IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: ЕЦБ не може да съживи европейската икономика

Паричната политика може само да спечели време, посочи германският министър на финансите

13:33 | 29.08.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Шойбле: ЕЦБ не може да съживи европейската икономика

Европейската централна банка (ЕЦБ) не разполага с допълнителни инструменти за развитие на икономиката на еврозоната, което засилва тежестта върху правителствата за стимулиране на растежа без да се прибягва до прекомерни дефицити. Такова становище изрази германският министър на финансите Волфганг Шойбле в интервю за Bloomberg в кулоарите на Конференцията на бизнес лидерите във Франция, организирана от MEDEF.

Шойбле заяви, че е съгласен "​​100 процента" с опасенията на президента на ЕЦБ Марио Драги относно правителствените политики в рамките на валутния съюз, които следва да се допълват с паричната политика на ЕЦБ, да повишават конкурентоспособността и да преодоляват наследството от дълговата криза в Европа.

"Паричната политика може само да спечели време", посочи германският министър. "Ликвидността на пазарите не е твърде ниска, тя дори е твърде висока. Ето защо мисля, че паричната политика е изчерпала своите инструменти и следователно това, от което ние спешно се нуждаем, са инвестиции, възвръщане на доверието от страна на инвеститорите, пазарите и потребителите", коментира още той.

Изявлението на Шойбле отразява мнението на по-голямата част от страните, които подкрепят идеите на канцлера на Германия – най-голямата икономика в Европа – Ангела Меркел. Същевременно на другия полюс са политиците, гравитиращи около позицията на Марио Драги, според когото Стария континент има нужда от още парични стимули. На 27 август френският министър-председател Манюел Валс призова ЕЦБ да използва всички средства, с които разполага, за да покачи инфлацията до целевото ниво.

"Ако трябва да бъда напълно откровен, не мисля, че паричната политика на ЕЦБ разполага с инструменти за борба с дефлацията", каза Шойбле. По думите му вътрешното търсене стимулира германския растеж, "защото ние разполагаме с високо потребителско и бизнес доверие".

"Основната причина, поради която ние имаме такова високо доверие е, че нашите публични бюджети са устойчиви. Ще се придържаме към това, което сме обещали, и ще стимулираме инвестициите", отбеляза още той.

По-рано в петък стана ясно, че инфлацията в еврозоната очаквано се забавя до ново 5-годишно дъно през август. Цените на потребителските стоки в 18-те страни от валутния блок нарастват с едва 0,3% през настоящия месец спрямо година по-рано, отчитайки най-ниското си ниво от октомври 2009 г. според Евростат. През юли инфлацията бе 0,4% на годишна база. Равнището е в т.нар. "опасна зона" под 1% от октомври 2013 г. насам.

Отслабването на инфлацията усложнява допълнително проблемите пред ЕЦБ. Институцията се опитва да реагира на буксуващата икономика в еврозоната, която изпитва допълнителни затруднения заради икономическото противопоставяне между Европа и Русия. Незабавна реакция от страна на Драги и компания на заседанието на 4 септември обаче не се очаква. Според източници от институцията банката ще предпочете да изчака.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 15 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
Доверието на потребителите е без покритие и няма голяма практическа стойност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 30 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 9 години
"Ликвидността на пазарите не е твърде ниска, тя дори е твърде висока. Ето защо мисля, че паричната политика е изчерпала своите инструменти ....... "това, от което ние спешно се нуждаем, са ...... възвръщане на доверието от страна на инвеститорите, пазарите и потребителите", Една подробност - доверието в регулираните ви пазари , фалшивите рейтинги , непопулярните и непредвидими мерки , антипазарни , антиморални , понякога античовешки отдавна съсипаха доверието за десетилетия . Ама вие с това започнахте и продължавате усилено в тази посока . И щом казвате , че и паричните политики вече не сработват - Честито !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 5
data
преди 9 години
Но може много да помогне за съживяването . С 0.3 официална инфлация а много по вероятно реална дефлация откровено вреди на икономиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Чест му прави че си признава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 20
lyusien
преди 9 години
Драги да изчака ) Докога ? Докато цяла Европа навлезе в рецесия или ръст близо до 0 Меркел не разбра ли че ако на вагоните на локомотива са ударени спирачки локомотива ще спре Някои германци направо призовават вагоните да бъдат откачени и локомотива да се движи свободно Но за какво ни е локомотив които няма да превозва хора във вагоните Безмислено е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още