IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калин Маринов: Актуализацията на бюджета е неизбежна

Дори да се тегли нов дълг, общата задлъжнялост няма да надвиши 25% от БВП, заяви директорът на Института за икономическа политика

12:22 | 21.08.14 г. 2
Калин Маринов: Актуализацията на бюджета е неизбежна

Актуализацията на бюджета е неизбежна. В голяма степен тя трябва да бъде подготвена още от сегашното служебно правителство, за да има готовност да се реализира в последните 2 месеца на годината от следващия кабинет. Това заяви изпълнителният директор на Института за икономическа политика Калин Маринов пред БНР.

Анализаторът очаква, че дори да се наложи вземането на нов дълг, общата стойност на дълга няма да надвиши 25% от БВП.

„В момента сме на второ място по най-нисък дълг в Европа след Естония. Дори и след допълнителен заем, стойностите няма да се увеличат чак толкова много и отново ще бъдем в топ 3 или в топ 4. Това е тенденция във всички европейски държави – въпреки мерките, които се вземат, публичният дълг нараства. Единици са държавите, които успяват да реализират спад“, заяви той.

Маринов коментира и представените от финансовия министър данни за изпълнението на Бюджет 2014.

„Наистина дупката в бюджета е достигнала 1,2 млрд. лв. Но не трябва да забравяме, че в самия бюджет беше заложен дори по-голям дефицит на годишна база. Дори да продължи със същото темпо разминаването между разходите и приходите и да се акумулира дефицит до края на годината, той отново ще остане под прага от 3%“, смята той.

Според експерта обаче целите трябва да бъдат доста по-високи и до края на годината бюджетният дефицит да се ограничи до около 2%.

На това могат да повлияят икономическият растеж, който засега е под заложеното в бюджета и това логично рефлектира и върху приходите, а също така голямо влияние има и дефлацията, която наблюдаваме през тези година.

Евентуално размразяване на блокираната програма "Околна среда" също ще повлияе положително, допълни Маринов.

Според него е много важно в Бюджет 2015 да се предвиди „ударното“ усвояване на евросредства в края на периода, което налага по-голямо съфинансиране от страна на държавния бюджет, плюс плащанията за замразените програми.

Във всички страни от ЕС последните две години на плановия период се правят опити да се усвоят максимално отпуснатите средства, изтъква анализаторът.

Той определи като добър ход идеята да се ревизира публичната инвестиционна програма за растеж на регионите, която е с бюджет 500 млн. лв., по която с пари от бюджета бе предвидено да се реализират проекти на министерства и общини.

„Сигурен съм, че при проверките на финансираните проекти ще излязат доста интересни неща“, каза Маринов, който не е убеден, че са били финансирани най-стойностните проекти.

Той прогнозира, че през третото и четвъртото тримесечие може да се очаква по-висока събираемост на ДДС, но е необходимо да бъдат направени реформи.

Според него каквото е да се направи, със сигурност са необходими корекции на бюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
vzhekoff
преди 9 години
тези от служебния кабинет нито имат правомощия, нито време да променят бюджета. Длъжни са да го изпълняват такъв какъвто е, а не да назначават по 45 зам министри, 4 вицепремиери, 10 съветници и не знам още какво, все едно ще векуват. Като се налага промяна на бюджета - който направи легитимно правителство - да прави актуализация. Тези са за 3 месеца, следователно имат право да похарчат 25% от разходите и дотам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
aldy
преди 9 години
Нека си спомним какъв вой и дунанма вдигнаха "протестърите" когато Орешков поиска промяна на бюджета с 800 милиона, за покриването на краткосрочния заем от Боко за земеделците. Тогава имаше хора, които наистина вярваха, че парите незабавно ще бъдат откраднати, защото "управляват комунистите". Така поне им внушаваше Боко Умното. И хората се търкаляха по земята и ревяха на умряло. А знаем КОЙ открадна, в буквалния смисъл на тази дума, резерва на НЗОК и го похарчи за неизвестни цели и КОЙ изтупа фискалния резерв под санитарния минимум. Сега "глуповатият комунист" Орешков остави 9 милиарда фискален резерв и заеми на рекордно ниска лихва от 2.96%. Но воят срещу него продължава. А за тия хубавци, дето са тръгнали на широка нога ДА УСВОЯВАТ едни следства, ама то е за добро. Защото "наследството на комунистите...". Следващия път и 12 милиарда да им оставят, за "крадливите ръчички" все ще е малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още