IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕХ е кредитирал НЕК с 1,2 млрд. лева през първото полугодие

Енергийният холдинг е отпуснал заеми за общо 1,45 млрд. лева на своите дъщерни компании

14:30 | 22.08.14 г. 4
БЕХ е кредитирал НЕК с 1,2 млрд. лева през първото полугодие

С 1,45 млрд. лева е кредитирал дъщерните си дружества Българският енергиен холдинг (БЕХ), показват данните от междинния отчет на холдинга за първото полугодие, цитирани от телевизия Bulgaria on Air.

Най-голям е размерът на заема, който холдингът е отпуснал на своята дъщерна Национална електрическа компания (НЕК) – 1,2 млрд. лева. Те са натрупани по общо 7 договора между двете страни. Енергийната компания е в много тежко финансово състояние – преди броени дни икономическият вицепремиер в служебното правителство Екатерина Захариева съобщи, че загубите за държавната компания са 50 млн. лева на месец.

В своя годишен отчет за 2013 година от НЕК обясниха влошаването на финансовите показатели на дружеството с дългосрочните договори за изкупуване на енергия на преференциални цени от възобновяеми енергоизточници и от двете американски топлоелектрически централи в комплекса Марица изток – "АES Марица Изток 1" и "Контур Глобал Марица изток 3".

В отчета си енергийният холдинг съобщава още  за рязък спад на приходите – от 245 млн. лева за първите шест месеца на 2013 година до едва 34 млн. лева за същия период на тази година. От компанията обясняват, че намалението е причинено от свитите приходи от дивиденти на дъщерните компании.

Общият дълг на БЕХ вече надхвърля 3,5 млрд. лева.

БЕХ има да получава и 319 млн. лева от общинското дружество „Топлофикация – София“. Припомняме, че между ръководствата на столичното дружество и енергийния холдинг от месеци спорят за дълговете на „Топлофикация – София“. Те се трупат основно към „Булгаргаз“ за покупката на природен газ.

От столичното дружество обясняват, че една от причините за това е системата на плащанията. От „Топлофикация – София“ трябва да предплатят количествата природен газ, който ще използват, а от своя страна клиентите на дружеството плащат за потребената топлинна енергия със закъснение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
fortiss
преди 9 години
Уважавам и следя с инетрес ОнЕр телевизия. Обаче вчера много тенденциозно Ивайло Лаков дрънкаше, че приходите на БЕХ били спаднали с 86%. Еми това все пак е холдингова структура. Има особености, но той си приказва човека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
От Газпром, от КТБ или от други руски източници на финансиране, разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
novak li sam
преди 9 години
А БЕХ откъде е взела парите за да даде този заем, след като и той дължи (на кой?) 3,5 млд.лв.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Да върнат обратно такса "пренос на ел.енергия" вместо да го карат само на кредити, да спрат всякакви руски енергийни проекти, чрез които се източва НЕК, БЕХ и като цяло българският бюджет, да направят енергийна борса и да дадат възможност на всеки да купува и продава ел.енергия откъдето си иска, да оставят ВЕИ производителите сами да си пласират тока, вместо да се изкупува от НЕК. Да се закрие престъпни бизнеси като този на Ковачки, Богомил Манчев, Р.Овч., Ахмед Доган и прочие заслужили "другари" и "другарки".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още