IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон и Киев обвиняват Москва в офанзива в Украйна

Според Запада Русия вече почти не крие помощта си за проруски настроените сепаратисти в източната част на Украйна

10:35 | 28.08.14 г. 33
Автор - снимка
Създател
<p>
	Заловените от украинските сили руски войници. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Заловените от украинските сили руски войници. Снимка: Ройтерс

Правителството в Киев обвини Русия, че засилва контрабандата на нови оръжия в бунтовническите райони на Украйна и насърчава нова военна офанзива. Руски войници са били заловени в няколко града в югоизточната част на страната, пише The Wall Street Journal.

Нововъзникналите борби потушават надеждата за примирие в зоната на конфликтите. Едва във вторник в беларуската столица Минск за първи път от месеци се проведе лична среща между руския президент Владимир Путин и украинския му колега Петро Порошенко. И от двете страни бяха налице някои помирителни изявления. Събитията сега обаче показват, че Кремъл не е готов да отхвърли Украйна от своята орбита, пише още WSJ.

Президентът на Украйна Петро Порошенко сигнализира, че страната няма намерение да се откаже от споразумението за търговия и по-тесните връзки с Европейския съюз. В Twitter той писа, че през септември парламентът ще дебатира договора с Брюксел. Също в сряда и също в Twitter и външният министър на Украйна Павел Климкин заяви, че Киев няма да прави корекции в текста на споразумението.  

Според Джен Псаки, говорител на Държавния департамент на САЩ, най-новите данни на американското разузнаване предполагат, че „дирижирана от Русия контраофанзива" в източната част на Украйна „вероятно набира скорост". Въпреки това Псаки не поясни как ще реагират САЩ.

Киев се опитва от няколко седмици да смаже бунтовниците в източната част на страната. Но въпреки временния успех на украинските войски от това лято, изглежда те отново търпят поражения от бунтовниците, които според Запада постоянно получават оръжия и бойци от Русия.

В сряда Киев съобщи за проникване на нова военна колона от до 100 военни превозни средства, включително танкове и ракетни установки. Украински войски в близост до колоната са били принудени да се оттеглят. 

Кремъл продължава да отрича, че подкрепя бунтовниците в източната част на страната. Западните представители реагират на това твърдение обаче с все повече сарказъм.

Така например полският премиер Доналд Туск заяви в сряда пред парламента, че НАТО разполага с доказателства, че части от руската армия оперират директно на място в източната част на Украйна. „Никой не може сериозно вече да говори за „сепаратисти в Украйна", казва Туск. „Тази информация идва от НАТО, потвърдена е от нашите разузнавателни служби и е недвусмислена".

Туск не дава допълнителна информация за доказателствата и не отговори на въпросите на медиите. Още през миналата седмица обаче НАТО заяви, че Русия е обстрелвала с артилерийски огън украинските войски от собствената си страна и от позиции в Украйна. По-късно в четвъртък НАТО възнамерява да представи подробен доклад в Брюксел.

Фактът, че сега Русия директно подстрекава бунтовническата офанзива, крие големи предизвикателства за САЩ и страните от ЕС. Те вече заплашваха в миналото да наложат по-строги и по-скъпи икономически санкции срещу Русия, ако Москва нахлуе в източната част на Украйна.

Руският президент Владимир Путин се опитва да избегне задействането на такива засилени санкции, като до този момент Русия подкрепяше индиректно бунтовниците, така че да отрича подобна подкрепа.

Според германския федерален министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер прекратяването на огъня и един ефективен контрол на руско-украинската граница са ключът за спиране на „спиралата на ескалацията". „Ние ще направим всичко, което можем, за да не се разруши новосформираната нишка на диалога", каза Щайнмайер.

Псаки заяви от своя страна, че последните събития ще бъдат обсъдени през следващата седмица на срещата на върха на НАТО в Уелс. Дори и американският президент Барак Обама се очаква да присъства на срещата на върха.

Въпреки че Путин твърди, че предпочита деескалация на конфликта и слагането на край на страданията на цивилни, същевременно Москва тайно увеличава натиска върху украинските войници, твърди още Вашингтон.

Правителствени служители на Украйна твърдят, че последната офанзива в близост до Азовско море не може да се случи без подкрепата на Русия.

Украински войници, които са разположени до руската граница, в продължение на седмици многократно попадат под атаката на руски артилерийски огън и ракети, твърди още Киев. От пет дни насам тези обстрели са засилени. В понеделник пък колона от руски бронирани машини е пробила границата на Украйна и е превъзхождала оборудваните с много по-леки оръжия украински войски.

