IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионери не искат „швейцарското правило“ за индексиране на пенсиите

Увеличението на пенсиите да става спрямо нарастването на осигурителния доход, предлагат пенсионерски организации

18:55 | 27.08.14 г. 3
Пенсионери не искат „швейцарското правило“ за индексиране на пенсиите

Пенсионерските организации настояват индексирането на пенсиите да става спрямо нарастването на осигурителния доход, а не по „швейцарското правило“, при което се отчита и инфлацията. Това искане са обявили от Конфедерацията на организациите на пенсионерите и възрастните хора в България на среща с министъра на труда и социалната политика Йордан Христосков, съобщават от ведомството.

„Швейцарското правило” предвижда пенсиите да се индексират едновременно с инфлацията и със средния ръст на осигурителния доход в страната. То бе въведено от 1 юли миналата година.

Паралелно с  индексирането на пенсиите спрямо осигурителния доход на всеки 3-4 месеца пенсионерите настояват да има и компенсиране на инфлацията. Това може да става и под формата на ваучери за стоки и услуги, обясняват от Федерацията на пенсионерите и възрастните хора в България. Ако те не се изразходят в определения срок, сумата да се преведе в банковите сметки на хората, от където те да плащат данъци и такси, настояха пенсионерите.

Предложено е по немски модел в България да се направи банка от кадри от пенсионери с опит, които да се използват при недостиг на квалифицирани кадри в определени сфери.

Вицепремиерът ще представи всички предложения на пенсионерските организации пред Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система към министъра на труда и социалната политика.

Създаването на национален координационен център за развитието на политики за възрастни хора предлагат още пенсионерските организации. В координационното звено да участват представители на отговорните ведомства, осъществяващи политики в социалната сфера и здравеопазването, искат още пенсионерите. Според тях в националния координационен център трябва да участват и представители на общинските структури, тъй като общините отговарят за предоставянето на голяма част от социалните услуги.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
"Ако някой има притеснения, да е ясно - ББ отново ще отмени ШП и ще замрази доходите на оживелите (про)клети пенсионери. Докато схванат какво трябва да направят."Прав си. Вероятно така ще стане. Докато схванат че винаги когато *** им дадат по петаче отгоре за пред медиите ги завличат с по 500 които после те трябва да връщат. Връщането ще им " изяде " повишението за поне 4 години напред. А като ги върнат да си изберат пак *** за да се затвори отново цикъла! Ствоите думи : " Докато схванат какво трябва да направят."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Xamsterdamm
преди 9 години
Статията е с подвеждащо заглавие. Истината е в това изречение:"Паралелно с индексирането на пенсиите спрямо осигурителния доход на всеки 3-4 месеца пенсионерите настояват да има и компенсиране на инфлацията. "Журналистите имате ли завършен 8 клас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
"...Швейцарското правило предвижда пенсиите да се индексират едновременно с инфлацията и със средния ръст на осигурителния доход в страната. То бе въведено от 1 юли миналата година...."Аре пак манипулации, един вид швейцарското правило е въведено миналата година от "комунистите". Всъщност то беше ВЪЗСТАНОВЕНО, след като Боко ЗАМРАЗИ пенсии и заплати. ШП отчита 1/2 от нарастването на осигурителния доход и 1/2 от инфлацията. В нормална ситуация работи добре. Сега имаме дефлация и нарастване на осигурителния доход. Но при дефлация пенсиите не се "връщат" обратно. Ако някой има притеснения, да е ясно - ББ отново ще отмени ШП и ще замрази доходите на оживелите (про)клети пенсионери. Докато схванат какво трябва да направят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още