IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oбама: Сепаратистите в Украйна са финансирани и въоръжени от Москва

Многократно и умишлено Русия е нарушила суверенитета и териториалната цялост на Украйна, заяви американският президент

08:36 | 29.08.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Oбама: Сепаратистите в Украйна са финансирани и въоръжени от Москва

Американският президент Барак Обама обвини за първи път директно Русия за изострянето на насилието в Източна Украйна, съобщи Ройтерс.

Обама направи изявлението си в Белия дом на фона на засилващото се напрежение между Русия и Запада.

Сепаратистите са обучени, въоръжени и финансирани от Русия, смята американският президент. „Многократно и умишлено Русия е нарушила суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, каза Обама и добави, че нови кадри на руски войски в Украйна показват това ясно.

Последните действия на Москва ще имат "допълнителни щети и последствия", заплаши Обама заплаши. Той назова като средство за възпиране НАТО, която през следващата седмица планира среща на високо равнище в Уелс, на която ще участва и самият Обама. На срещата на високо равнище се очаква да бъдат оповестени нови икономически санкции срещу Русия.

Същевременно американският президент изключи изрично военна намеса на САЩ в конфликта. В същото време той подкрепи правителството в Киев и обяви, че следващия месец ще има среща с украинския си колега Петро Порошенко в Белия дом.

Освен това Обама е разговарял отново по телефона с германския канцлер Ангела Меркел.

„Двамата лидери са силно обезпокоени от съобщенията, касаещи кризата в Украйна. С оглед на развитието на събитията Обама и Меркел са се съгласили, че САЩ и ЕС трябва да разгледат допълнителни санкции срещу Русия", се посочва в съобщение на Белия дом.

Президентът на САЩ и канцлерът на Германия са потвърдили освен това готовността да се продължи с търсенето на дипломатическо решение на конфликта.

Междувременно в четвъртък вечерта Меркел заяви, че на срещата на върха на ЕС в събота ще се обсъди възможността за нови санкции срещу Русия.

Същевременно руският президент Владимир Путин призова проруските сепаратисти в Югоизточна Украйна да осигурят хуманитарен коридор на обкръжените украински войници, съобщи Ройтерс.

„Призовавам силите на опълченците да отворят хуманитарен коридор за обкръжените украински военнослужещи, за да се избегнат безсмислени жертви, да им предоставят възможност безпрепятствено да напуснат района на бойните действия, да се приберат при семействата си, да предоставят спешна медицинска помощ на ранените при военната операция", заяви Путин.

Той заяви, че Русия ще продължи да предоставя хуманитарна помощ на гражданското население в Източна Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 9 години
Киев плаща със неограничени ресурси от заеми от МВФ, МБВР... и всички оръжейни тъгрговци банкери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
"Oбама: Сепаратистите в Украйна са финансирани и въоръжени от Москва "Е не, швепс! Финансира и ги въоръжава Уганда! Ще ви се и тях вие да ги въоръжавахте, ама не става! Руснаците си въоръжават руснаци. За вас Десен сектор, а за Москва - ***! Проблемът е, че бройките на вашите намаляват, а онези се увеличават - кофти за бизнеса! Ще се наложи да вкарвате още наемници от Блекуотър, Грейстоун, Уайтшит или както там са я прекръстили тази година за камуфлаж - може би Ърт, Уинд енд Файър... хаха!. Въпросът е Киев има ли с какво да плаща? ... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
Achtung
преди 9 години
ООН защо не настоява запада да изтегли гражданите си, биещи се са за Ислямския халифат и извършващи масови екзекуции. Според оценки на западните разузнавания в Сирия се бият повече от 400 граждани на Великобритания и над 600 граждани на Германия, като до преди няколко месеца същите страни им доставяха и техника за стотици милиони долари. ООН трябва да ги обвини в директна инвазия в суверенните държави Сирия и Ирак и извършването на геноцид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
Jorkata
преди 9 години
Той *** обвини Русия, че те са свалили малайзийския самолет, ама май нещо не им излязоха сметките... и тоя път ще е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
dr.5rov
преди 9 години
"Многократно и умишлено Русия / САЩ е нарушила суверенитета и териториалната цялост на Украйна / Много страни, каза ...."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още