IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия осигурява държавна подкрепа за две банки

Държавния пенсионен фонд на страната ще закупи акции на ВТБ Банк, чийто достъп до външните пазари бе блокиран от санкциите на Запада

18:23 | 25.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия осигурява държавна подкрепа за две банки

Министерството на финансите на Русия ще закупи акции на ВТБ Банк и Россельхозбанк (Руската селскостопанска банка) на стойност 239 млрд. рубли (около 6,6 млрд. долара) чрез Държавния пенсионен фонд (National Wealth Fund), съобщава руската правителствена пресслужба, цитирана от РИА Новости.

За тази цел ведомството ще използва средства от Държавния пенсионен фонд, след като ВТБ, Россельхозбанк, Bank of Moscow и VTB 24 погасят задълженията си по подчинени дългове към Внешекономбанк. Заемите бяха отпуснати в съответствие с федералните закони, касаещи „допълнителните мерки в подкрепа на финансовата система на Руската федерация“.

„За сметка на фондовете на NWF финансовото министерство ще придобие акции на ВТБ и на Россельхозбанк на обща стойност 239,04 млрд. рубли. Инвестирането на средствата на Фонда в акции се налага заради необходимостта от увеличаване на капитала от първи ред на споменатите кредитни институции“, гласи съобщението на руския кабинет.

Водещият индекс на Московската фондова борса – MICEX, се покачва с 0,42 на сто до 1, 452,67 пункта, като по този начин ограничава най-резкия си спад за последните две седмици. Именно втората по големина банка в страната – ВТБ, осигурява подкрепа за борсовия измерител днес, пише Bloomberg.

Акциите на VTB Group поскъпват с 2%, след новините, че правителството възнамерява да закупи нетъргуеми привилегировани акции на кредитора с цел предоставяне на капиталова подкрепа. Това се случва, след като санкциите на Европа и САЩ блокираха възможността на ВТБ да продава облигации.

Заради конфликта в Украйна оценките на руските акции са сред най-ниските спрямо тези на развиващите се пазари. Индексът MICEX се търгува при 5,2 пъти печалбата, което го прави най-евтиният сред всички 21 развиващи се пазара, които Bloomberg следи. За сравнение, в края на февруари - преди Русия да анексира Крим - P/E бе на ниво от 5,3.

Какво още показват оценките за руския капиталов пазар? Сега ли е моментът за руските акции? Отговор на тези и други въпроси даде Климент Робев, който е дилър „Международни пазари“ в ЕЛАНА Трейдинг.

Той участва в седмичното пазарно предаване „Invest/Or“, което се излъчва всеки петък от 18 часа на живо по ТВ и радио Bulgaria On Air. Водещи са Свилен Колев и Димитър Вучев от Investor.bg.

Част I

Част II 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
Xamsterdamm
преди 9 години
Айде, пролича си и там постната пица на Дянков :)Сега ще източат и тяхната пенсионна система, после здравната система ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
LuckyYou
преди 9 години
Ама защо така? Трябва да се учат от Искро на фалиране, какви са тия шмекерии. Ще ми спасяват те банки. ААА *** ха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още