IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Съзидателното разрушение" на трудовия пазар

Трябва да се насърчават умения, които да допълват, а не да се конкурират с технологичния прогрес, смята икономистът Карл Бенедикт Фрей

18:40 | 24.08.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
"Съзидателното разрушение" на трудовия пазар

В историята технологичният прогрес е създал огромно благосъстояние, но е и предизвикал големи сътресения, пише за сайта project-syndicate.org Карл Бенедикт Фрей, изследовател в Oxford Martin School и доктор по икономическа история от университета Лунд.

Стоманената индустрия в САЩ например премина през основна трансформация през 60-те години на XX век, когато големите интегрирани заводи бяха изтласкани от бизнеса от малки фабрики, разрушавайки съществуващата икономическа база на градове като Питсбърг, Пенсилвания и Янгстаун, Охайо. Малките фабрики обаче увеличиха производителността и създадоха нови форми на заетост другаде.

Историята на американската стоманена индустрия илюстрира важен урок за това, което икономистът Йозеф Шумпетер е нарекъл „съзидателно разрушение“, а именно, че дългосрочният икономически растеж включва не само увеличаване на производството в съществуващите мощности, но и структурни промени в заетостта.

Можем да наблюдаваме подобен феномен при сегашната революция на информационните и комуникационните технологии, която засегна значително съвременната работна среда, дори тази, която не е свързана пряко с компютърно програмиране или софтуерно инженерство. Компютърните технологии създадоха процъфтяващи нови бизнеси (дори цели клъстери), макар че направиха излишни някой работници в производството и предизвикаха упадък в старите промишлени градове.

Детройт, Лил и Лийдс обаче не пострадаха от спад на произвежданата продукция – напротив, производството в тези градове растеше през последното десетилетие. Упадъкът им се дължи на неуспеха да привлекат други видове работни места. До голяма степен това е провал на политиките. Вместо да се опитват да запазят статуквото чрез подкрепа на старите индустрии, властите трябва да се фокусират върху управлението на прехода към нови форми на заетост. Това изисква разбиране на нововъзникващите технологии и как те се различават от тези, които изместват.

Важна характеристика на ранните промишлени технологии по време индустриалната революция е, че те са заместили сравнително опитни занаятчии, което е увеличило търсенето на неквалифицирани заводски работници. По сходен начин поточната линия за производство на автомобили на Хенри Форд, въведена през 1913 г., е била специално разработена за обслужване от неквалифицирани работници, позволявайки на компанията да произвежда популярния Модел Т – първата кола, която средния американец е могъл да си позволи.

В действителност голяма част от индустриалното развитие през последния век може да се разгледа като съревнование между все по-образованата работна сила и новите технологии, които правят излишни тези умения. Вече видяхме ефекта – не само в автомобилната индустрия – от роботи, които могат да вършат рутинни операции, които в миналото бяха извършвани от хиляди работници около поточните линии със среден доход.

Последна актуализация: 00:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 9 години
Време е да се намали раб. време на 6 часа. което в 24 часов цикъл ще станат 4 смени вместо 3. След още няколко години и на 4 часа, спиране на пенсии и работа до живот. на 75 пак можеш да работиш по 4 часа на ден.Така фирмите ще имат по нисък разход за отделен работник.определени работни места, които са по леки да не се наемат млади хора, да късаш билети в киното може да го правиш и на 80.И масово висше образование, нека хората да учат повече макар и да не запомнят всичко. Който е ходил в университет, даже и да не е успял да го завърши е по кадърен от такъв дето не е стъпвал... нека на интервюто да те видят дали ставаш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 3
SSIW
преди 9 години
Да, това което казваш също е мн. показателен аспект, за мащабите и хронологията на проблема....... и освен това ни дава повод за мн.тъжната констатация, че нашата версия на човечеството, също се оказа неспособна, да изнамери път за решаване на такъв тип противоречия, който да заобикаля утвърдените методи и подходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 2
nobel
преди 9 години
Възможностите на производството драматично надвишават потреблението и това е така от много време насам. По времето на Хитлер германската индустрия е успяла за 4 години да произведе въоръжение за армията. Става дума за десетки хиляди танкове, самолети, кораби, подводници, камиони, влакове и какво ли още не и + това да натрупа 3 годишен военновременен резерв. По време на войната 80% от германците са били пряко заети във военната индустрия. Представяш ли си за какъв излишък от производителност си говорим. И са били необходими години на война и изкуствено потребление на военни стоки, за да може да бъде този излишък преодолян. А какво ли е положението днес, при съвременните технологии. Въпреки всички усилия, за които споменаваш магазините още са пълни и непрекъснато има промоции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 3
SSIW
преди 9 години
Та в моите очи без това принудително подкрепяне на потреблението (по описаните по-горе методи), ако се разчита само на този, афект за който говориш: Новите технологии създават нови потребности и нови индустрии щяхме да сме свидетели на мн. сериозно икономическо свиване. Извода за мене е, че съществува съвсем обективен проблем с технологичната безработица, чието решение хората се мъчат да отлагат с различни трикове за подкрепа на потреблението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 3
SSIW
преди 9 години
Новите технологии създават нови потребности и нови индустрии, които да ги задоволяват. Така че ще има и нови работни места.----------------------------Мисля, че може да се поспори, кои фактори са с най-голяма тежест за поддържане на заетостта в епоха на такъв скок на производителността на технологиите и заместване на човешката работна сила с машини. Достатъчно е да отчетем (в глобален план) последните 3-4 десетилетия, колко се разду администрацията( както и държавните харчове като цяло), какви маси от хора минаха на уел-феър (т.е. работят потребители), експлозията на потребителското кредитиране, въвеждане на съкратения срок на амортизация на стоките(планирано изхабяване), индоктриниране с реклама и пропаганда, която те превръща в потребител-зомби и пр. , и пр. ... и най-вероятно ще си дадем сметка, че това са инструменти да подкрепят потреблението, а от там и заетостта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 7
Sakamano
преди 9 години
Новите технологии създават нови потребности и нови индустрии, които да ги задоволяват. Така че ще има и нови работни места.Пълната автоматизация е фантастика - поне засега. Не се сещам за нито един фантастичен роман, който да е успял да предскаже бъдещето. Няма смисъл да опитваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
edimi
преди 9 години
Статия с констатации на факти. Добро "пожелание" - трябва, без предложение или идея за "решаване". Напротив. Става ясно, че безработицата ще нараства в резултат от технологичния напредък и човешкия индивид става в голямата си част "излишен", отчитайки и увеличеното и застаряващо население на Земята. Не могат всички да са "художествени творци". И достатъчен е въпроса "Какво може да прави човека, а машината не?" за да е ьсно, че има проблем. Такива "проблеми" в историята са решавани по няколко известни на всички начини. Единствената "иновативна идея"/как звучи само/ от последните години е глобализация съчетана с ББД. Но това са филми и конспирации....Няма да е далеч Наложеното ни Решение обаче....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 3
Sakamano
преди 9 години
Поредният "критик", който коментира само заглавието, без да е разбрал смисъла на статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 17
SS-23
преди 9 години
Трябва да се насърчават умения, които да допълват, а не да се конкурират с технологичния прогрес, смята икономистът Карл Бенедикт Фрей===Поредният "експерт", "знаещ - как ще се оправят нещата"... то затуй я докарахте до под кривата круша....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още