IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иде ли краят на едно дългогодишно сътрудничество?

Месец преди референдума за независимост шотландците продължават да са изправени пред дилема

08:15 | 22.08.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След само един месец Шотландия и останалата част от Обединеното кралство може да поемат по различни пътища. Тогава шотландците ще гласуват за или против оставането си във вековния съюз. Междувременно опитите на поддръжници на независимостта да привлекат избирателите на своя страна са в разгара си, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Сред нерешилите се шотландци е 36-годишният Калъм Карутърс от Дънблейн, град близо до Единбург. Бащата на две деца претегля потенциалните загуби и ползи от сбогуването с дългогодишното партньорство с Англия, Уелс и Северна Ирландия.

„Чисто емоционално инстинктът ми подсказва, че това е нещо добро", каза Карутърс, който работи в банка. Но икономическата несигурност го обърква. С тази дълбока дилема шотландците се борят от дълго време. „Има толкова много аргументи за, но един-единствен контрааргумент ме пронизва директно".

Преди референдума на 18 септември, който може да доведе до „Лебедовата песен“ за съюза, юнионистите и сепаратистите спорят за това кое решение предлага на шотландците по-добро бъдеще от икономическа гледна точка.

Според проучванията само една трета от четири милиона гласоподаватели ще гласуват в полза на независимостта. Половината искат да продължат да са британци. Но една значителна част от избирателите все още не са взели решение.

Алекс Салмънд е лидер на полуавтономното правителство. Той обещава, че независимостта ще придвижи Шотландия в клуба на богатите, щастливи и малки държави като Норвегия, Финландия и Швеция. Срещу него обаче настъпват трите партии, представени в Камарата на общините в Лондон. Те предупреждават яростно, че Шотландия ще плати висока цена за евентуалното си излизане от съюза.

Според проучванията юнионистите имат по-добри икономически аргументи на своя страна. Едно проучване на ICM от август показва, че само една трета от шотландците смятат независимостта за смислена от икономическа гледна точка.

Също така много шотландски компании са скептични към излизането от британския съюз. Standard Life, пенсионна и инвестиционна компания от Единбург, обяви още през май, че ако се стигне до отцепване, ще се премести в Лондон. Несигурността от една нова валута и данъците изглежда твърде стресираща за бизнеса. И National Australia Bank, към която спада шотландската Clydesdale Bank, предупреждава за значителни допълнителни разходи и като цяло високи разходи за бизнеса.

Последна актуализация: 23:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
vzhekoff
преди 9 години
Аз не виждам противоречие с казаното от вас, дори го намирам за еднопосочно. Съгласен съм и с колегата 3, просто коментирам, че така написани числатав статията (която е превод) издават известна насоченост.Така или иначе ако сме за федерална европа, трябва да приемем, че националните държави ще почнат да западат за сметка на хлабави федерации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 9 години
Шотландия няма да се отдели от съюза. Елементарно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 9 години
Трябва да се има предвид, че на националистите им трябва само обикновено мнозинство в гласуването, за да се стигне до край на съюза. Очевидно и това издава опасения... Все още нищо не е решено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 6
vzhekoff
преди 9 години
"Според проучванията само една трета от четири милиона гласоподаватели ще гласуват в полза на независимостта. Половината искат да продължат да са британци. Но една значителна част от избирателите все още не са взели решение." - типична пропаганда - ако половината искат да са британци, а една трета - да се отделят - останалата "значителна част", а всъщност само 1/6 няма никакво значение, половината си е половина и цялата 1/6 да иде за отделяне - пак ще е на кантар. Явно някой го е страх от референдума - току виж не били така силите ами обратно.... Така или иначе ще има доста такива референдуми в ЕС - Каталуня, Шотландия (а още на другия ден след потенциалното й отделяне - Ирландия), Зюд Тирол в Италия и т.н. В крайна сметка за що в една все по-ясна федерация като ЕС да трябва някой друг да ти обира кинтите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още