IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът обсъжда възможности за частичен достъп до всички депозити в КТБ

Нашето виждане е, че решенията за банката трябва да бъдат основани на пазарни инструменти, заяви финансовият министър Румен Порожанов

10:08 | 29.08.14 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кабинетът обсъжда възможности за частичен достъп до всички депозити в КТБ

Обсъжда се възможността вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ) да получат частичен достъп до всички депозити, заяви министърът на финансите Румен Порожанов пред bTV.

"Търсят се възможности в рамките на ликвидността на банката да се даде достъп до всички депозити – както гарантираните до 196 000 лв., така и негарантираните. Въпросът е да се изчисли каква сума могат да изтеглят вложителите. Тя ще бъде в рамките от 500 - 1000 лв. Целта е хората, които имат малки вложения, да ги изтеглят и да спадне напрежението. Този процес ще е един добър сигнал", смята Порожанов.

Според него решение за това може да бъде взето през септември, но това е в компетенциите на БНБ. 

По повод съдбата на КТБ той заяви, че служебното правителство препоръчва поставената под особен надзор банка да бъде спасена без намесата на публични средства, а чрез акционери и кредитори, които да я капитализират и да създадат ликвидност.  

Порожанов смята, че от ситуацията трябва да се излезе с пазарни инструменти – капитализация и създаване на ликвидност от страна на акционери, инвеститори и кредитори, без намеса на публичните финанси или намеса само в краен случай.

Запитан дали банката ще бъде спасена, или ликвидирана, той отговори, че това зависи от БНБ. „Нашето желание е тя да заработи и да не се стигне до изплащане на депозити и загуба на средства за предприятията“, отговори финансовият министър.

Правителството не решава съдбата на банката, припомни той. В момента се извършва оценката и след нея ще се прецени какви мерки трябва да бъдат предприети, подчерта финансистът.

На въпрос има ли дупка от над 5 млрд. лв. в банката Порожанов отговори: „Надявам се да няма, но с такива данни ние не разполагаме. Сигурно има загуба на ликвидност от определени действия и преоценка на кредитния портфейл, но ние препоръчваме да има предложения на инвеститори, които да спасят банката", допълни той и припомни, че БНБ е поканила основните акционери да спасят банката.

Министърът заяви, че законът дава възможности за търсене на оздравителни решения „и ние трябва да се възползваме от тях“.

По повод тридневна визита на експерти от Европейската комисия, които имаха конфиденциални срещи със служебното правителство, Поржанов обясни, че делегацията е била поканена от него при встъпването му в длъжност.

С широк спектър от експерти, включително и от ЕЦБ, е обсъдена и банковата паника (която засегна и ПИБ), стана ясно от думите на Порожанов.

„В рамките на предоставената ликвидна подкрепа на банковата система, изискването е да се внесе план за преструктуриране, чийто срок изтича днес. Този план вече е предоставен от банката, която е получила ликвидната подкрепа, и ще го предоставим до края на деня на ЕК. Планът ще бъде разглеждан поне два месеца, след което се очаква да бъде одобрен от комисията. Това е план за преструктуриране, като срокът за връщането на  ликвидната подкрепа, съгласно плана, одитиран от БНБ, е 18 месеца".

С думите си министърът опроверга грешните интерпретации, че подобна ликвидна подкрепа трябва да се върне през ноември тази година.

Той припомни, че и в момента банковата ни система е с висока ликвидност.

За България много сериозен е проблемът с дефлацията, заяви още Порожанов. Понижението на цените в страната като цяло създава проблем за икономиката от гледна точка на конкурентоспособността на вътрешния и външния пазар. Създава се и проблем за публичните финанси, защото разчетеният БВП, който в момента 81,6 млрд. лв., след отчитане на дефлатора в края на годината може да е под 80 млрд. лв., подчерта финансовият министър.

Служебното правителство ще предложи на следващото НС да актуализира бюджета заради неизпълнението на приходната част, потвърди още веднъж Порожанов. Той още веднъж обвини правителството „Орешарски“, че е правило допълнителни разходи на базата на надценените приходи.

