IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засилват проверките за вноса на зеленчуци след руското ембарго

Фирми еднодневки с незаконни практики ощетяват българските производители, заявиха Румен Порожанов и Васил Грудев

13:36 | 29.08.14 г. 3
Засилват проверките за вноса на зеленчуци след руското ембарго

Данъчни, митници и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) засилват контрола при вноса на плодове и зеленчуци в България, както и върху вътрешнообщностните доставки от ЕС. Това стана ясно на съвместна пресконференция на министъра на финансите Румен Порожанов и на министъра на земеделието Васил Грудев.

Порожанов посочи, че една от целите на проверяващите е да предотвратяват ДДС измами при доставките от Евросъюза, тъй като плащането на този данък е от голямо значение за приходната част на бюджета. Имало случаи, когато фирми еднодневки доставят стоката и изчезват, а след това се появяват нови, даде пример той.

Така на практика били ощетени не само приходите на държавата, а и българските фермери.

Заради руското ембарго се отчита засилване на доставките на селскостопански продукти от Гърция и Полша. „Този натиск се увеличи след руското ембарго. В момента има засилени доставки на плодове и зеленчуци, включително и животинска продукция“, отчете Порожанов.

Финансовият министър посочи, че фискалният контрол ще бъде засилен и ще бъде подобрена координацията между БАБХ и НАП, която контролира вътрешнообщностните доставки.

Земеделският министър Васил Грудев коментира, че всяка година българските производители страдат от потенциален нелегален внос на плодове и зеленчуци, мляко, млечни продукти, месо и месни продукти.

Грудев припомни, че неблагоприятните климатични условия – градушки и обилни валежи през тази година, като цяло намалиха реколтата в България, а сега руското ембарго допълнително е повишило напрежението и вносът вече е засилен. „В рамките на отворен пазар не можем да ограничим този внос, но можем да засилим контрола“, обясни той.

На среща със земеделските министри от ЕС ще се обсъждат възможностите за компенсация на производителите заради косвените щети, които те вече търпят. Анализ на косвените щети обаче към момента не може да се направи, каза агроминистърът.

По-конкретно двамата министри посочиха, че ще се повиши физическият контрол по граничните пунктове, повече камиони ще бъдат пломбирани и ще бъдат проверявани на влизане в страната, както и на мястото за разтоварване. Увеличава се и контролът на пазарите и тържищата.

Първите оценки от засиления контрол ще са ясни след 1 септември.

По данни на експерти на финансовото министерство досега от началото на годината са проверени 615 хил. тона земеделска продукция, влязла в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 5
kane
преди 9 години
..и така ще е докато останат шепа фашисти и ние всички останали ще работим за тях. капитализма = фашизъм води то монополи и олигополи - тръстове . Няма да има конкуренция - няма да има избор - всичко ще е по контрола на няколко във всеки сектор на икономикатаТака става като няма държава да се меси С 10% плосък данък държавата е в ъгъла и е само наблюдател и с корумпирани служители - честит да ви феодал-фашизма сънародници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
v_tin
преди 9 години
E сега Бг производителите гризнаха дървото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
melon
преди 9 години
Абе не знам с това производство на селскостопански продукти къде и какво става. Едно време имаше някаква по-съществена разлика в цените през лятото и зимата. Сега е почти едно и също. Някои производители със сигурност страдат, за сметка на веригите прекупвачи и изнудвачески цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още