IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еленко Божков: Цената на тока ще се повиши от 1 октомври

Тя би могла да се увеличи в много малки граници, заяви заместник-председателят на ДКЕВР

10:47 | 29.08.14 г. 3
Еленко Божков: Цената на тока ще се повиши от 1 октомври

Цената на тока ще се повиши от 1 октомври. Това каза заместник-председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Еленко Божков пред БНТ.

Той поясни, че цената на електричеството би могла да се увеличи в много малки граници и ще се наложи това да стане от 1 октомври.

„Замисълът е цената на тока да се увеличава плавно, така че положителният ефект да се види в срок до пет години“, посочи експертът.

По темата за новосъздадения Енергиен борд Божков каза, че това е „изключително ненужна и вредна структура“.

Относно поисканата му от кабинета оставка Божков беше категоричен, че няма да я подаде, защото това е въпрос на „личен акт“. „Сега не е време за оставка, а е време за работа", каза той, като отхвърли отправените му обвинения за конфликт на интереси. По думите му исканата от него оставка е резултат от нарушени корпоративни интереси.

Вчера министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов поиска оставките на ръководството на ДКЕВР, а председателят Боян Боев и неговият заместник Лиляна Младенова се съгласиха да подадат своите оставки. Поради съмнения за конфликт на интереси служебното правителство поиска и Еленко Божков да направи същото.

Днес обаче той заяви, че няма конфликт на интереси. "Нямам конфликт на интереси, готов съм да се подложа и на детектор на лъжата", заяви Божков. Той каза, че ще сезира Комисията за конфликт на интереси с искане да бъде проверен. И уточни, че причината за исканата оставка е, че е нарушил  нечии корпоративни интереси.

“Аз съм нарушил нечии корпоративни интереси. Знае се, че едно от разпределителните дружества има арбитражно дело срещу държавата България – става въпрос за 1 милиард лева. Аз съм един от членовете на Комисията, които събираха доказателства в полза на държавата…“

Божков поясни, че става въпрос за много пари. „Това е едното. Второто – проверката на ВЕИ-тата, пълната проверка на начина на включване на ВЕИ-тата през 2012. Цялата работна програма съм я направил аз. Там се установиха изключително значими неща. На трето място – двете жалби за прекомерна държавна помощ и неправомерна държавна помощ срещу американските централи и ВЕИ-тата, които бяха подадени в ЕК. Ето това са причини”, обясни Божков.

По думите на Божков през цялото време се говори за политизирането на ДКЕВР, но именно тези, които искат оставката му, не използват експертност при оценка на работата му. "Оставката ми иска министър, който е с шест сигнала за конфликт на интереси. Има шест декларации с конфликт на интереси от министри в това правителство, а на мен ми се говори за конфликт на интереси", заяви Божков.

Зам.-председателят на ДКЕВР предположи, че до дни ще бъде отстранен от поста, а за следващ състав на комисията "ще остане много за замитане под килима".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
Винаги е добре да има опозиция, така че подкрепям напълно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
ПИЧ
преди 9 години
Тука е прав Еленко, направил е доста неща, които могат да накарат други лица, чрез правителството да му искат оставката. Според мен обаче Еленко си върши работата и при идването на Герб на власт , той трябва да бъде оставен в комисията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
data
преди 9 години
1. Тоя състав на регулатора направи не лоши неща да заслужава похвали че резна наглото субсидиране на парното на софианци от всички потребители на ел. енергия 2.Еленко каза доста интересно нещо - дефицита от неправилно ценообразуване е в размер на 1.5 млрд. лв и на направен график за неговото компенсира чрез увеличаване цената в следващите 5 г . 3.Има обаче едни 1.5 млрд. лева който се дължат на *** инвестиции на НЕК в Белене и Цанков камък който се опитват да ни натресът също в сметките .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още