IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са професиите без кадри у нас?

Самият планов прием в образователната система създава безработица, отбелязват от БСК

14:12 | 30.08.14 г. 17
Автор - снимка
Редактор
Кои са професиите без кадри у нас?

Работни места, които са добре платени, но остават свободни с месеци наред - съществува и този парадокс. Дори и в тежко засегнатата от безработицата България, ключови професионални сфери страдат от липса на специалисти.

За поредна година инженерите, квалифицираните работници и мениджърите заемат челните позиции за дефицит на кадри у нас.

България е първенец в Европейския съюз (ЕС) по дефицит на кадри. И докато това, че инженери липсват не е новина, то недостигът на IT специалисти си е изненада. Догодина в този сектор ще се търсят вече 40 000 души. Той генерира около 6% от БВП на България, като 50% от българската IT индустрия е експортно ориентирана.

Проучване на БСК сочи, че една от причините за тревожната статистика в сектора е, че сред младежите висшисти инженерите и IT специалистите са масово недоволни от знанията и уменията, получени в университета.

Сблъсквайки се с липсата на практически умения, много от тях се на насочват към други професионални сектори. До десет години оставаме и без подготвени физици, химици и машиностроители. Няма интерес към тези тези специалности заради трудната реализация и ниското заплащане.

"Самата образователна система поради начина си на план прием в момента създава безработица.Около 27% от завършилите висше образование у нас се осигуряват в чужбина. Това означава, че всеки 3-4 специалист напуска България“, заяви Томчо Томов от Национален център за оценка на компетенциите в БСК.

Годишно между 500 и 600 висококвалифицирани български лекари започват работа в Европа. Причините: отново изключително ниското заплащане, липсата на кариерно развитие и трудният достъп до специализация, която сами трябва да плащат. Напускащите страната медицински сестри са двойно повече – 1 200 годишно. Стряскащата статистика говори, че след някоя и друга година няма да има кой да ни лекува.

"Проблем има и с дисбаланси в системата и качеството на образованието. Например, рязко трябва да се увеличи план приемът на медицинските университети. Ако трябва да се увеличи и техният брой. Необходими са и специфични специалисти в системата, освен в основните направления“, допълни Томов.

За поредната криза, този път в образованието, предупреждава Синдикатът на българските учители. По негови данни през 2020 г. ще има над 6 000 свободни позиции за преподаватели. Все по-малък е и интересът на младите към професията – от 30 дипломирани преподаватели едва петима започват работа по специалността.

"При тях проблемът е свързан със заплащането и все по-намаляващия престиж на тази толкова важна професия. Без да звучи пресилено, след 5 години ще се окажем пред сериозен проблем с намирането на учители“, обясни Томов.

По данни на БСК всеки четвърти безработен младеж у нас е с висше образование. 30% от безработните млади хора у нас никога не са работили. Почти толкова е броят на тези, които нито учат, нито работят. Ситуацията на пазара на труда у нас изисква незабавни мерки.

На първо място е създаването на система за прогнозиране на пазара на труда и план приемът в образованието да се насочи към задоволяването на тези потребности. Още в университета студентите трябва да развият уменията си в дадената сфера на практика. И не на последно място – кариерното и професионално ориентиране да залегне в образователната система от най-ранна възраст.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

17
rate up comment 4 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Страхо? Спря да ме четеш ли?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Първият е Карл Маркс и дай да ти дам един два цитата още от него(като отново имаш предвид, че говори малко архаично):"Борбата за освобождение на работническата класа означава борба не за класови привилегии и монопол, а за равни права и задължения и за унищожение на всякакво класово господство""В буржоазното общество капиталът е независим и личен, докато трудовият индивид е зависим и безличен. "И други мога да ти дам, щото той...както се сещаш е писал пък е забравил да спре. Ако смениш тона и езика не ти ли прилича малко на твоите писания(разбира се, без да се сърдиш, но Маркс е по-аналитичен). Вторият цитиран е Давид Рикардо. Последовател на Смит. Един от полагащите основите на капитализма. И двамата са големи умове, спор няма...ама така като погледнеш писането ти, твоята риторика на ляво или на дясно отива?:)Май имаш нужда от повечко четене и малко вътрешно самоосъзнаване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Те тоя третият (и повечето от неговият тип) си мечтаят за крайно либерална международна търговия(т.е. без регулации), като обяснява, че за да си успешен(не го е написал така, ама е 8 сутринта, ще ми простиш ако бъркам точността на цитатите) в тая международна търговия трябва да имаш ниски цени на продукцията, за да изнасяш повече. Но по онова време не се е знаело как(златни резерви и т.н.) и като естествен извод се налага да смъкнеш разходите за производството на стоките(и според тоя пич пак и за производството на оръдията с които се произвеждат тия стоки). Няма да ти казвам как може да стане това. Сигурен съм, че ще се досетиш. Пак според тоя пич работната класа(имай предвид, че те са разсъждавали в едни други времена) трябва да получава пари колкото "да съществува" без да може да променя броя си. Не да се разширява. Не да благоденства. Не да има пари за почивка и айфон. "Да съществува".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Виж един пич кво е написа:"Капиталът се страхува от липсата на печалба или от твърде малката печалба, както природата се страхува от празните пространства. Но щом разполага с достатъчна печалба, капиталът придобива смелост. Осигурете му 10 процента и той е готов да влезе в действие, при 20 процента той се оживява, при 50 процента е готов да си счупи главата, при 100 процента ще потъпче всякакви човешки закони, при 300 процента няма престъпление, което да не е готов да извърши дори и при заплахата да увисне на бесилото."Виж ти кво си написал:"Какво очакваш когато цели сектори от икономиката се държат от ниско интелигентни мутри или техните потомци!??? Няма скоро да проумеят, че бизнеса не е грабеж. Преди години тук коментирах че им е сбъркана философията."А един трети, дето няма общо с първият(а очевидно и с вторият-сиреч, с теб) казва, че обществото е съвкупност от "егоисти" и държавата не трябва да се меси(освен чрез малки данъци) в обществените отношения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Цитирай де, дума по дума го чета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
не не, е това. Прочети останалото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Календаре, нивото на доходите не определя лявата или дясна идея в политическия спектър! Трябва ли да го обяснявам? Аз от години пиша за ползите от повишаването на доходите в България това прави ли ме социалист по убеждение ? Как мислиш, настоящата ситуация в полза ли е на бизнеса ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Календаре, нивото на доходите не определя лявата или дясна идея в политическия спектър! Трябва ли да го обяснявам? Аз от години пиша за ползите от повишаването на доходите в България това прави ме социалист по убеждение ? Как мислиш, настоящата ситуация в полза ли е на бизнеса ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
ами прочети си го и ще разбереш:) може би имаш нужда да прочетеш и за социализмът малко:) със сигурност имаш нужда от Маркс:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Кое в поста ми те кара да мислиш така ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още