IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветан Василев: С Оманския фонд работим по плана за преструктуриране на КТБ

Акционерите са близо до представяне на принципно решение за оздравяването на банката, заяви мажоритарният й собственик

09:53 | 25.08.14 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цветан Василев: С Оманския фонд работим по плана за преструктуриране на КТБ

Мажоритарният собственик на поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка АД (КТБ) Цветан Василев продължава да работи върху модела за преструктуриране на банката съвместно с партньорите си от Фонда на генералния държавен резерв на Султаната на Оман и други заинтересовани инвеститори.

В изявление, разпратено до медиите, Цветан Василев уверява, че акционерите са близо до представяне на принципно решение за оздравяването на кредитната институция, което да е в пълно съответствие с нормативно установените изисквания за капиталова адекватност и ликвидност.

Припомняме, че в петък, 22 август, Българска народна банка (БНБ) съобщи, че е изпратила писма до двамата най-големи акционери в КТБ -  мажоритарния акционер „Бромак“ ЕООД, собственост на Цветан Василев, и Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман - и очаква техните конкретни предложения за ангажимент до края на месеца в съответствие с действащото законодателство в България и Европейския съюз.

„Моята роля и внимание в настоящия момент са съсредоточени в предоставяне на цялостен концептуален план и координация на действията за излизане от кризата чрез намиране на адекватно съотношение между капиталова адекватност и ликвидност, в това число и осигуряването на ликвидни активи, финансирани от банката досега, които да улеснят бъдещите инвеститори в решението им да участват в преструктурирането“, заявява Цветан Василев.

В своето изявление той отново подчертава „целенасочената кампания срещу банката", коментира действията на държавните органи, централната банка и квесторите.

„До настоящия момент никой от компетентните органи в страната не се е обръщал към мен с предложение за участие в капитализирането на банката или търсенето на решение за преодоляване на изкуствено създадената криза“, пише още Василев, като по този начин отрече информацията на  БНБ от 22-и август, според която " от мажоритарния акционер в банката „не е проявявана никаква инициатива пред надзорния орган за оказване на подкрепа на КТБ, нито е търсено обсъждане с централната банка на текущото финансово състояние на КТБ и на необходимия за възстановяването й финансов ресурс“.

„Беше ясно и недвусмислено заявено, че лицензът на КТБ ще бъде отнет поради положението, в което тя се намира. Вината за източването на банката, очевидно за обществеността, беше хвърлена върху мен вероятно с цел чрез предложения специален закон по-лесно и бързо да бъде ликвидирана КТБ и да се заграбят апетитните активи, финансирани от нея. Всякакво предположение за мое участие в капитализирането на банката на фона на това изявление беше изключено“, коментира Василев изявлението на гуверньора на БНБ от 11 юли, когато се заговори за отнемането на лиценза на КТБ.

Самият Василев, който е мажоритарен собственик и председател на надзорния съвет на КТБ АД, е привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери. За обвинението стана ясно на 12-и август, макар че то е станало факт още на 28 юли в условията на задочно производство, защото не е известен адресът на Василев. По отношение на банкера е издадена Европейска заповед за арест /ЕЗА/ и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система. Предприети са съответните действия и за издирването му в системата на „Интерпол“, съобщиха от прокуратурата. 

