IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ING: Контрасанкциите на Русия ще костват на ЕС 6,7 млрд. евро на година

Германия ще пострада най-много в парично изражение, губейки около 1,3 млрд. евро на година

16:49 | 20.08.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	На витрината на магазин за хранителни стоки в Санкт Петербург е изложена испанска шунка. Вносът ѝ в Русия вече е забранен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

На витрината на магазин за хранителни стоки в Санкт Петербург е изложена испанска шунка. Вносът ѝ в Русия вече е забранен. Снимка: Ройтерс

Наложената от Русия забрана за внос на храни от Запада може да струва на Европейския съюз (ЕС) ежегодни загуби на обща стойност 6,7 млрд. евро, смятат експертите от ING Groep NV.

"Потенциалните ефекти на руското ембарго върху вноса на западни храни далеч надхвърлят последиците за плодовете и нетрайните зеленчуци", посочиха икономистите на базираната в Амстердам банка, цитирани от Bloomberg.

По-рано този месец Русия прие едногодишна забрана за вноса на редица хранителни продукти от ЕС и САЩ, отвръщайки на санкциите срещу страната по повод кризата в Украйна. Ходът бе предприет срещу редица продукти, вариращи от сирене Гауда до ябълки, и има пряко влияние върху фирмите, които доставят тези стоки, според ING.

Според експертите Германия ще пострада най-много в парично изражение, губейки около 1,3 млрд. евро на година. Въпреки че загубата за Полша ще по-малка, потенциалните негативи по отношение на работните места ще са по-големи, като около 23 000 души ще изгубят работата си.

Силно засегнати очаквано ще бъдат и балтийските държави. Литва може да загуби 0,4 на сто от брутния си вътрешен продукт, Естония – 0,35%, Латвия – 0,2 на сто. 

По-рано в сряда стана ясно, че Полша е изпратила искане към ЕК за разглеждане на решението на Русия да забрани вноса на широка гама от хранителни продукти от страна на Световната търговска организация (СТО).

"Факт е, че Полша е подготвила официално оплакване до СТО във връзка с руската забрана", съобщи полският министър на земеделието Марек Савицки.

Министърът също така отбеляза, че загубата на Полша от руските ограничения за внос ще надвиши 750 млн. евро. През 2013 г. полският бизнес изнесе хранителни продукти за Русия на стойност 1,3 млрд. евро.

Преди това общата загуба за полските производители, свързана с руското ембарго върху вноса на плодове и зеленчуци, бе оценявана от Министерството на земеделието на 500 млн. евро.

Всичко за санкциите и контрасанкциите четете в рубриката на Investor.bg "Играта на санкции".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 4
nikolay.r.todorov
преди 9 години
Абе хем няма пари, хем си купувал съомга и френски сирена. Как става таз работа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
nikolay.r.todorov
преди 9 години
И това е ако няма допълнителни санкции върху вноса на автомобили например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 8
0pk
преди 9 години
Tой мужикът и без това няма пари, тъй че едва ли страда :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 14
jamiemirror
преди 9 години
Руска класика в стил "ама вие защо биете ***?" :)От руските "санкции" страда единствено мужикът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 7
Dimat
преди 9 години
Я стига с тези простотии - Германия щяла да пострада най-много от руските санкции.Ще пострадат,за кой ли път,***,като нас и най-много,ние.Просто всички пасиви на господарите,ще бъдат прехвърлени на слугите.Нали за тази цел са десетките техни банки,корпорации,търговски вериги.Нещата са толкова прости,но се представят усложнени,за *** глави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още