IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Губим по 400 млн. лв. на месец, ако спре газът през зимата

Енергийният еврокомисар е уверил вицепремиера Екатерина Захариева, че до този сценарий няма да се стигне

16:50 | 20.08.14 г. 2
<p>
	Енергийният еврокомисар Гюнтер Йотингер.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Енергийният еврокомисар Гюнтер Йотингер. Снимка: Ройтерс

Ако спрат доставките на природен газ от Русия, България ще губи по 400 млн. лева месечно. Това е коментирала вицепремиерът по икономическото развитие и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране в служебното правителство Екатерина Захариева на срещата ѝ с еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер, съобщават от правителствената пресслужба.

В срещата с Йотингер е участвал също енергийният министър Васил Щонов.

Според еврокомисаря до този сценарий няма да се стигне. Той е уверил делегацията от България, че поддържа постоянна връзка с Москва и Киев и според него няма да има проблеми с газовите доставки през есента и зимата.

Стабилизирането на енергийния сектор в България и състоянието на големите инфраструктурни енергийни проекти са били сред основните теми на разговор между тримата, посочва се в съобщението.

Йотингер е подкрепил идеята за създаването на енергиен борд и е поканил български експерти за разговори в Еврокомисията с цел намиране на балансирани механизми и стабилизиране на енергийния сектор.

Според българските министри и Йотингер цялостният анализ на сектора, направен от експерти на Европейската комисия и Световната банка миналата година, е добра основа, върху която да се изработи план за действие за стабилизирането на енергетиката.

Що се отнася до „Южен поток“, България е подчертала, че временно спира дейностите, определени в писмото на ЕК по наказателната процедура. Преустановява се възлагането по всички тръжни процедури и се спира сключването на нови договори до синхронизацията на проекта с европейското законодателство.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 0
TIM
преди 9 години
Кат чуя думата, борд и се успокоявам!Това е като някой да ми каже - ти за това не се притеснявай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
vzhekoff
преди 9 години
Този си отива, наесен ще е никой и неговите "уверения" няма да имат никаква стойност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още