IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон заплаши Москва с "допълнителна икономическа цена"

Oтричанията на Кремъл за намеса в Украйна не заслужават абсолютно никакво доверие, посочи говорителят на Белия дом

08:55 | 30.08.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Вашингтон заплаши Москва с "допълнителна икономическа цена"

САЩ заявиха, че отричането от Русия за намеса в Украйна, както и за ескалация на кризата от нейна страна, не заслужава доверие, излагайки я на риск да плати допълнителна икономическа цена, предаде Ройтерс.

"Тези отричания не заслужават абсолютно никакво доверие", каза говорителят на Белия дом Джош Ърнест на пресконференция пред репортери. "Това излага Русия на риска да се изправи пред допълнителна икономическа цена, която може да бъде наложена от САЩ, заедно с нашите съюзници", добави той.

Вчера министрите на външните работи от Европейския съюз (ЕС) обсъдиха опции за по-твърди действия срещу Русия във връзка с украинската криза. Те дискутираха по-строги санкции, но оставиха вземането на каквото и да било решение на своите национални лидери.

Министрите, които участваха в неформалната среща в Милано, говориха за възможно засилване на оръжейното ембарго, разширяване на списъка с лица и сектори, взети на прицел от икономическите санкции, както и за изпращане на военно оборудване на Украйна.

Въпреки това дипломатите заявиха, че всякакви нови стъпки ще бъдат предприети единствено от държавните и правителствени ръководители от Съюза, които се събират днес в Брюксел.

"Киев разчита на подкрепа и решителни действия на ЕС във връзка със ситуацията в Югоизточна Украйна", подчерта междувременно украинският президент Петро Порошенко в телефонен разговор с канцлера на Германия Ангела Меркел.

Както пресслужбата на държавния глава съобщи, страните са "координирали стъпките за по-нататъшните действия в навечерието на заседанието на Европейския съвет" днес в Брюксел. Порошенко е благодарил на Меркел за усилията да бъде включен украинският въпрос в дневния ред на това заседание.

Пресслужбата добави, че президентът е обявил намерение да даде на 28-те лидери на ЕС реална информация за ситуацията в украинския Донбас.

Заместник-ръководителят на администрацията на президента на Украйна Валерий Чалий заяви вчера вечерта в ефира на украинския Първи национален канал, че Киев се надява на разширяване на санкциите на ЕС срещу Русия. Той добави, че Порошенко ще проведе днес 11 срещи "с различни ръководители от ЕС".

По думите му украинската страна също така разчита не само на решения в сферата на военната помощ, но и на икономическа подкрепа.

Междувременно министърът на външните работи на Швейцария и председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Дидие Буркхалтер изрази сериозно безпокойство от разрастването на военната конфронтация върху нови райони в Източна Украйна, предаде ДПА.

Според информация от ОССЕ от вчера Буркхалтер определя съобщенията за увеличаващ се приток на военен персонал и въоръжение от Русия в Украйна като изключително обезпокоителни, като според думите му това трябва да се разследва щателно. Той заявява също, че териториалната цялост и суверенитетът на Украйна трябва да бъдат спазвани винаги и от всички страни.

Френският министър на външните работи Лоран Фабиюс заяви вчера, че Франция има доказателства за "неприемлива" намеса на руски войници в Източна Украйна. Пред френския телевизионен канал France 24 Фабиюс посочи също, че санкциите на ЕC срещу Русия вероятно ще бъдат засилени, ако тя не промени бързо поведението си.

"Когато една страна изпраща военни сили в друга страна без съгласието и против волята на друга страна, това се нарича намеса и е очевидно неприемливо", каза той.

Oще новини от страната и чужбина може да намерите в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
ей и тука една икономическа цена при Щатските ни приятели Woman working 4 *** to make ends meet dies while napping in car between shiftshttp://rt.com/usa/183720-four-***-car-nap/ей тва е истина там, бате бачкай до полуда и на края у киреча от инфаркт, тая на 4 работи бачкала, смятай брате у обетованата земя ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 9
Stone_Kold
преди 9 години
време е Р36 и тополМ да посетят саш и там да стане дъно на океан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 8
Internet
преди 9 години
Хамериканските ни съюзници са прочели за руската намеса във Фейсбук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още