IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата си върна още един царски имот

Решението на Софийския окръжен съд за имението "Саръгьол" в Рила може обаче да бъде обжалвано в двуседмичен срок пред Софийския апелативен съд

16:59 | 29.08.14 г. 6
Държавата си върна още един царски имот

Държавата спечели още едно дело срещу бившия премиер и царски наследник Симеон Сакскобургготски – за имението „Саръгьол“ в Рила, става ясно от решение на Софийския окръжен съд, публикувано на сайта на институцията.

Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийски апелетивен съд в двуседмичен срок от връчването му на всяка от страните.

Ловната хижа „Саръгьол“ беше възстановена на Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок през 2002 г. с решение на правителството на НДСВ, заедно с дворците "Царска Бистрица" и "Ситняково". През 2011 г. държавата заведе искове срещу царските наследници, за да си върне имотите, които им бяха възстановени.

В края на 2013 г. Симеон Сакскобургготски окончателно изгуби битката за двореца „Кричим“. Наскоро стана ясно, че наследниците ще трябва да възстановят и „Царска Бистрица“ на държавата, макар че решението също не е окончателно. Очакват се решенията на съда и за дворците „Ситняково“ и „Врана“, както и за други имоти в Рила и в района на София.

„Решаващият извод на съда, за да уважи предявените от държавата искове за собственост, е установеното право на собственост на държавата върху терена, върху който са изградени постройките на хижата, и придобиването на постройките от собственика на земята по силата на приращението“, посочва се в публикуваното днес съдебно решение.

Съдът обаче е отхвърлил претенциите на държавата за заплащане на обезщетение за ползване на имота без правно основание за периода 30.05.2006 г. - 30.05.2011 г. в размер на по 15 хил. лева от Симеон Сакскобургготски, Мария Луиза Хробок и техни близки. Съдът е приел, че ответниците са получили имота от държавата по силата на заповед на Областния управител на Софийска област и не дължат обезщетение за ползването му без основание.

Отхвърлено е и възражението на Симеон Сакскобургготски и Мария Луиза Хробок за право на задържане на имота до заплащане на направените в него подобрения, тъй като ответниците са недобросъвестни владелци и законът не им предоставя право на задържане на ревандикирания имот до заплащане на направените в него подобрения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 2
IvaneJohn
преди 9 години
Но освен всичко друго: по това време разпродадоха ключови бизнеси, подписаха с американските ТЕЦ 20 годишни договори, и какво ли още не..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 2
THE TRADER
преди 9 години
Няма по-фрапиращ конфликт на интереси от това на "царя"! Да станеш министър-председател, за да заграбиш един куп имоти, които никога не са били твои или на бащите и дедите ти и да се превърнеш за няколко години в най-богатия монарх в Европа е направо повече от наглост! Така, по този начин, той сам реши един път завинаги дилемата - "Република или монархия?"! Но това, което сам си направиш, и другите не могат да ти го направят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 3
deant
преди 9 години
Царя дойде, из*ра се и си замина. Само нещата от предното изречение останаха да миришат след него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 11
kane
преди 9 години
Смърт на феодализма, фашизма, робството, тиранията, царствата и монархиитеДа живее демокрацията и социализма или т.н. социална демокрация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 11
kane
преди 9 години
ти си ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 13
lyusien
преди 9 години
Вземете и апартаментите вилите и парите на Тодор Живков Станишев Пирински и другите висши комунисти които си ги раздадоха за 45 години Хайде направете го Само че как ще стане когато сме още комунистическа страна Но за това е виновен и царя които повярва че синовете са различни от бащите Груба грешка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още