Запитан колко ще е „дупката“ в бюджета в края на годината, Порожанов каза, че очакваният дефицит, който към момента е 1,8% от БВП, може би ще достигне на касова основа между 2,5 – 2,7% от БВП. Според Порожанов дефицитът ще остане под 3 на сто, ако не се наложи някаква публична подкрепа за банковата система – по-конкретно за КТБ.

Финансовият министър заяви още, че непоследователната и непазарна политика на ДКЕВР е създала огромни дефицити в енергийния сектор. Социално слабите ще бъдат компенсирани за увеличената цена на тока, обеща обаче той.

По отношение на назначението на Ваньо Танов за шеф на Агенция „Митници“ министърът заяви, че лично той е предложил Танов, за да заработят системите за контрол.

Освен това стана ясно, че заради руското ембарго за внос на селскостопански продукти, суровини и хранителни стоки Порожанов и агроминистърът Васил Грудев ще обсъдят мерки за затягане на контрола върху вноса на плодове и зеленчуци в България.

Всичко по темата КТБ четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 1
1111@
преди 9 години
Скъпи мой приятелю! Никой с нищо не ме е пре...ал,най малко с вноска за жигулка или жилищен влог! За да ти ВЛЕЗЕ по-добре в главицата,използвам лихвоточките като реално сравнение за това как държавата ГАРАНТИРА парите на хората в банковата система.Наистина трябва да си доказан ***, за да вярваш,че някой ще ти върне парите ,,вложени,, при 7-8% год. лихва...При положение,че всички твърдят,че пари в гаранционния фонд няма,няма и да има...че пари /в брой/в държавата няма,аз просто съм втрещен как такива като теб още държат 30-40 милиарда влогове по сметки в банките?!?! Поведението в момента на българските вложители ще отвори нова глава в учебниците по психология,достойна за Нобел...Вервай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 1
LuckyYou
преди 9 години
Има 8.9 млрд. лева фискален резерв. 1.2 млрд. са за тази емисия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
Людени
преди 9 години
Грешка .... срокът на ДЦК е 5 (пеТ) месеца ! :-[[
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
Людени
преди 9 години
Откъде идва "заблудата", че ликвидната подкрепа трябва(ло) да се върне до края на Ноември 2014 .... ДЦК с които беше осигурена тази ЛИКВИДНА подкрепа (търг на ДЦК на 30.06.2014) са със срок 6 (шесТ) месеца .... падеж на 30.11.2014.На тази дата някой ще трябва да плати на облигационерите .... може и с парЕ получени от друга емисия ДЦК, но трябва да се плати .... иначе дефолт (дето му викат) .... става дума за ДЦК !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
LuckyYou
преди 9 години
Елементарно е. Или ми дават пълен достъп до гарантираните пари до 21 декември (или 20 дни по-късно, ако обявят несъстоятелност) или завеждам дело, КОЕТО 100% ЩЕ СПЕЧЕЛЯ. С ЛИХВИТЕ И НЕУСТОЙКИТЕ, КОИТО ТЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА МИ ПЛАТЯТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
Разбрахме че комунистите са те пре*али с лихвоточки, може да спреш да ни обясняваш. Радвай се че не са те пре.. и с вноска за жигулка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
forexar
преди 9 години
Възмутен съм от пълното неразбиране на проблема от хората, които трябва да го решат !!! Такива "мерки" ще бъдат причина за много по-големи проблеми, съдебни дела и заобикаляния на правилата от всякакъв вид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 6
1111@
преди 9 години
По стар български обичай 500-1000лв в брой,другите в ....лихвоточки!Честито на всички БУДАли!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
simbad12
преди 9 години
Трябват бързи и решителни действия, ама не се знае дали им стиска...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 4
cashman
преди 9 години
А бе тез *** не разбраха ли, че трябва вече да са платени доста повече пари според върховенството на еврозакона? Омбудсманът няколко пати им обясни, че дори и нашият закон непредвижда затваряне на банка 6 месеца при специален надзор. Или се капитализира по време на надзора или се фалира. Яки дела им трябват-за бездействие, зловредно действие и бавене на гарантираните. Все повече хора почват да говорят за това и да се усещат, че могат да ги осъдят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още