IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризисната среща за Украйна в Минск потъна в празни обещания

Личният разговор между Путин и Порошенко не донесе така мечтания пробив, но все пак е стъпка в правилната посока

09:15 | 27.08.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Въпреки добрия тон между Путин и Порошенко не е ясно как проруските сепаратисти ще приемат мирния план на украинския президент. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Въпреки добрия тон между Путин и Порошенко не е ясно как проруските сепаратисти ще приемат мирния план на украинския президент. Снимка: Ройтерс

Личният разговор между президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко във вторник се увенча със скромен успех в усилията за слагане на край на кървавия спор между двете страни.

След заседанието в беларуската столица Минск, което завърши в ранните часове днес, украинският президент Петро Порошенко говори за "трудни и сложни" разговори. Той добави, че ще изработи "пътна карта" за евентуално споразумение за прекратяване на огъня с проруските бунтовници в източната част на Украйна, съобщиха няколко информационни агенции.

Руският президент Владимир Путин увери, че Порошенко ще разполага с неговата подкрепа, но изрази скептицизъм. „Русия ще направи всичко възможно за мирния процес, ако той започне", заяви Путин пред журналисти, добавяйки, че този мирен процес „трябва да започне възможно най-скоро". 

Същевременно той омаловажи значението на инцидент на руско-украинската граница, където през тази седмица руски войници са били заловени на украинска територия. 

Точно преди да започнат преговорите, Украйна публикува видео, на което може да се видят разпити на войници. Те казват, че са част от военна група, която е преминала с военни превозни средства през границата. Украинската армия е обстрелвала тези превозни средства в понеделник.

Руското министерство на отбраната обяви от своя страна, че войниците случайно са влезли в Украйна, докато са патрулирали по необозначена част от границата.

"Украински войници вече са се появявали на нашата територия ... Това никога не е било проблем и аз се надявам, че в случая това също няма да е проблем за украинската страна", каза Путин, като намекна за скорошен случай, при който украински военни се укриха на руска територия при сблъсък с бунтовниците в Източна Украйна.

"Още не съм получил доклада от министерството на отбраната и генералния щаб, но първото, което чух, е че те са патрулирали на границата и може да са се озовали на украинска територия", заяви Путин. Той изрази надежда, че случаят, който е станал тема на разговора между двамата президенти, ще бъде разрешен бързо. Украински военни
също са попадали на руска територия, включително с бронирани машини, подчерта руският президент. "Проблеми никога не е имало", отбеляза той и изрази надежда, че и в този случай няма да има проблеми от украинска страна.

Това беше първата лична среща между Путин и Порошенко от два месеца насам. Представители на Европейския съюз, Беларус и Казахстан също участваха в разговорите с надеждата за намиране на решение, което да сложи край на кръвопролитията в Украйна. Конфликтът се превърна в най-голямата криза между Изтока и Запада след края на Студената война.

"Днес в Минск без съмнение се решава съдбата на света и съдбата на Европа", заяви по-рано във вторник Порошенко.

По време на първия кръг от дискусиите Путин се фокусира върху въпросите за търговията и избегна дебата за бунтовете, при които от началото на годината са загинали над 2 хил. души.

В публичните си изявления Путин подчерта големите заплахи за Русия, ако Украйна засили връзката си със Запада. От избухването на кризата Путин нееднократно обвини Запада в намеса във вътрешните работи на Украйна и в опит да развали отношенията между Киев и Москва.

Путин предупреди, че едно споразумение между Киев и ЕС ще наводни украинския пазар с европейски стоки. Тези стоки след това ще се появят на руския пазар, каза Путин. „В тази ситуация Русия не може да не направи нищо. И ние ще бъдем принудени да предприемем контрамерки за защита на нашия пазар", коментира той. 

Руският президент обеща, че "ние ще се отнесем с уважение към всяко решение на нашите европейски и украински партньори. Надявам се, че те ще се отнесат със същото уважение и към нашите мерки по защита на нашите пазари".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Хааахахаха... Президент Банана квот' можа - направи! Сега ще чака до напролет и после ще бомбардира Десен сектор...! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
Pyramid
преди 9 години
...че Русия се била "самоизолирала".види се, във Вашингтон не само лявата ръка не знае какво прави дясната, ами и двете /май/ нямат връзка с Главния.- Ега ти шизофренията по хамериКОН-ски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Pyramid
преди 9 години
...А Резидент Банана се покри и ни вест, ни кост от него. Само ръчка тук и там, натиска за изолация на Русия и после разправят,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
vzhekoff
преди 9 години
А в това време зимата наближава, гривната се обезценява с над 50% за 8 месеца, БВП-то пада с 5-6%, индустриалното производство са над 1/4, износът изобщо го няма....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
dakl
преди 9 години
Да дължиш 5( пет) милиарда долара и да обвиняваш кредитора си, че използувал този " предтекст" да не продължи да те кредитира, да крадеш от неговите доставки за други потребители в това число сигурно и от тези за нашата страна и да се представяш за " жертва" защото си назначен от Големия брат в правителството е меко казано наглост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още