IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Расмусен: Руският конвой може само да задълбочи кризата, която Русия подклажда

На сепаратистте в Източна Украйна се прехвърлят големи количества модерни оръжия, заяви генералният секретар на НАТО

21:04 | 22.08.14 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Расмусен: Руският конвой може само да задълбочи кризата, която Русия подклажда

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен предупреди, че действията на Русия в Украйна могат единствено да задълбочат кризата. Той  разкритикува решението на Кремъл да разпореди потегляне на "така наречения хуманитарен конвой" към град Луганск на украинска територия без съгласието на украинските власти и без участието на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), предаде Ройтерс.

Расмусен заяви, че това е грубо нарушение на международните ангажименти от страна на Русия. "Това може само да задълбочи кризата в региона, която самата Русия създаде и продължава да подклажда", каза генералният секретар на НАТО. Той допълни, че инцидентът повдига въпроси дали целта на хуманитарната помощ е да подпомогне цивилните граждани или да осигури доставки за сепаратистите, предаде ДПА.

Андерс Фог Расмусен съобщи, че алиансът е забелязал обезпокоително струпване на руски сухопътни и въздушни сили в близост до Украйна. На сепаратистките групи в Източна Украйна се прехвърлят големи количества модерни оръжия, включително танкове, бронирани автомобили и артилерия, допълни главният секретар на НАТО.

Междувременно руският президент Владимир Путин е заявил пред германския канцлер Ангела Меркел, че всяко ново забавяне на руския хуманитарен конвой за Украйна, който днес влезе на украинска територия, би било неприемливо, става ясно от съобщение на Кремъл, цитирано от Франс прес.

В телефонен разговор, състоял се по инициатива на Меркел, Путин е обяснил, че заради протакането от страна на Киев Москва е решила да придвижи част от камионите с хуманитарна помощ, които от седмица чакат на украинската граница.

Президентът е изразил безпокойство от нарастващата употреба на сила от страна на украинското правителство в сепаратистките региони на Източна Украйна.

Меркел и Путин са обсъдили възможните пътища за постигане на примирие в Източна Украйна. Утре Меркел ще направи посещение в Киев. 

Русия е изпратила голям хуманитарен конвой в разкъсваната от война Източна Украйна, за да създаде условия за провокация, заяви украинският премиер Арсений Яценюк, цитиран от Асошиейтед прес.

В интервю на живо по националната телевизия Яценюк каза, че руският план за изпращане на 200 полупразни камиона в Украйна няма за цел доставка на помощи за тежко засегнатия от конфликта Луганск. Целта е да се предизвика международен инцидент, като бъде нападнат конвоят и се организира провокация, смята украинският премиер.

Запитан дали възприема потеглянето днес на руската колона като нахлуване, премиерът каза, че руската инвазия в Украйна е започнала още през март с анексирането на Крим.

Действията на Русия показват, че Русия не може да приеме украинските стъпки за интеграция с Европа, добави украинският премиер, цитиран от Ройтерс. "Целта не е Донецк или Луганск. Целта е Украйна", заяви Яценюк, коментирайки руската подкрепа на сепаратистите в източната част на страната.

Според него Москва не може да приеме факта, че Украйна е взела решението за подписване на политически и икономически споразумения с ЕС, които ще бъдат ратифицирани през септември.

"Нищо няма да ни спре. Взехме това решение. Ние сме част от Европа. Точно там отиваме", заяви Яценюк в интервюто си.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Нещо, без да искам, но започнах да се отнасям към този клоун и останалите от компанията - Обама, Оланд, Камерън, Меркел и пр. като към някакви циркови шебеци. Само преди една година сипеха люти клетви и закани към Путин заради подкрепата му за Асад, бяха строили армадите да изтърбушат Дамаск, а сега всеки момент пак те ще седнат да кършат кунки на една маса с Асад и да мислят как да спасяват света от тези, които подкрепяха и тъпчеха с оръжие и инструктори до преди месец-два. Лани, когато пишех тук, че западът създава един ислямистки монстър, който набира сили в Либия, Египет, Сирия и Ирак и само Асад и Путин са на пътя му, тука плоскоглавите ме заливаха с помия.Сега пиша, че след година нацистите в Киев ще запалят чергата на ЕС и пак мозъците от третия пол ще се чудят как да се спасяват. Тогава пак ще ви го напомня.А този пос^ерко Расненамкъвси е толкова нелеп и комичен, че човек без да иска става фен на разни конспиративни теории, напр: - нарочно слагат начело на НАТО такъв ***, за да заблудят руснаците, че в НАТО всички са ***... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 9 години
добре де кой ми писа минус за коментара? коя е партията? а кажете в прав текст името и защо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
Расмусен го е леко яд, че си набутаха норвежкия спестовен фонд от 800 млрд. на американската борса и леко загубиха и преебаха паричките на хорицата... :))) и нали не намериха нищо вътре в тировете или май и норвегия е забравила какво беше през втората световна или може би си проси някоя ракета по тиквата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 1
deant
преди 9 години
няма, в България има про-престъпни партии само, без морал и патриотизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 11
Сините камъни
преди 9 години
Руснаците направо изкривиха шапката на западняците, с тия бели тирове!Евала!Жалко, че в България нямаме искрено проруски настроена партия, а може би има?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 7
georgi_shum
преди 9 години
Не е нужно да му се обясняваш. Те СА СИ СЕПАРАТИСТИ, па били и бунтовници.. Сепаратист е всеки, който се бори, въоръжено или с мирни средства, за отцепването на дадена територия от дадена държава и обявяването и за независима, или присъединяването им към друга държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 3
Петър Нейков
преди 9 години
Това за сепаратистите го казва Расмусен, цитиран от БТА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 11
aldy
преди 9 години
Журналистчето Петър Нейков очевидно взима страна в конфликта Украйна - Русия, наричайки бунтовниците "сепаратисти". Напълно е възможно тези подробности да му бягат от погледа, но "ангажираната" журналистика си е слугинска журналистика и само за нея плащат прилични сребърници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 17
anami
преди 9 години
Ако конфликтът се задълбочи и ние трябва да се изнасяме на запад.Нищо чудно Румъния да почне да граничи с Русия след известно време.За съжаление ще пострадат доста мирни и невинни хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 4
serafima
преди 9 години
Мисля си, че сигурно Андерс Фог Расмусен се чувства доста дискомфортно да говори това, ако има мъжко и човешко достойнство.Мисля си, че САЩ се опита да вкара Путин в един филм на базата на буферната държава (така да се каже) Украйна, а той пък им игра ход с коня на шахматната дъска, те продължават да се държат сякаш Путин е виновен. Цитирам един човек от форумите: "САЩ ще се бори с Русия до последния украинец." Съжалявам за това. Светът се е побъркал. Видяхме участието на САЩ и в Египет, Сирия, Ирак, Либия и .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още