IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 27 млн. лева са нужни за възстановяването от наводненията във Варненско

Повече от 9 млн. лева са необходими за рехабилитиране на пътната инфраструктура в община Варна

20:04 | 21.08.14 г. 1
Над 27 млн. лева са нужни за възстановяването от наводненията във Варненско

Над 27 млн. лева са необходими за финансиране на дейностите за преодоляване на последиците от бедствията в “Аспарухово” във Варна. Това е станало ясно по време на среща на министър-председателя проф. Георги Близнашки с кмета на града Иван Портних, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет.

На срещата са били обсъдени предприетите мерки за преодоляване на последствията от наводненията в присъствието и на новоназначения областен управител на Варна Стоян Пасев.

Повече от 9 млн. лева са необходими за рехабилитиране на пътната инфраструктура в общината, а близо 1 млн. лева са нужни за почистване и възстановяване на зелени площи. За аварийно почистване и укрепване на отводнителни канали и дерета община Варна възнамерява да поиска 2.1 млн. лева. 

Министър-председателят е призовал засегнатите от бедствията общини да побързат с оформянето на исканията си до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, за да се даде възможност помощта да достигне своевременно до най-тежко пострадалите региони.

Близнашки е припомнил, че служебното правителство вече е одобрило 16.2 млн. лева за неотложни дейности на най-тежко пострадалите общини и на няколко министерства. 

Близнашки е защитил и необходимостта от актуализация на бюджета. Пред журналисти във Варна министър-председателят е посочил, че още при планирането им приходите са силно надценени, а в края на годината това е особено опасно. Драматично е положението и в приходните администрации, което е наложило смяната на ръководството на Агенция "Митници", посочва се в съобщението.

Допълнителни усложнения създава и необходимостта от съкращаване с пет на сто на годишните разходи на министерствата заради актуализацията на бюджета на НЗОК с 225 млн. лева. Това означава, че реално министерствата трябва да свият разходите си с 15 на сто в оставащите месеци до края на годината.

Премиерът е подчертал още, че правителството ще продължи разплащанията от националния бюджет по оперативните програми, за да не бъдат загубени милиарди, които страната ни трябва да усвои до приключването на настоящия програмен период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
kane
преди 9 години
това е само началото влажността във въздуха НИКОГА не е била толкова висока откакто човечеството съществуваНо фашизма повелява - да се капитализират печалбите и да се социализират загубите!т.е. когато мариците горят и тровят хора и природа - Американските фашистки собственици правят пари, а когато ние мрем отровени и децата ни и когато вали все повече из ведро - всички, особенно бедните, го отнсямада ви е честит фаяизъма драги сънародници клети
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още