IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отново възраждат идеята за глоби за неосигурените

Много е лесно някоя държавна услуга да бъде обвързана с плащането на осигуровка, казва здравният министър д-р Мирослав Ненков

20:21 | 31.08.14 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Отново възраждат идеята за глоби за неосигурените

Идеята да се въведат глоби за хората, които не си плащат здравните вноски, отново е на дневен ред.

Именно глобите за тези, които не си плащат здравните вноски, ще е една от крачките, които ще спасят здравната система, смята министърът на здравеопазването Мирослав Ненков според материал на Нова телевизия.

В последния си отчет миналата година от „Пирогов” обявиха, че броят на неосигурените пациенти при тях се е увеличил двойно. Всеки от тях струва на спешния институт между 1 000 и 2 000 лева. Загубите само на тази болница за година са за над 1 млн. лева.

Затова и идеята на министъра е да се въведат по-строги санкции за хората, които не плащат и по-голяма отговорност от държавата, която според експерти също не е изряден платец.

„Финансови, ограничителни (санкции, б. ред.). Много е лесно някоя държавна услуга да бъде обвързана  с плащането на осигуровка – например, няма да ти се издаде задграничен паспорт, ако не си платиш здравни осигуровки. Както и прегледите на колата”, обясни д-р Мирослав Ненков.

Според министъра е крайно време държавата да плаща повече за хората, които осигурява - деца, студенти, хора на социални помощи, затворници, бежанци. За тях обаче сега се плаща здравна вноска от 4%, а не 8% както всички работещи. 

„Крайно време е да се случи това. Това ще е финансов ресурс към системата“, казва здравният министър.

По изчисления на Лекарския съюз, така към бюджета на Здравната каса ще се прибавят между 500 и 700 млн. лева. Идеята се подкрепя и от пациентските организации.

Припомняме, че по-рано през тази седмица д-р Ненков предложи и увеличаване на здравната вноска. Това обаче не може да се случи без действащ парламент. Така че конкретни решения може да се очакват едва през есента.

В средата на 2009 г. подобна идея за санкции за хората, които не внасят задължителните си здравни осигуровки, обяви тогавашният здравен министър Божидар Нанев. Според него първата стъпка в тази посока е налагането на глоби.

"Това трябва да бъде регламентирано със закон", каза тогава Нанев.

И в момента обаче законът за здравното осигуряване предвижда именно това - глоби за некоректни платци. Според него работодатели, които не плащат данък здраве за работниците си, се наказват с глоба от 1000 до 2000 лв. От 50 до 100 лв. пък е санкцията за самоосигуряващи се, които не плащат осигуровки за повече от 3 месеца.

Основната санкция в закона обаче е, че хората без вноски нямат право на лечение, поето от здравната каса. У нас от години има около 1 милион неосигурени, а заради кризата броят им се увеличи с 20-30 хил. души.

Според сега действащото законодателство хората, които са с прекъснати здравноосигурителни права и искат да бъдат допуснати отново в системата, трябва да си платят вноските за 36 месеца назад.

През септември 2011 г. отново се заговори за налагане на глоби - от 100 до 1000 лева да бъде глобяван всеки, който не си е платил дори и една здравна вноска, бе предложението за проектозакон за правата и задълженията на пациентите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 0 rate down comment 2
cokrat1
преди 9 години
*** 2 - и двете мнения заслужават само това отношение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 2
Tony
преди 9 години
Ми добре!А може ли да не си плащам данъците на държавата, след като тя не плаща осигуровките, които трябва да плаща по закон!Може ли министрите на тази държава да нямат международни паспорти, ако държавата не плаща осигуровките??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 2
bigi
преди 9 години
Не само че не трябва да има наказания,но и не трябва да са задължителни здравните осигуровки. Аз искам да си плащам за всичко и не искам да съм здравно осигурен. Така няма да се крадат пари. В момента,хем си осигурен,хем нищо не получаваш насреща,хем се крадат милиони. Да премахнат здравните осигуровки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 0
bigi
преди 9 години
Ще гласувам за този,който ще накаже финансово путеньора на БНБ Иван Искров. Съд! Затвор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 20 rate down comment 2
Императорът
преди 9 години
Тук следва да зададем логичният въпрос - защо всички болници са пълни с ромове, колко осигуровки плащат те и защо държавата хем плаща осигуровките на "хората на социални помощи", т.е. на РОМОВЕТЕ, хем им плаща и помощи? И разбира се - само нас ще ни глобяват, защото *** глоби не плаща, защото и доходите му основно са незаконни и колибата му е незаконна !!! Докога на нас по три кожи ще ни дерат, само и само да не нарушат *** комфорт?Решението е само едно - лични здравни партиди и взаимоспомагателство само между притежателите на партида - съразмерно с внесеното от тях. Неосигурените да плащат в брой, или да *** - проблемът си е техен. Не може едни само да плащат цял живот, а други само да ползват на готово. Ромовете НЕ СА национално богатство, колкото и да ги изкарват такова, но национален ПРОБЛЕМ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
..и донякъде ще са си прави защото на практика власт имащите са виновни за състоянието на здравната система. Само че те /властимащите/ вместо да намерят решение на проблема предпочитат лесната процедура със сопата и по тези които се стараят /но не винаги могат/ да спазват закона!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Как ли ..? Ами просто. Идва съдия изпълнителя и му продава каквото има. За разлика от *** българите имат документи за недвижимите имоти които владеят. Повярвай ми финансираните от САЩ "неправителствени" организации няма да си мръднат пръста за да платят наложена на *** глоба! Дискриминация ще го водят! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 4
abdul
преди 9 години
?!?! Ами освен и изходни визи да наложим ?! Комунисти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 7
mnz
преди 9 години
Държавата ни не може да си позволи да поеме изцяло финансирането на здравеопазването у нас.При комунизма можеше, но тогава нямаше ДДС, нито здравни осигуровки. Сега държавата няма как с приходите си да покрива и здравеопазването, защото има много по-важни насоки на харчене на държавните пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още