IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словакия: Санкциите ще засегнат Европа много повече, отколкото очаквахме

Няма да последваме ЕС "като овца към кланицата" в политиката спрямо Русия, посочи премиерът Роберт Фицо

17:51 | 20.08.14 г. 9
Словакия: Санкциите ще засегнат Европа много повече, отколкото очаквахме

Словакия няма да последва Европейския съюз (ЕС) "като овца към кланицата" по въпроса със санкциите спрямо Русия, заяви министър-председателят на централноевропейската страна Роберт Фицо, цитиран от РИА "Новости".

"Аз съм един от тези премиери, които още при първата вълна от санкции ясно възразиха срещу тях. Да не говорим пък за втората вълна", посочи Фицо.

Според него това отношение е довело до факта, че, например, не са били наложени санкции срещу дъщерните дружества в Европа на руската Сбербанк. Роберт Фицо изтъкна, че това се е случило поради съвместните усилия на Словакия и Австрия.

"В Словакия банката работи, и ако тя рухне, това би могло да засегне може би стотици хиляди клиенти. Ние се стремим да действаме рационално, прагматично", отбеляза премиерът на Словакия.

Фицо изтъкна необходимостта да се говори за проблемите, за това защо нещо е грешно и какво по-добро може да се направи.

"Задейства се ефектът на бумеранга. По мое мнение бумерангът ще ни засегне много повече, отколкото очаквахме", каза той.

"Словашкото правителство много ясно отхвърли ситуацията, която възникна в Крим. Бяхме напълно съгласни и по отношение на Украйна", припомни министър-председателят.

По-рано през август подобен коментар направи и премиерът на Унгария Виктор Орбан. По думите му ЕС сам си е навредил икономически, налагайки санкции на Русия заради Украйна.

"Политиката на санкции, следвана от Запада, т.е. от нас, и предизвикала ответни действия от страна на руснаците, причинява повече вреди на нас, отколкото на Русия", каза Орбан в радиоинтервю. "В политиката на това му се казва сам да се простреляш в крака", добави унгарският премиер.

Орбан oтбеляза още, че санкциите ще се отразят благоприятно на развитието на руската промишленост и ще я направят независима от западните технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 4
data
преди 9 години
Железния кон е пич ! п.п. По скоро ти си смешника
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
Internet
преди 9 години
ти си само един надничар-смешникнищо повече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 3
vzhekoff
преди 9 години
:))) При 450 млрд резерви, колко да са разколебани ? А след 3 месеца като стане -10 градуса и украинците почнат да крадат като *** газта, а руснаците спрат транзита, с пропаганда ли ще се грееш ? Аман от промити мозъци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 12
Ironhorse
преди 9 години
TХахаха,а Медведев лееекинко вдига забраната за внос на храни.Словаците и унгарците малко да си понатиснат дупетата и да проявят солидарност Украйна и нас българите.Ние нямаме късмета съседите ни да са цивилизовани като техните.Явно ще трябва страните в близост до Русия да направим едно транспортно ембарго на дупедавците, да видим от къде ще прекарат стоката.русия е силно разколебана от дори тези нерешителни действия на САЩ и ЕС, а се говори за бойкот на газа, а петрола вече е 95 $.Под 90$ Рашата утеква
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
абитуриент
преди 9 години
БЪЛГАРИЯ......!!!!????......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
1
rate up comment 10 rate down comment 25
lyusien
преди 9 години
Никакъв акъл Трябва да имат единна позиция в противен случай Путин ще ги разиграва както си иска Какво ще стане като Русия наложи санкции Ще си изпразни магазините Европа ща намали вноса на храни от САЩ Бразилия Турция и ще продава хранителните стоки на огромния си 600 милионен пазар Не е добре за нормалната свободна търговия Но какво искате да направи Европа? Да продължава да отстъпва - Грузия Крим Украйна Кои е следващия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още