IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проверката на НЕК разкрила "странни" плащания

Един от приоритетите на служебния кабинет е изготвянето на механизъм за ритмични разплащания в енергетиката и свиването на "дупката", коментира Захариева

10:48 | 26.08.14 г. 7
Проверката на НЕК разкрила "странни" плащания

Готови са резултатите от проверката на плащанията, които е осъществявала Националната електрическа компания (НЕК) и която беше поискана от синдикатите. Това съобщи пред БНТ вицепремиерът по икономическото развитие и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева.

Припомняме, че миньори се оплакаха на професионалния си празник, че НЕК не плаща редовно на ТЕЦ-ве, а те не могат да се разплащат с въгледобивните дружества. Синдикалните организации предупредиха и за опасност от режим на тока заради системното неразплащане.

Захариева обеща да се даде максимална прозрачност на плащанията, осъществявани от НЕК, и потвърди ангажимента си в интервюто. Тя определи извършените от началото на годината до края на юли плащания като "странни" и коментира, че е поискала проверка и за плащанията за минали периоди.

Вицепремиерът подчерта, че средно НЕК е плащала по около 53% от сумите, които дължи. Някои фирми обаче, според нея – близки до политически партии, са получавали по около 90 на сто от дължимите им суми от електрическата компания, а други – под 50 на сто.

Резултатите от проверката Министерството на икономиката и енергетиката ще обяви днес или утре, посочи Захариева и припомни, че компанията губи по около 50 млн. лева на месец.

Министърът подчерта, че един от приоритетите е изготвянето на механизъм за ритмични и прозрачни разплащания на НЕК към фирмите от енергийния сектор, както и преодоляването на недостига на средства в компанията и свиването на “дупката” в сектора.

Захариева допълни, че проектът “Южен поток” “ще го бъде”, тъй като е подкрепян от няколко европейски държави, но трябва да бъде реализиран съобразно еврозаконодателството. Тя коментира, че газопроводът е важен за “нашата част на Европа”, тъй като политиците ни не са предприели действия за диверсифициране на източниците на синьо гориво. Тя подчерта, че газопроводът действително диверсифицира само маршрут, а не източник на газ, но припомни за газовата криза от 2009 г., когато заради спора между Украйна и Русия спряха газовите доставки.

Захариева каза още, че енергийният борд е един от ангажиментите на служебното правителство и той ще има задачата за анализ на състоянието на сектор “Енергетика” и причините, довели до него. Бордът ще предлага и препоръки на държавните органи, отговорни за регулацията на сектора. Ще разчитаме на помощ и на международни институции, като Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Еврокомисията, допълни тя.

През следващата седмица Захариева ще пътува до Брюксел, за да разговаря с европейските власти за спрените европрограми, съобщи още тя. Припомняме, че разплащанията по “Регионално развитие” и “Околна среда” тръгнаха с пари от бюджета и се очаква окончателното решение на Брюксел за отблокирането на парите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
Е те това е природен феномен. Около мен няма нито един човек, който да харесва когото и да било от политиците. Тези хора как набират електорат за гласуване за мен е тайна, заключена с много ключове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
tonitov
преди 9 години
Най-после българина да спре да гласува за най-големите маскари. Тези които всеки път ни обират и продължават да ги избират. Тези които харчат луди пари за упорни точки от плоски лъжи опунента да се маскари и успяват седем пъти управляват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 0
bkbelchev
преди 9 години
По-добрия вариант е българина да започне да си търси и защитава правата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 7
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
А може би българина най сетне трябва да се усети и да спре всички плащания за каквото и да е, като правят ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
"Някои фирми обаче, според нея близки до политически партии, са получавали по около 90 на сто от дължимите им суми от електрическата компания, а други под 50 на сто."Те всички са близки до политически партии, просто едните са близки то тези, които са на влас. Дойде ли АБВ, Ковачки ще започне да получава 90% ама сега е под 50 сигурно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 9 години
Средните плащания от НЕК са около 53%, но има и такива фирми, които са взимали над 90 на сто, както и такива, които са взимали под средното. Компании, които са свързани с някои от политическите сили, са получавали по-често парите си... А добро утро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още