IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младежите - новото предизвикателство пред McDonald's

Младите хора се насочват към други вериги за бързо хранене, търсейки по-здравословни алтернативи

14:38 | 25.08.14 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Зад най-лошите резултати на McDonald's от десетилетие стои тенденция, която може да доведе до още по-лоши времена за компанията - веригата за бързо хранене губи блясъка си пред по-младите потребители, пише Wall Street Journal.

Най-голямата верига ресторанти в света по приходи обяви по-рано този месец най-големия спад на месечните си международни продажби в обекти, отворени най-малко от една година, от 2003 г. насам.

В САЩ, където се намират повече от 40% от всичките над 35 000 обекта на McDonald's, продажбите в ресторантите, отворени най-малко от година, запазват нивото си или са под тези, които компанията отчита за предходната година.

На 22-ри август компанията обяви, че заменя ръководителя на американското си подразделение за втори път за по-малко от две години. McDonald’s оставя поста в ръцете на Майк Андрес, който ще се заеме с бизнеса ѝ в САЩ – друг знак, че се опитва да подобри резултатите си на вътрешния пазар.

Акциите на McDonald’s се търгуват в сравнително тесен диапазон през последните близо 26 месеца, откакто Дом Томпсън стана главен изпълнителен директор на компанията. Същевременно цените на акциите на конкурентните компании се покачват. От началото на годината досега цените на книжата на McDonald’s отбелязват спад с 2%, а в петък затвориха при цена 94,45 долара за брой.

Демографските данни хвърлят светлина върху проблемите на веригата. Статистика, събрана за Wall Street Journal от консултантската фирма Technomic, показва, че възрастта е проблем за компанията. Потребителите, които са на между 20 и 40 години (т.нар. millenials) и са един от основните стълбове на бизнеса на McDonald’s, се насочват към конкурентите ѝ. Сред най-предпочитаните са ресторантите на Chipotle Mexican Grill и Five Guys Holdings.

Все по-често младите търсят вериги, предлагащи по-свежи и по-здравословни храни, купувайки от ресторанти, в които всеки може да състави сам меню на по-ниска цена от комбо предложенията на McDonald’s.

Процентът на хората на възраст между 19 и 21 г. в САЩ, които посещават всеки месец ресторантите на McDonald’s, отчита спад с 12,9 процентни пункта от началото на 2011 г. според Technomic. Процентът на клиентите на възраст 22-37 години, които пазаруват от веригата всеки месец, запазва нивата си в рамките на същия период.

Последна актуализация: 14:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 13 rate down comment 3
RedBot
преди 9 години
Такава смрад се носи от тия закусвални, че не знам, колко трябва да ти е изпържен мозъка за да хапнеш от техните ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 7
melon
преди 9 години
Не ги отписвайте Макдоналдс...Числата са им добре... А и винаги може да се промени продукцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 2
THE TRADER
преди 9 години
Макдонълдс трябва да се забрани със закон!!! Не продукти, не здравословно... в техните ***, които продават, няма нищо!!! Ако схрупаш крака на една табуретка, може да извлечеш много повече хранителни вещества за организма си от това, което те ти продават за истински пари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
Натрий
преди 9 години
Не е въпросът Макдоналдс да си "оправи имиджа", а да си оправи продуктите. Т.е. по-малко маркетинг и ПиАр и повече естествена храна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още