IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джоузеф Стиглиц: Еврозоната се нуждае от фискален съюз

Нобеловият лауреат описва мерките за строги икономии като „тъжен провал“

21:06 | 20.08.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Джоузеф Стиглиц: Еврозоната се нуждае от фискален съюз

Политиките за строги икономии в еврозоната, чиято цел бе справянето с дълговата криза в региона, са „тъжен провал“, тъй като икономическият растеж не помръдва. На това мнение е носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц, цитиран от Bloomberg.

Професорът от Колумбийския университет смята, че високата безработица и слабият растеж подчертават недостатъците на мерките против сътресенията, които валутният блок понесе.

„Сега виждаме огромната цена, която Европа плаща“, коментира Стиглиц пред Bloomberg Television. „Да се надяваме, че в действителност тази провалена политика ще нанесе своя удар“, допълни той.

Авторът на книгите „Свободно падане“ и „Цената на неравенството“ разкритикува темпото, с което се създава европейският банков съюз. Той го определя като „твърде бавно“ и призовава за „кооперирането“ на дълговете в еврозоната. Това е позиция, която Германия и други страни принципно не приемат.

„Нуждаете се от това, което наричате фискален съюз“, казва Стиглиц. „Ако Европа може да заема средства като едно цяло, то тя би могла да заема средства при лихвените проценти, по които това правят Съединените щати.“

Въпреки че през юни Европейската централна банка (ЕЦБ) въведе безпрецедентни парични мерки, измежду които негативна депозитна лихва за пръв път, „паричната политика всъщност не може да бъде заместител на тези други политики“, смята Нобеловият лауреат.

Най-големите икономики в 18-членния валутен съюз – Германия, Франция и Италия, не постигнаха растеж през второто тримесечие. Възстановяването на Стария континент остава в риск, а натискът върху ЕЦБ да увеличи паричните стимули се увеличава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
И аз не мога да разбера някои хора къде ги виждат тия икономии (че даже и СТРОГИ) като все още всички са на дефицит?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
... и вече нямат сили да доминират света...-----------------------------------------------------------------Това е една от причините, поради които следващия етап през, който ще премине икономическото и политическо устройство на света, най-вероятно ще бъде разделянето му на няколко относително капсулирани зони(икономическо-политически пространства). Просто към днешна дата няма такъв субект, който да има капацитета да задава дневния ред за целия свят. Дали ЕС ще бъде център на такова формирование е под голям въпрос , поради тези не-весили констатации, които си изредил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Всичко това са алабализми. И такава и онакава парична политика все е зле. Такава води до стагнация и безработица, онакава води до балон и нова криза след години на растеж.Фундамента е, че европейците са глезени,алчни, мързеливи и застаряващи и вече нямат сили да доминират света, както са го правили през последните 1000 годни. Прекалената "цивилизованост" им е отнела способностите да се борят и да оцеляват Няма как да сме конкурентно-способни на азиатците, работещи много за по 2 евро на ден и искащи малко за да са щастливи. До сега ги доминирахме с ноу-хау но и там почваме да издишаме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
melon
преди 9 години
Европа е затънала в егоизъм и разединение. Много историческа обремененост има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още