IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще защитава кандидатурата на Кристалина Георгиева на извънреден Европейски съвет

Правителството продължи със смените на областни управители

12:16 | 27.08.14 г. 4
България ще защитава кандидатурата на Кристалина Георгиева на извънреден Европейски съвет

България ще защитава кандидатурата на Кристалина Георгиева за върховен представител по въпросите на външните работи на ЕС. Днес правителството одобри позицията на страната ни за предстоящия извънреден Европейски съвет.

Георгиева беше номинирана за поста от служебния кабинет още на първото му заседание, веднага след встъпването му в длъжност.

На 30 август държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на Европейския съюз трябва да номинират кандидати за нов състав на Еврокомисията, председател на Европейския съвет и върховен представител по въпросите на външните работи и политиката за сигурност.

Страната ни, която ще бъде представена от президента Росен Плевнелиев, ще защитава кандидатурата на досегашния член на комисията Кристалина Георгиева за върховен представител.

Върховният представител на ЕС се избира от Европейския съвет с квалифицирано мнозинство, със съгласието на председателя на ЕК. Мандатът му е пет години, по подобие на този на останалите комисари. Встъпването в длъжност на новата Европейска комисия е предвидено за 1 ноември 2014 г., а на новия председател на Европейския съвет – на 1 декември 2014 г.

Правителството е отправило покана до Европейската комисия за извършване на партньорска проверка относно способностите на страната за управление на риска от бедствия. Темата беше обсъдена на заседанието на кабинета, на което гост беше комисар Кристалина Георгиева.

Процесът на партньорски проверки се извършва изцяло на доброволна основа – по искане на държава-членка, посредством външно оценяване и взаимно обучение, с необвързващи препоръки за това как да се подобри политиката за управление при бедствия. Екип от външни експерти, чиято работа се финансира от Еврокомисията, осъществява цялостен преглед на моментното състояние – готовността, способностите, съществуващите стратегии и др.

Правителството продължи да прави смени на областни управители.

Премиерът Георги Близнашки заяви, че кабинетът се е ориентирал при смените да не надхвърли „числото 14“ - половината областни управители. Предстоящите промени по думите му са свързани и с реденето на листите на партиите за предстоящия вот на 5 октомври.

Днес кабинетът освободи Корнелий Желязков като областен управител на Сливен и назначи на поста Валя Радева. На предишните две свои заседания служебният кабинет направи рокади в 8 областни управи.

Валя Радева постъпва в областната администрация в Сливен през 2004 г., след като завършва право в Бургаския свободен университет. Заемала е различни длъжности и в момента е главен юрисконсулт в дирекцията за административно и правно обслужване.

С друго решение кабинетът потвърди назначението на Росен Руфев за генерален консул на България в Милано, Италия. Неговата кандидатура беше одобрена в края на мандата на кабинета „Орешарски“. Решението за назначението не беше подписано, което налага повторното му гледане, уточняват от правителствената пресслужба.

Руфев е дипломат с богат опит. Работил е в посолствата ни в Лондон и в Рим, както и в Генералното консулство в Милано.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Lesov
преди 9 години
Хайде да минават изборите и да избират италианката най-накрая...СТАЛИНКА няма време да си продаде къщата от тая бюрократщина !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Lesov
преди 9 години
Хайде да минават изборите и да избират италианката най-накрая...СТАЛИНКА няма време да си продаде къщата от тая бюрократщина !!!http://afera.bg/%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d0%b2-%d0%b0%d1%84%d0%b5%d1%80%d0%b0-%d0%b1%d1%80%d0%be%d0%ba%d0%b5%d1%80%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b0-%d0%bb%d0%b8-%d0%b5-%d0%ba.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
Pyramid
преди 9 години
Добре де, всичко хубаво - да речем, Кристалинката станала еврокомисар.ОК.А...ползите за мен самия какви ще са?А за останалите?Че то, ако е до хубост, и аз не съм по-грозен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
alexx
преди 9 години
Валя Радева постъпва в областната администрация в Сливен през 2004 г., след като завършва право в Бургаския свободен университет.Бургаския свободен?? Поредната калинка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още