IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туск – точният избор в точния момент

Изборът на полския премиер за председател на ЕС е послание към Москва

12:00 | 31.08.14 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

С номинирането на полския премиер Доналд Туск за поста на председател на Европейския съвет за първи път източноевропейска страна получава един от водещите постове в Европейския съюз 25 години след разпадането на комунистическия блок и 10 години след присъединяването на повечето от страните от Източна и Централна Европа към блока, отбелязва AFP. На 1 декември Туск поема поста от белгиеца Херман ван Ромпой.

Tуск е полски премиер от 7 години и изигра водеща роля във взимането на трудни решения на национално и на европейско ниво, свързани с еврото и с международните кризи, като например Украйна, отбелязва AFP. Според Херман ван Ромпой Туск е държавникът, от който се нуждае Европа.

Полша, бивша страна от комунистическия блок, е част от държавите от ЕС, които са най-твърди спрямо Русия от началото на украинската криза. Изборът на Туск за водещия европейски пост е ясно послание към Москва, отбелязва AFP. Туск е символ на политическата трансформация на Полша и избирането му начело на Европейския съвет ще промени по един впечатляващ начин позицията на Полша на международната сцена, посочва Ройтерс, като цитира полски анализатори. Според тях с изключение на папа Йоан Павел Втори досега поляк не е заемал толкова висш пост.

Доналд Туск, който е на 57 години и е роден в Гданск, завършва история през 1980 г. в момент, в който стачката обхваща корабостроителницата в родния му град, припомня Ройтерс. Туск създава студентския клон на работническото продемократично движение "Солидарност", което се разпростира в цялата страна през годините до падането на Берлинската стена. През тези години Туск е през повечето време под заплахата за задържане заради опозиционната си дейност, посочва DPA.

Още от този период Туск е убеден либерал, който мисли, че Полша има нужда от повече предприятия и от по-малка роля на държавата. По време на икономическата криза, започнала през 2008 г., позицията на Туск по въпроса се променя донякъде и той започва да признава, че държавата също трябва понякога да се намесва, посочва AFP.

Професионалния си живот Туск започва като основател на фирма за бояджийски услуги. Това е рядкост в момент, в който икономиката в комунистическа Полша е в ръцете на държавата, припомня AFP. Фирмата на Туск боядисва най-различни промишлени обекти, от комини до мостове, и така Туск научава правилата на пазарната икономика, разказва приятелят на полския премиер Йежи Боровчак. По онова време Туск работи по 16 часа на ден под жарко слънце, за да изпълни сроковете на някоя поръчка, допълва дългогодишният приближен на Туск.

След падането на комунистическия режим Туск основава с приятели от Гданск първо либерално движение в Полша, припомня AFP. Тогава Туск влиза и в парламента и оттогава не напуска полската политика, допълва Ройтерс. През 2001 г. той напуска партията Демократичен съюз, тъй като е пренебрегнат при избирането на ръководни кадри и става съосновател на десноцентристката партия Гражданска платформа, допълва Ройтерс.

През 2005 г. Туск се кандидатира за президент, но изгубва битката заради атаки от страна на опонентите си заради това, че дядо му е бил доброволец в германската армия по време на Втората световна война. В действителност като представител на кашубското етническо малцинство в Полша дядото на Туск е бил зачислен в армията от нацистките нашественици, които са възприемали тази етническа общност като "родственик" на германците, посочва Ройтерс.

Туск става премиер през 2007 г. и успява да спечели втори мандат през 2011 г. Така той се превръща в единствения полски премиер в посткомунистическата епоха на Полша, който е преизбран, отбелязва DPA. През юни правителството му оцелява въпреки скандал с изтекли в пресата записи, които водят до обвинения за нарушаване на правилата на разделение между правителството и централната банка, отбелязва Ройтерс.

През годините на власт като премиер Туск успя да подобри връзките с Германия до безпрецедентна степен, посочва Ройтерс. Днес Туск и германският канцлер Меркел се смятат за добри приятели, допълва DPA. Меркел, както изглежда, беше една от първите, подкрепила кандидатурата на Туск за председател на Европейския съвет, посочва Ройтерс.

