IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Играта на санкции може да блокира достъпа на Русия до SWIFT

Изваждането от международната система за междубанкова информация би било доста болезнено в краткосрочен план, смятат експерти

11:15 | 30.08.14 г. 4
Играта на санкции може да блокира достъпа на Русия до SWIFT

Британските власти ще предложат на Европейския съюз (ЕС) блокиране на руския достъп за до международната система за междубанкова информация SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) като един от възможните варианти за нови санкции срещу Москва. Информация за това предостави агенция Bloomberg, позовавайки се на неназован източник в британското правителство.

SWIFT е един от основните канали за комуникация между Русия и международната финансова система. Западните сили вече използваха този вид санкции срещу Иран през 2012 г., като забраниха на доставчиците да предоставят информационни услуги на иранските кредитори.

Експерти са на мнението, че блокирането на достъпа на банките до системата SWIFT няма да е финансова катастрофа за Русия, пише руският портал "Вести". Въпреки това такъв ход би означавал влошаване на финансовия и икономически натиска срещу Москва от Запада.

"Изключването на Русия от системата на SWIFT ще бъде много сериозна ескалация на санкциите. Подобен ход няма да блокира големите търговски сделки, но може да доведе до усложнения в трансграничните банкови изчисления и до известна степен може да наруши функционирането на търговските потоци", коментира Крис Уийфър, старши съдружник в консултантска фирма Macro Advisory.

Според експерта в сферата на финансите и финансовото право Ричард Рийд ако подобни мерки бъдат предприети, ефектът от тях ще бъде усетен най-силно в краткосрочен план, но в бъдеще Русия ще бъде в състояние да намери алтернативно решение на проблемите си.

"Ограничаването на достъпа на Русия към системата SWIFT в краткосрочен план ще бъде доста болезнено за финансовите и търговските дейности на руските компании. В дългосрочен план обаче ефектът може да е обратен ефект на желания – голямата част от потока на руските международни плащания ще се прехвърли към други по-малко контролирани финансови канали. В резултат на това плащанията на Русия в бъдеще може изобщо да не попадат под каквито и да е санкции", изтъкна Рийд.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 2
Lucifer
преди 9 години
Всички мразят $, защото знаят че е въздух под налягане, но никой не смее да се отърве от илюзията му. И до като това е така, една черна *** уригваща си на банани ще "санкционира" белия свят с кьор-фишеци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
vstoykov
преди 9 години
Едрите риби ще намерят начин да заобиколят ползването на SWIFT.Но и за дребните риби има решение - криптовалутите и доставчиците на платежни услуги, които не са банки. Тези две различни платежни системи успешно се допълват - криптовалутите осигуряват пренасяне на средствата между отделните доставчици на платежни услуги, а доставчиците на платежни услуги - стабилността на декретните валути (цената на декретните валути като долара и еврото пада бавно и стабилно - с едноцифрен процент годишно, докато цените на криптовалутите може да се променят в широки граници в рамките на дни и часове).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
vstoykov
преди 9 години
Плашат заека, че ще го хвърлят в бодливите храсти.Пускането на алтернативна система е въпрос главно на договаряне между банките (писането на софтуера не е сложно). Ако се забрани на банките в ЕС да работят с други системи, част от техните клиенти ще започнат да ползват банки извън ЕС. Ако се забрани на европейските фирми и граждани да ползват банки извън ЕС - това би било санкция не срещу Русия, а срещу европейските фирми и граждани.Проблемът със санкциите е, че се наказват симетрично и гражданите на двете страни - и гражданите на тези страни, които налагат санкциите реализират загуби. И не се наказват държави (защото те са колективни халюцинации), а се наказват отделните личности - хората.Вижте и коментар номер 86 към тази статия за подробности:http://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/rusiia-oficialno-spria-vnosa-na-hrani-ot-zapada,177675/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
ABBA
преди 9 години
Извеждането на долара от валутните резерви на Русия би било доста болезнено в дългосрочен план за всички *** и наивници - смятам аз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още