IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът запорира имуществото на Цветан Василев*

Мажоритарният собственик на КТБ е обявен за международно издирване от Интерпол

13:31 | 26.08.14 г. 34
Автор - снимка
Създател
Съдът запорира имуществото на Цветан Василев*

Мажоритарният собственик на поставената под специален надзор КТБ Цветан Василев е обявен за международно издирване във всички страни членки на Интерпол, а в същото време имуществото му е запорирано, съобщиха от прокуратурата.

Имуществото му е запорирано с решение на Софийския градски съд от 22 август по искане на прокуратурата.

Запор и възбрана има наложена и на имущество на няколко лица, сред които са подуправителят на БНБ Цветан Гунев и част от ръководството на КТБ - Орлин Русев, Александър Панталеев, Георги Зяпков, Маргарита Петрова, Мария Димова и Борислава Тренева.

Наложеният запор е резултат от дейността на съвместен екип между Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) и прокуратурата по казуса с КТБ, съобщиха малко по-късно от Комисията на сайта си.

СГС е забранил разпореждането с цялото имущество на Василев - дялове в търговски дружества, недвижими имоти и автомобили. Двата самолета, които са на разположение на Василев, не са обект на обезпечителните мерки, тъй като са притежание на търговско дружество, в което той и съпругата му имат мажоритарен дял, посочват от комисията.

Василев е обявен за международно издирване на 28 юли със съдействието на Евроджъст, уточняват още от прокуратурата.

Българските представители в Евроджъст са съдействали при подготовката на молбата за правна помощ за призоваването на Цветан Василев с оглед на данните, че той се намира във Виена.

С писмо от 29 юли от Дирекция „Международно оперативно сътрудничество” - МВР прокуратурата е уведомена, че Цветан Василев е обявен за международно издирване в ШИС и в Интерпол.

След като данните постъпват обаче в Шенгенската информационна система и "Интерпол", се получава справка, извършена в националната база данни на Австрия, според която Василев не е известен на австрийските власти.

Няколко дни по-късно делото срещу длъжностните лица от КТБ е заведено в системата за управление на казуси на "Евроджъст" и ще бъде официално докладвано на пленарно заседание на колегията.

На 13 август до МВР е изпратено предложението на Иван Гешев, наблюдаващ прокурор по досъдебното производство, с което се иска обявяването на Цветан Василев за международно издирване и временно задържане под стража с оглед на следваща екстрадиция за България от територията на всички държави членки на "Интерпол".

*Новината е актуализирана с информацията от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

Още новини от Dnes.bg

Темата за КТБ може да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 0 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
И един малък ЖоКер : Закона за гарантиране на баМковите депозити не повелява изплащането на гарант. депозити на 1 (Един) път .... указва се само, че изплащането започва не по-късно от хх дни .... може да продължи "известно" време това изплащане (месеци ?).Защо "отговорните фактори" не използват тази възможност .... да се изплатят "някакви" суми по депозитите .... за да не се блокира НАПЪЛНО дейността на фирми, общини, болници и т.н.Ще има затруднения и неудобства но няма да е като да са ти блокирани ВСИЧКИ средства !??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
една корекция-европейското законодателство не е в императив на нашето. Сиреч-само приетото в БГ (възможно е да сме приели част от тяхното) ще има тежест. Тука битува някакво различно мнение, ама не. Питайте някой юрист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
Благодаря за разяснението. Явно си по-запознат от мен с материята. Аз просто се старая по възможност да не държа пари в банки. Мен ме притеснява факта, че проблемите в банковия сектор зачестяват и стават все по-сериозни. Ако порите на фирмата ми бяха в КТБ до сега 100 пъти да съм фалирал и не ме топли много факта, че все някой ден съм щял бил да си ги взема. В това се състоят притесненията ми. Завиждам на всеки, който може да е по-спокоен от мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
съжалявам, прав си. Вчера по средата на деня нямаше нищо такова:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 0
popo323
преди 9 години
В интерес на истината 97 год изплатиха депозити на хората , макар ,че ги даваха след една година по 1/4 на всеки шест месеца . Но това беше само за частните /лични/ депозити , на фирмите изгоряха напълно , а немалко хора държаха парите си на фирмени депозити . В Кипър преструктурираха двете им големи банки . Депозитите до 100 хил евро ги гарантираха напълно , но и в момента има ограничение за теглене дневно на сума до 300 евро . Парите над 100 хил в едната банка бяха редуцирани с 47.5% , а в другата , която я фалираха изгоряха напълно . Раздадоха им акции в първата банка за всичките тези суми , и вкараха руснаци в борда на директорите и. Сега тези акции не струват почти нищо , и пакетче бонбони не можеш да си купиш с една , но ако искат могат и тук да постъпят така . За един милион получаваш 1000 акции по 1000лв от банката . Ама на пазара тези акции общо може и да не струват и 100лв . Това си е пак практически фалит за големите депозити .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 0
popo323
преди 9 години
Опс , отговора ми беше насочен към misanthrope , ама явно не съм натиснал клавиша под неговия коментар. А относно гарантираните депозити , тях ще ги изплатят , няма как , европейско изискване е . Ако можеха да го заобиколят най вероятно биха го направили . Но сега ,като чета ,че банкерчето е имало два частни самолети , чак се чудя ,че нещо е останало в банката . Що не вземат да проверят в регистрите на летището , кой е летял с тези самолетчета и къде . Доста връзки ще станат ясни . А иначе цялата ни олигархия се е обзавела със самолетчета и по стотина имота навсякъде по света . Другите банки едва ли са по цвете , що не влязат и в тях чужди одитори , да се види тогава какво чудо ще е . Олигархията пирува с милиарди , а народа блее тук в защита на този или онзи мошеник .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 1
popo323
преди 9 години
Лошото е ,че на практика много от тези свързани фирми са реално губещи и парите са избягали . Заблуждаваш се , ако си мислиш ,че са изкупували цели отрасли за да дадат на някого нещо . Много се съмнявам ,че и половината ще успеят да върнат , дори без лихвите . Цялата история е някак порочна , събираш влогове , даваш лихви от 7-8% та до 11-12%. В същото време кредитите са ти към свързани фирми , на лихви 5,5-7%. Кой е трябвало да покрие разликата и как , особено при положени ,че никой нищо не е погасявал Ще видим какво ще покаже бъдещето , но за тези с влогове над гаранцията , то ще е трагично , колкото и да не им се иска да го приемат. Няма да има никакви инвеститори , никой не е луд да покрива кражбите на някои други хора .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 0
ТАТО
преди 9 години
Веке го издирва http://***.interpol.int/notice/search/wanted/2014-45587
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 6
kalendar
преди 9 години
само да сме наясно-до колкото на всички ни е известно Интерпол не издирва ЦВ. За справка-сайта на въпросната институция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 0
gmgoiko
преди 9 години
Цветан Василев това звучи гордо..., щом цялата шайка са се впрегнали да го гонят и международно чак. Недейте да забравяте, че друга банка като КТБ нямаше. Всичко е дирижиран сценарий от Доган, Станишката и марионетки като Бареков. Оздравяване на банката е единствен логичен развой на събитията, и парите от червените кредити да станат предсрочно изискуеми с указ :), а Искров да основава партия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още