IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Галъп: Всеки втори смята, че КТБ е жертва на политическа атака

За втори пореден месец доверието в банковата система спада, сочи проучване

16:24 | 20.08.14 г. 2
Галъп: Всеки втори смята, че КТБ е жертва на политическа атака

Всеки втори пълнолетен българин е убеден, че Корпоративна търговска банка (КТБ) е жертва на политическа атака. Едва 16% не са съгласни с такава позиция, останалите 35% не могат са преценят. Това показва национално представително проучване на "Галъп интернешънъл", направено между 1 и 6 август сред 1008 пълнолетни българи.

На 20 юни Българската народна банка обяви, че поставя под особен надзор Корпоративна търговска банка и тя беше затворена. Почти веднага след това възникна напрежение и при друга банка - Първа инвестиционна банка. От нея само за един ден, на 26 юни, бяха изтеглени над 800 млн. лв. Това накара държавата да се намеси спешно и в банката бяха налети пари след разрешение от Европейската комисия.

Според проучването фактът, че повечето хора смятат, че КТБ е жертва на политическа атака, е успокояващ, тъй като мнозинството не вижда проблема като чисто финансово-икономически. От друга страна обаче тази доминираща в общественото съзнание нагласа говори за волунтаризъм на властите. От тук следват и повишени опасения от риск за фалит на други банки – 37% споделят такъв риск, а на обратното становище са 29%.

За втори пореден месец доверието в банковата система спада, сочат още данните от изследването. Регистрира се ниво на недоверие от 53% (доверието е 27%). Тези стойности се отчитат за първи път от началото на март 2013 г., когато имаше обща криза на доверието в институциите, свързана с февруарските протести.

Социолозите правят извода, че след проблемите с банковата ни система през 1996 - 97 г. почти двадесет години финансовите ни институции като цяло бяха устойчив фактор на стабилност както в икономически план, така и на равнището на масовото съзнание. Кризата с КТБ и ПИБ обаче е преобърнала нагласите и тенденциите в момента са негативни.

Едва 5% от пълнолетните българи възнамеряват да местят парите си в друга банка у нас, а 7% биха предпочели да държат пари в чужбина, сочат още данните от проучването. Близо 40% от сънародниците ни изобщо нямат спестявания и не работят с банки, така че в действителност не бива да се подценяват тези проценти, отбелязват от социологическата агенция.

Мнозинството българи предпочитат българските банки – 33%, докато 18% изразяват предпочитания към клоновете на чуждестранните финансови институции у нас.

43% изразяват предпочитание КТБ да бъде оздравена от акционерите й и да продължи да работи и само 19% са за фалит на банката.

Темата за КТБ може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Пак внушения на тази агенцийка. Пак са захлебили за да заблуждават хората. Нищо политическо няма в един най обикновен грабеж, с помощта разбира се на политици ! Далавера!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
dakl
преди 9 години
Да! Атака зад която достатъчно прозрачно се очертава фигурата на нашия президент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още