IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева в битка с Федерика Могерини за дипломацията на ЕС

Европейските лидери са се договорили приемникът на британката Катрин Аштън да е от социалистическото семейство

22:02 | 27.08.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Федерика Могерини. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Федерика Могерини. Снимка: Ройтерс

Номинацията на италианската външна министърка Федерика Могерини начело на дипломацията на ЕС е почти сигурна, съобщават европейски източници, цитирани от Франс прес.

„Номинацията й вече е извън съмнение", казва един източник.

„Никой не вижда алтернатива", коментира друг.

„Все пак още нищо не е факт", посочва трети.

Италия енергично защитава кандидатурата на Могерини за поста шеф на дипломацията на ЕС, чийто титуляр ще се посочи от държавните и правителствените ръководители на Европейския съвет на извънредна среща в събота, 30 август.

На предишната среща на върха на 16 юли не бе постигнато съгласие между лидерите на ЕС. Кандидатурата на Могерини бе блокирана от няколко източноевропейски страни, които я упрекват, че е твърде благосклонно настроена към Русия в украинската криза, а и се безпокоят от мястото си в бъдещите европейски институции, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Другата кандидатка е сегашният еврокомисар по хуманитарните въпроси Кристалина Георгиева, припомня агенцията. България ще защитава кандидатурата на Кристалина Георгиева за върховен представител по въпросите на външните работи на ЕС. Днес правителството одобри позицията на страната ни за предстоящия извънреден Европейски съвет.

Европейските лидери обаче са се договорили приемникът на британката Катрин Аштън да е от социалистическото семейство.

Френският президент Франсоа Оланд дори уточни, че ще е жена, а социалистическите лидери защитават Могерини, отбелязва още Франс прес.

Могерини е критикувана заради липсата на опит след само няколко месеца начело на италианската дипломация, но „не е начинаеща", във всеки случай не колкото Аштън при номинацията й през 2009 г., подчертава европейски източник.

Страната ни, която ще бъде представена от президента Росен Плевнелиев, ще защитава кандидатурата на досегашния член на комисията Кристалина Георгиева за върховен представител, писа Dnes.bg.

Върховният представител на ЕС се избира от Европейския съвет с квалифицирано мнозинство, със съгласието на председателя на ЕК. Мандатът му е пет години, по подобие на този на останалите комисари. Встъпването в длъжност на новата Европейска комисия е предвидено за 1 ноември 2014 г., а на новия председател на Европейския съвет – на 1 декември 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 11 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Кристалина е толкова българка, колкото и Дянков! Това са безродни американски *** и това много добре се знае където трябва. Едва ли французите ще я пуснат да вкара ЕС във война с Русия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
lyusien
преди 9 години
Шансът Кристалина Георгиева да стане комисар по външната политика е минимален но номинацията и ще даде възможност да получи някои по влиятелен ресор а не да кажем -Многообразието на европеиския език Дали съм прав ще разберем в неделя след полунощ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 9 години
Европейските лидери са се договорили приемникът на британката Катрин Аштън да е от социалистическото семействоНа това мога да кажа само 1 *** си майката...равен старт в живота хахах ала бала...наследниците на хардлайнерите комунисти по света и капиталистите диваци империалисти каквото и правят колкото и да са *** ще ни налагат как да живеем оправия няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 7
aldy
преди 9 години
Това, че кариеристката комунистка в червата Сталинка, е българка, не я прави в моите очи по-предпочитана от някой друг, сравнително по-нормален и по-малко газещ през главите на съотечествениците си индивид. За мене Сталинка е еманация на най-уродливото в нашата номенклатурна каста от близкото минало. Доказа го по безсрамно безспорен начин, като не си мръдна пръста за Отечеството, но си позволи безумни съвети за "подобряване на генетичния материал" на нацията с пришълци от целия свят. Само за това тази пишман "родолюбка" заслужава да бъде презряна от обруления ни народ, доведен от подобни безподобни индивиди до пълно отчаяние...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 4
Pyramid
преди 9 години
Много станаха парашутистите нещо та...Безразлични са ми и двете. Нито от едната, нито от другата виждам полза. Все тая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
Pyramid
преди 9 години
Мнного станаха парашутистите нещо та...Безразлични са ми и двете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още