IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неразказаната история на Едуард Сноудън

Най-търсеният човек на планетата разказва за пръв път детайли от личния си живот, както и какво точно го е подтикнало да разгласи класифицирана информация

11:07 | 23.08.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Да направиш интервю с най-издирвания човек на планетата, който и да е той, никога не е лесна задача. Писателят и репортер на Wired Джеймс Бамфорд обаче е успял да направи точно това. А кой е най-търсеният човек в момента? Едуард Сноудън.

През последните 9 месеца Бамфорд се е опитвал да се срещне със Сноудън. За целта той си е уговарял срещи с поддръжници на Сноудън в Берлин, Рио де Жанейро и Ню Йорк. Упоритостта му най-сетне се отплаща и един от контактите успява да го свърже със Сноудън. Това се случва в Москва, където в продължение на няколко седмици бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) се намира в момента. Двамата се срещат на различни и пазени в тайна локации, а всички усилия на Бамфорд преследват един-единствен отговор – какво е накарало Сноудън да разкрие стотици хиляди секретни документи, чието място обикновено се намира дълбоко в базата данни на NSA.

Сноудън пристига в Русия през юни 2013 г. и оттогава води скромен, но обвит в мистерия живот. Той е преследван от американските служби, които го обвиняват в шпионаж и участие във връзка с руското разузнаване. Младият американец, който съвсем скоро навърши 31-годишна възраст, е от новото поколение идеалисти, които обичат да разгласяват класифицирана информация за опасни политически практики. Физически много малко хора го виждали след деня, в който той потъна в летищния комплекс на Москва.

Оттогава Сноуъдн се появява пред публика под формата единствено на компютърно изображение. На конференцията TED, проведена през март, Сноудън участваше като лектор. Организаторите бяха предвидили специален екран, монтиран на управлявана с дистанционно управление конструкция, която му позволяваше да се “разхожда”, да разговаря с хората и дори да се снима с тях. Според Бамфорд всичко това прилича на обърната версия на сюжета на Джордж Оруел в книгата му “1984” - функционер от ниските партийни етажи, който се появява на различни екрани, изобличавайки посегателства върху неприкосновеността на личния живот, както и промотирайки криптирането на лична информация от обикновените хора.

Сноудън е особено предпазлив при уговарянето на срещи лице в лице с непознати хора, което не е учудващо, имайки предвид, че по следите му са ФБР, ЦРУ и Министерството на външните работи на САЩ. Добрата новина за Сноудън е, че откакто се намира в Русия, сънародниците му изглежда са изгубили следите му и са безпомощни в опитите си да го открият.

Бившият служител на Агенцията за национална сигурност се укрива в Русия в продължение на повече от година. Той пазарува в малки магазини, където никой не го познава и дори е научил малко руски език. На 7 август руското правителство удължи срока, в който той може да остане в страната с нови три години.

Последна актуализация: 03:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 16 rate down comment 7
bgMan
преди 9 години
И аз мисля че е постановка.Дори служители с по-високи рангове и нива на достъп не могат лесно да копират подобен брой секретни документи и да си ги носят където си искат. Интернет все още е доминиран от НСА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 14
Ironhorse
преди 9 години
За мен също случаят със Сноудън е някак си удобно програмиран, за да заличи загубите от случая с Уикилийкс ...Не мога да допусна, че служител на такова високо положение и с такъв достъп до информация ще може да пътува където си иска без разузнавателната общност да знае и предвиди какво ще се случи.Ако САЩ искаха това момче да умре, вече да е мъртъв!Сноудън е проект на ЦРУ и НСА, обаче не знаем за какво и с какъв период е заложен за резултат от действието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 11
Biso
преди 9 години
Може цялата работа със Сноудън да е някаква постановка в борбата за власт.Имам съмнителни моменти, които не издържат обективна критика!Препоръчвам:https://***.youtube.com/watch?v=mNy20SLwv9Q
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още