IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Употребата на юана в Германия и Великобритания е нараснала двойно за година

Китайската валута се е изкачила от 13-то на 7-мо място в класацията за най-използвана валута за глобални разплащания

09:48 | 28.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Употребата на юана в Германия и Великобритания е нараснала двойно за година

Само за последната една година употребата на китайския юан в Германия и Великобритания нараства почти двойно. Това се случва на фона на битката между Лондон и Франкфурт за титлата европейски център за търговия с азиатската валута, пише CNBC.

През юли плащанията в юани на Острова и в Германия скачат със 123,6% и 116% на годишна база, съответно, показват най-новите данни Дружеството за световни междубанкови финансови телекомуникации (SWIFT).

„През последната една година китайските власти и финансови институции сключиха нови партньорства с европейските държави, превръщайки ги в официални клирингови центрове за юана. Тези сделки стимулираха търговията с юани в страните“, коментира Майкъл Муун, директор на подразделението за АСЕАН в SWIFT.

Китай работи здраво, за да установи юана като основна валута в международната търговия, въпреки че я държи под строг контрол.

През последните няколко години правителството сключи няколко големи валутни суапове – споразумения за размяна на една валута с друга при определени лихвен процент и времева рамка в даден бъдещ момент – със страни от еврозоната, с Великобритания и Швейцария.

„Обявеният през юли двустранен валутен суап между Централната банка на Китай и Централната банка на Швейцария може да превърне Швейцария в хъб за юана в Европа“, заявява Муун.

За последните 12 месеца търговията в юани във Франция и Люксембург също расте с впечатляващи темпове, съответно – с 43,5% и с 41,9%.

Като цяло юанът бетонира позицията си като седмата най-използвана валута за разплащания в глобален мащаб. Делът й в общите плащания е 1,57%, показват данни на SWIFT. Въпреки това доларът и еврото продължават да доминират в международната търговия.

Графика: SWIFT

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Интересно е как еврото е било долара през януари 2013. Явно е имало някакви единични фактори през този период! Разплащането с рубли обаче е паднало от 0,56% на 0,4%. Явно санкциите са срещу Русия са дали своето отражение...Юана може да показва мускули, но със своите 1,56% все още е много далеч дори от оборота на британския паунд. Долара еврото и паунда все още държат 81% от световните разплащания!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
hex
преди 9 години
И поляците тоже!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още