IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Financial Times: Путин трупа политически дивиденти от войните

Добра новина за Кремъл са засилващите се кризи другаде по света, пише изданието

14:04 | 25.08.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руският президент Владимир Путин е ненадминат в това да дава поле за маневриране на западните си апологети. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският президент Владимир Путин е ненадминат в това да дава поле за маневриране на западните си апологети. Снимка: Ройтерс

Британският Financial Times помества статия на американския аналитик Сюзън Глейсър под заглавие "Путин печели политически от войните и от западните си апологети".

Припомняйки ситуацията около навлизането на колоната с руска хуманитарна помощ в Украйна и реакцията на Киев, че това е "пряка инвазия", авторката се пита какво ще направят сега Вашингтон и неговите съюзници. И посочва, че мнозина ще съветват да не се предприемат прекалено остри мерки, защото Путин умее да манипулира Запада.

Руският президент Владимир Путин е ненадминат в това да дава поле за маневриране на западните си апологети. И така беше от началото на неговото управление, когато бях кореспондент в Москва на в. Washington Post, пише Сюзън Глейсър. Той прие строги мерки срещу независимите медии и срещу магнати като Михаил Ходорковски. Западните му апологети се вързаха на приказките, че просто разчиства бъркотията, която е наследил от предшественика си Борис Елцин и изобщо не му потърсиха сметка за опитите да разруши явно неработещата демокрация, която наследи. 

„Не става дума само за умението на Путин да казва на Запада това, каквото той иска да чуе. Той извади късмет както с приятелите си, така и с неприятелите си. Под приятели нямам предвид платените подставени лица или левите му западни апологети, които публично го защитават, въпреки склонността му да нахлува при съседите си и да налага строги мерки у дома.

Не, говоря за много по-опасен вид отношение, от което печели дивиденти Путин, което вирее в западните столици и което преобладава в дебатите как да се отговори на руската агресия, казва авторката. Тези хора не претендират, че путинизмът е велик; не оправдават нарушаването на човешки права или корупцията сред управляващия елит в Кремъл. Обикновено те казват, че са "реалисти". Германия и други части на Европа са просто твърде зависими от руската енергия, за да се изправят срещу Москва. Кой коя част от Източна Украйна контролира пък не е от "национален интерес" за САЩ. Ескалацията може да доведе до много по-опасна криза, твърдят те, навръх стогодишнината от избухването на Първата световна война“.

Естествено, превземането на Кримския полуостров и свалянето над Украйна на самолета на Malaysia Airlines с доставена от Русия ракета земя-въздух предизвика истински отговор – санкции срещу руския финансов и енергиен сектор.

Вярно е обаче и това, че макар Обама решително да настоява за икономическо отмъщение, той даде ясно да се разбере, че по-агресивни военни мерки са малко вероятни. Обама се възпротиви дори срещу мерки като разполагане на повече военни в Източна Европа и подсилване на украинските въоръжени сили.

За жалост, добра новина за Кремъл явно са и засилващите се кризи другаде по света, тъй като Обама и неговото правителство просто няма да имат капацитета да се концентрират върху войната в Украйна, освен ако не бъдат принудени, посочва Сюзън Глейсър, имайки предвид нестабилността на и джихадистите от "Ислямската държава". 

Още подобни световни новини четете в Dnes.bg

/БТА/

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
vanaia
преди 9 години
Ммммдааа, няма безпристрастно написана статия. По тия сайтове само се пише срещу руснаците или се цитира какво казал ес, сащ и т.н. Ама никъде не пишат доклада за сваления самолет на малайците. Кой, как го е свалил, отклонил и изпратил натам? Защо? Но оплюха веднага и използваха повода да налагат строооги санкции. Като им резна малко крилцат *** с ембаргото за храните и се нааахаха до колене. Сега глей др. седмица като се изтърсят новите санкции... така дълбоко си го самонабиват западняците. Шоу става и ние барабар петко с мъжете, политическа простит*тка Б-я.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
serafima
преди 9 години
По-точно е да се каже, че на Путин световни военнолюбци му създадоха условия да трупа политически дивиденти. Хем не знаят как да го направят, хем искат на него да излеят цялата помия. Четох, че Нобеловият комитет е писал до Обама да си върне наградата за мир. Много ми хареса някой беше казал някъде, че САЩ ще се бият с Русия до последния украинец. Даво да поумнеят обикновените украинци, които са истинските потърпенши, а да не се продават от името на шепа юдеи натрапници и незаконно заемащи управленски постове в Киев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 4
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Е остава и да не натрупа никакви дивиденти. амриканците с войни поддържат цялата си икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
тея преписват и дават някви мнения от себе си баце където никой не им ги иска, но много интересно всеки път клони коя и да е статия към западен интерес. Как па не го отразиха ей тва например It's Totally Normal That Joe Biden's Son Works for a Ukrainian Energy Companyhttp://***.thewire.com/global/2014/06/its-totally-normal-that-joe-bidens-son-works-for-a-ukrainian-energy-company/372385/Всеки път на Инвестора Путин им виновен, защото от онова заглавие става ясно за кво е патакламата в Украйна, ама не Путин "превзел", на баба им хурката превзел ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 3
dakl
преди 9 години
Проблемът е , че не ситуацията помага на Путин, а в това че неговите опоненти нямат връзка или не искат да се съобразят с реалността!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 13
michaelis
преди 9 години
ей Инвестора стига пропаганда ве майка му *** с вашите преписи, как все везните на вашите статии клонят към 95% про западни, всеки път едно и също ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още