IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабо начало за последната августовска седмица на БФБ

Очаквам инвеститорите да останат встрани от пазара и през първите седмици на септември, заяви Даниел Димитров от Реал Финанс Асет Мениджмънт

17:56 | 25.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Слабо начало за последната августовска седмица на БФБ

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се понижи с 0,6% в първата сесия за седмицата до ниво от 550,63 пункта при оборот от 163 хил. лв. От началото на годината индексът е нараснал с 12%.

Индексът на най-ликвидните компании BGBX40 прибави 0,01% до 108,14 пункта, равнопретегленият BGTR30 отстъпи с 0,2% до 416,40 пункта, а индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT напредна с 0,9% до 97,45 пункта.

„Началото на последната августовска седмица очаквано бе слабо за БФБ. Дневният оборот на регулирания пазар бе малко под 400 хил. лв., като основната част от него бе съсредоточена по позициите на Биовет, Адванс Терафонд АДСИЦ и Албена. Позитивният сентимент при акциите на туристическото дружество, започнал от аукциона за продажба на акциите на община Балчик, продължи и днес. Днес бе първия ден на търговия с акциите на ЧЕЗ Разпределение АД след сплита им, като търговията се активизира в последния час на борсовата сесия", коментира за Investor.bg Даниел Димитров*, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт.

"Същевременно водещите европейски индекси отчетоха значителен ръст, след като президентът на Европейската централна банка Марио Драги намекна, че институцията ще прибегне до допълнителни стимулиращи действия. Българският фондов пазар обаче остава в страни от тези настроения. Търговията през следващите дни ще бъдат белязана от излизащите консолидирани отчети за първото полугодие. Малко вероятно е да станем свидетели на сериозни изненади, които да предизвикат масирани продажби или покупки, като очаквам инвеститорите да останат встрани от пазара и през първите седмици на септември“, заяви анлизаторът.

Търговията с акции на борсата възлезе на 360 хил. лв., като с най-голям оборот бяха Биовет (0%) – 103 хил., Адванс Терафонд АДСИЦ (-0,4%) – 83 хил. и Албена (+1,9%) – 58 хил.

На регулиран пазар се сключиха сделки с 31 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 10/19, а при 2 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голямо повишение са акциите на Албена (+1,9%), а с най-силен спад са книжата на ЦКБ (-3%).

Книжата на ЧЕЗ Разпределение приключиха на ниво от 150 лв. за акция в първата сесия след тридневната пауза в търговията заради сплита в съотношение 1 към 10. Последната сделка преди сплита бе за 1405 лв. за ценна книга, т.е. днешното затваряне е при реален ръст от 6,8%.

Акциите на Билборд отстъпиха с 0,3% преди консолидирания отчет за второто тримесечие, който показа 16% ръст на продажбите и 20% на печалбата на годишна база. За полугодието приходите от продажби се повишават с 8%, а нетната печалба расте с 54%.

Книжата на Индустриален капитал-холдинг поскъпнаха с 2,9%, въпреки че холдингът отчете 3% понижение на печалбата за второто тримесечиеПриходите от продажби за периода се повишават с 0,5% на годишна база.

Нямаше сделки с акциите на Евроинс. Акционерите на дружеството гласуваха емисионна цена от 1,20 до 1,50 лв. за увеличението на капиталаНе е прието предложението Управителният съвет да бъде овластен да увеличава каптитала до 120 млн. лв.

Липсваше търговия и при 
Бианор холдинг. Холдингът увеличава загубата за полугодието до 893 хил. лв. Консолидираните продажби намаляват с 31% на годишна база до 1,54 млн. лв. за първото полугодие.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
sa60o0
преди 9 години
ох то не било последната сесия, а последната седмица, моя грешка :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
sa60o0
преди 9 години
защо последна за Август - сряда, четвъртък и петък няма ли да работи борсата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още