете финансовият министър.

Към края на юли обаче изпълнението на КФП показва с 1% преизпълнение на приходите спрямо 2013 г., но разходите са със 7,2% по-високи, или 1,2 млрд. лв., което директно рефлектира към дефицита за седемте месеца.

„Във всички случаи при положение че е заложен ръст на БВП около 1,8%, залагането на ръст на данъчните приходи с 11% повече от 2013 г. няма как да се обясни от никакви алгоритми и мерки за събираемост“, коментира Порожанов.

Той отчете още намаление на приходите от косвени данъци към края на юли със 77,3 млн. лв. спрямо същия период на предходната година.

Последна актуализация: 02:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 5
aldy
преди 9 години
Тия хора съвсем се оляха. Ами като няма пари в бюджета, карате с 1/12 за всеки от двата месеца на "управление" на служебното правителство, какво сте се разпищолили? Близашки си назначава ЧЕТИРИ заместника, в ПОЛИТИЧЕСКИЯ (!!) кабинет се слага 20 храненика, заедно с протестъра Янакиев, доста повече от политическия кабинет на редовното правителство. Махат се поголовно "вражески" зам. министри и им се изплащат обезщетенията, пак от държавния бюджет. Харчат се разни консултантски пари за измислени консултантски услуги, например 3 милиона в образованието. С две думи, краде се по всички възможни начини, за да се осигурят извънредни пари за печелене на изборите. Отделно, дето служебното правителство замества и ОБЛАСТНИ УПРАВИТЕЛИ, за да е сигурна СЛУЖЕБНАТА победа на тиквариата. Гнусна работа, ама тиквуните нямат чувство за срам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още