В партията си пък Туск се прояви като умел посредник между съперничещите политически лагери и това умение може да му послужи за постигане на компромиси между лидерите на 28-те в ЕС, допълва Ройтерс. Някои анализатори обаче критикуват това, че Туск успя да консолидира властта в собствената си партия, да елиминира потенциалните конкуренти, както и това, че той възприе твърда линия срещу Русия заради Украйна, отбелязва Ройтерс.

От началото на кризата в Украйна Туск настоява за по-силно присъствие на НАТО в Източна Европа, припомня DPA. Някои критици на Туск се опасяват, че все пак тази твърда линия спрямо Русия може да го постави в конфликт след това с Рим, Берлин и Париж, които са притеснени за цената, която ще трябва да платят техните икономики, и за руските газови доставки, ако връзките с Москва се влошат още повече, посочва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
не, няма да го повярвам:) в смисъл в частта с куфарчетата, не с раздадените пари, ако искаш с закълни, пак няма да го повярвам:) Иначе за европейските лидери-Меркел е бивш комсомолски секретар(там май се е казвало по друг начин, ама все тая), Барозу-бивш маоист(което е бивш сталинист), Туск-боядисвал мостове( :) ), все изтъкнати русофили и антикомунисти:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
последствие на тия хора им бяха дадени едни куфарчета(надали точно с куфарчета е станало, по-вероятно е с банкови преводи, ама се тая)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
backinblack
преди 9 години
Преди 89-та, само у нас чстното беше почти забранено. Имаше разни занаятчийници, но се облагаха много, но пък те не издаваха квитанции много и от тогава си датира и укриването на приходи. Отделно от това, не се гледаше с добро око на тези, които работят само частно, а не в държавните предприятия. Унгария си беше почти капиталистическа държава по онова време. Имаше много силен частен сектор и магазините им бяха като нашите корекоми. Имаше от пиле мляко. То при тях, май почти нищо не се промени след идването на демокрацията, освен, че се продадоха доста от големите им заводи и навлязоха с производства западни компании. В Полша след бунта много се разшири частния сектор и не си спомням, дали не достигна размерите на Унгария дори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
За леки корекции съм съгласен винаги. То е ясно, че в толкова малък обем не мога да ги опиша нещата съвсем точно. А що се отнася за централно европейските държави се сещам само за една -Швейцария. Това последното е майтап , разбира се. Не ми се връзвай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
с леки корекции си прав. А към редакцията-ако Полша е източно европейска държава, кои са централно европейските?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
Да са различни, да са различни, колко да са различни. Я те се опитай СЕГА да вземеш държавна поръчка, да видим как ще ти се удаде без тесни връзки с властта. Какво да говорим за тогава. Тогава НЕ СЪЩЕСТВУВАШЕ ВЪЗМОЖНОСТ да бъде регистрирана частна фирма. Защото то ако имаше такава възможност каква би била разликата между капитализъма и социализъма? Ако такава възможност съществуваше тук щеше да има много богати хора. При тогавашния ненаситен пазар беше пей сърце. Имаше и такава поговорка Час пром - весел дом. И аз съм работил частно, но си беше незаконно. Наистина на някои хора се разрешаваше, но те бяха наистина най-верните "другари". та за това Туск ми е толкова съмнителен. Какво ти съмнителен - направо съм сигурен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
bigmamascandal
преди 9 години
Е то там нещата са били доста по-различни от при нас при всички положения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 5
nobel
преди 9 години
Значи Туск със ЧАСТНАТА СИ ФИРМА е боядисвал ПРОМИШЛЕНИ ОБЕКТИ, като комини и мостове?!?! И това по времето на развития социализъм?!? Че кой ти ги е давал тези поръчки, бе приятелю. По време на тоталитаризма бояджиите - частници ги гонеха и понякога даже ги арестуваха и осъждаха. Аз имам приятел бояджия от онова време, когото осъдиха на една година условно и глоба от 2 500 лева, задето е боядисвал къщите на хората. А Туск човека, за да "изучи основите на пазарната икономика" е получавал ДЪРЖАВНИ ПОРЪЧКИ. Най-сладката работа на света и до ден днешен. Ами че ти си пределно ясен бе приятелю. Ами че те тоя, дето ти ги е възлагал тези поръчки нали би трябвало да са го разстреляли! Но явно падането на социализъма е било обмисляно от другарите десетилетия наред. И създаването на СДС е било наистина с постановление на ЦК на БКП, както се твърдеше още по онова време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още