Според украинските войски в Новоазовск нападателите не са били местни сепаратисти. Освен това те са се движили и с танкове, които са били набързо боядисани със символа на обявената от бунтовниците "Народна Република Донецк".

"Това са войници с тежко оборудване, които трябва да се вземат насериозно“, казва войник пред WSJ.

Според официалните данни на Киев от сряда военната колона с до 100 бронирани превозни средства, която е преминала през границата на Русия, сега е на юг от района на Донецк. Киев оценява това като движение на войски, които биха могли да послужат за изготвяне на нова офанзива.

Междувременно украинските войски са започнали да копаят окопи около пристанището Мариупол, което се намира на стратегически важния път между Русия и Кримския полуостров. Припомняме, че Русия анексира Крим в началото на годината.

Европейските дипломати продължават да се надяват, че въпреки засилващото се насилие преговорите могат да продължат. В телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел Порошенко е заявил, че срещата в Минск е „породила положителни сигнали“ за това, че може да се стигне до мирно споразумение. Но редица правителствени представители в Киев се опасяват, че в рамките на едно прекратяване на огъня те ще загубят трайно контрола над бунтовническите райони. Повечето украинци в цялата страна са на мнение, че борбата трябва да продължи, за да може Киев да възстанови контрол над тези области.

Всичко за кризата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
да дойдат Вашингтон в Москва да им го кажат лично, квото имат да казват и да се приключи въпроса ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 1
Eon
преди 9 години
Цитат на stefi:"Русия има най-големият ядрен арсенал в Света-около 40 % от всички ЯЗ за руски.. Русия няма какво да изгуби , докато охранените западняци имат.."Да, Русия няма какво да губи, защото Русия не е на Земята. То като пуснеш 500-600 атомни бомби из Европа и Америка, радиацията само там ще си стои и няма да пресича границата. За ядрена зима на Земята и за измиране на милиарди хора из всички континенти (да - и руснаци ще измрат, но не от американски бомби, а от същите тези руски), въобще пък да не говорим, това го има само в западните учебници.Малоумието на някои хора няма граници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
А като тръгнат към Киев, какъв вой ще настане. Няма да им стигнат самолетите да се евакуират :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
Ъ-ъ-ъ-ъъъъ...кой това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 8 rate down comment 8
dakl
преди 9 години
Жалко е когато държавен глава се опитва да лъже като ***( ромче) на женския пазар. Един път за сваления самолет му се размина , но сега едва ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Ватенка на руски и от там - резрително обръщение на аристократичните западни украинци към руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
москали ясно, ама какво значи ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 15 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Аз пък не разбирам какъв е проблемът на Киев, че воюва срещу руснаци? Нали целият преврат, или "революция", както на някои им харесва повече, мина под лозунга "Москали на ножи!"? Нали смисълът на цялата патаклама беше да се изправят срещу "***" и да ги пратят в Азия, където им е мястото? Толкова шествия се правиха, толкова факли се изгориха! Какъв им е проблемът сега? И *** и москали оксан докуз - да вадят ножи-те и да ги почват! Какво цикат като менструални превръзки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 20 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
Някой сеща ли се за Македонския въпрос? Как се случи така че внуците маедонци имат дядовци и баби БЪЛГАРИ? А пропагандата и унищожаването на всичко българско? Същото се случва и в Украйна! Дори езика изменят от известно време зорлем. Унищожават се исторически паметници, забранява се да се гледат руски телевизии и т.н ! Ега ти и свободата дето им се дава ! Защо го правят ? От какво се страхува хунтата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 17 rate down comment 6
STRAHO
преди 9 години
Пропагандата е голяма работа. Абе самите воюващи "Украйнци" масово бягат в Русия барабар с висшите им военни. Не е ли достатъчно красноречиво? Чудя се защо никой не санкционира Турция за Кипър? Или и там кипърците бяха агресори? А в Босна създадоха Мюцюлманска нация !!!???НЕВЕРОЯТНО нация създадена на база религия! Какъв ли е езика им там? Обанго, ако е необходимо и патагонска нация ще насади в главите на подопечените му овце и пак ще отвори война! Изобщо как е възможно пропагандата така да промива мозъци, да не виждат очевадни неща! Ако се поразровиш малко за събитията малко след кипърската "криза" ще видиш че подобен план е имало и за нас! Познай кое е спряло Турците!!!??? Същите тези руснаци които плюете! И пак ти пиша не давай пример с турците и България. Различно е. Населението населеващо българските земи е българско /преди зверствата на турците след завладяването им де/, а там е руско! Дори галисийските князе са се пишели руски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още