Пълният текст на изявлението на Цветан Василев е публикуван на неговия сайт

Темата за КТБ може да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 0 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
Така си е .... проблеМЪТ е бил укриван дълго време, докато е нараствал !А сега е време вложителите да си понесат последствията от неразумния (алчност ?) избор на баМка !!.... и да учат децата си "Да не слагат всички яйца в една кошница" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 6
popo323
преди 9 години
Може би наистина банката щеше да работи още месеци , дори година , ако не беше възникнал този скандал между Василев и съдружниците му . Но сега основният въпрос е , къде са парите от отпусканите кредити на свързани фирми . Това нещо можеше още дълго да се укрива , но сега няма как БНБ да налее ликвидност срещу кухи кредити за милиарди във фиктивни фирми , създадени за един ден и на следващия ден получили кредит за 100 милиона . Просто и Европа вече няма да го разреши това . Не случайно се наемат и три чужди фирми за одит , в момента в който обявят ,че лошите кредити са дори 2 милиарда , банката ще обяви и официален фалит . Но нищо не пречи Цв.В. ако толкова иска да спаси банката , да нареди на свързаните си фирми да върнат предсрочно тези милиарди изтеглени оттам или да представят адекватно обезпечение срещу тях . Ама как си представяте една фирма , която има единствено една кутия за пощенски адрес , няма нито офиси , нито персонал , а е взела 200 милиона /примерно/ да върне нещо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 4
popo323
преди 9 години
Тези хора Цв В и съдружниците му не зависеха отдавна по никакъв начин от държавните пари в банката , това е просто мит . Борисов завари банката с 800 млн държавни пари в нея . Започна непрекъснато намаляване на тези пари . При затварянето и там бяха само 160 млн държавни пари , тоест едно нищо . От около година и половина явно се говореше , че Василев и Пеевски са дупе и *** . Тези хора платиха създаването на Бареков и кампанията му , една единствена телевизионна група го лансираше и всеки ден плюеше по Борисов и обслужваше БСП и ДПС . Тази телевизионна група сега фалира , но тя беше финансирана от КТБ . Защо Цв В.и Пеевски се изпокараха , няма как да знаем . Явно някой трябваше да плаща отпуснатите кредити , но в един момент се оказа ,че парите ги няма и никой не иска нищо да плаща . А кой и какво , времето ще покаже . На мен лично , хич не ми пука , гледам отстрани и се забавлявам . Но поне се стремя да гледам реално фактите , а не кой си пише някакви писма с измислени инвеститори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 13 rate down comment 1
dr.5rov
преди 9 години
Той Цв. В. накара Пеевски да го обвини в заговор, а преди това накара държавните фирми да си изтеглят масово депозитите и после за по-голяма автентичност накара прокуратурата да му прати полиция в сградата на банката за да накара хората да хукнат да си теглят парите. И всичко това го направи, за да може когато се обърне към БНБ за защита от настъпилия bank run, те да му затворят банката. И така Цв. В.изпълнил гениалния си план да се представи за жертва, сега си дели с аверите завлечените пари. Е такъв човек който може да впрегне три държавни институции (щото и президенството май имало някакво присъствие) за да завлече парите, които той всъщност управлява, наистина си ги заслужава.Не съм му адвокат (не случайно хората по света наричат банкерите банкстери), но цялата тази история така силно мирише, че дано си прав, щото обраното - заговор за срутване на банка с участието на три държавни институции е много по-лошо от това една личност да ограби собствената си банка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 3
Людени
преди 9 години
+1 Прав си .... едва ли сам човек е присвоил (кражбата е деяние взломно) повече от 3 млрд. лева .... и едва ли го е направил еднократно, за месец или два .... и през това време друг е осъществявал надЗОР .... дали !?Ситуацията е сложна .... и причините са комплексни и се наслагват .... но вече стана ясно, че БНБ не е можела да осъществи ликвидна подкрепа заради изискванията от ЕС .... има сериозна опасност да се налеят "едни пари" в "обречена" баММка и тогава от Брюксел ще има нещо повече от "дърпане на уши" !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 12 rate down comment 10
popo323
преди 9 години
За мен лично ползата от тези незнайно от кой написани писма е следната . Групата която открадна парите от тази банка и на практика я фалира се опитва да влияе чрез тях на общественото мнение . Опитва се да се насади усещането ,че Цв В . е някаква жертва на конспирация , че БНБ и държавата са виновни , а не тези които откраднаха парите . Насаждат мнението че трябва да се вземат заеми и да се изплатят всички пари на милионерите , между тях са и доста влиятелни хора . А пък разследването на кой са фирмите откраднали милиардите и кой стои зад тях спокойно може да се проточи и следващите 20 години , докато се заметат следите . Тези измислени писма са доста еднотипни , преди месец имаше подобни , тогава пак се обещаваше до седмица , обявяването на инвеститори които ще спасяват банката . Да сте чули и едно име , все пълни съчинения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 4
popo323
преди 9 години
Ами ходи си го питай защо дава тези изявления , той ако искаше нещо отдавна да е обявил , че примерно групата от фирми Х ще преведе на датата Y сумата от 3 милиарда за да има банката ликвидност . А иначе безсмислени писма всеки може да си пише , ама факта е , че в касите на банката няма нищо . А защо ги пише може само да предполагаме . Едва ли сам е откраднал тези 3,5 милиарда , много други хора също са замесени , явно те му диктуват какво да пише , по този начин им се дава време да прегрупират откраднатите пари , самите те да се подготвят и укрият следите си . Пък и как разбрахте , че той ги пише тези писма , то всеки може да си ги пише по електронен път и да ги представя от негово име . Айде не бъди наивник , не е приятно да си загубиш парите от един измамник , но аз съм сигурен и че на доста хора не им е било приятно за загубят парите си на борсата си през 2008-2009 год . Тях някой да ги компенсира с нещо ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
А да, и кой ти говори за ЮАР? Изглежда освен че си умник, не можеш и да четеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
ЗАЩО? Не отговаряш на моя простичък въпрос ЗАЩО?Само ми философстваш за измамници, Мадоф и къде е Антарктида, а аз те питам простичкоЗАЩО Цецо Вас дава тези изявления? Каква полза има? Или просто е така, това е някакъв фетиш или?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 4
popo323
преди 9 години
Ти си голям *** , а откъде знаеш че Цецко не е с обръснат мустак , а относно това къде е , че кажи ни де ! То ЮАР сигурно е на Антарктида :) . А иначе дежурните му глупости и смешни писма си ги слушаме вече два месеца . Ама я прочети малко как е увеличил собственият капитал на КТБ чрез пари на депозантите , как е отпуснал кредит на три фирми , как от своя страна те са дали пари на други фирми , и чрез тях е увеличил капитала , заобикаляйки закона . Айде не се пали чак толкова , това не е нито първият измамник , нито последният . Ето един Бърнард Мадоф вече излежавала присъдата си за откраднатите милиарди , а пък в САЩ има много по строги регулации от БНБ . Така че не е чак толкова трудно да се укриеш за известно време , но дали е възможно завинаги , времето ще покаже . Ако искал да спасява нещо , отдавна да се преведени няколко милиарда в КТБ . А относно защо пуска кьорфишеци , ами защото има балъци които да му вярват . Пък и откраднатите пари трябва да се прегрупират:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още