IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мрачно настроение обхваща австрийския бизнес в Източна Европа

Боевете в Украйна, санкциите срещу Русия и непредсказуема икономическа политика в Унгария затрудняват австрийските компании в региона

12:14 | 01.09.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Стоманодобивният концерн Voestalpine също изпитва колебания относно бизнеса си в Източна Европа. <em>Снимки: Ройтерс</em></p>

Стоманодобивният концерн Voestalpine също изпитва колебания относно бизнеса си в Източна Европа. Снимки: Ройтерс

Заглавията от икономическите издания през изминалите месеци не оставят съмнение – за много австрийски компании златните времена в Източна Европа вече са минало.

Подобни на война събития в Украйна, санкции срещу Русия, непредсказуема икономическа политика в Унгария, банкова криза в България – всичко това предизвиква силно главоболие у мениджърите на австрийските компании. Защото те са сред онези, които след падането на Желязната завеса са инвестирали масивно в тамошните икономики. Сега обаче трябва да се настроят за сравнително по-скромни очаквания за ръст и по-високи рискове. Засегнати са всички – от банки, през застрахователи и енергийни концерни до телекоми, пише в свой анализ Ройтерс.

Особено кризата в Украйна е сред по-важните теми на дискусии на „годишната среща на върха“ на мениджърите на австрийски компании в идиличното тиролско планинско село Алпбах. Перфектният свят на тучни зелени пасища, красиви стари селски къщи и назъбени планински върхове едва ли би могъл да развесели напрегнатите лица на корпоративните лидери.

Пряко засегнати са предимно австрийските банки. „Ако икономическото развитие в Русия се влоши, може да се предположи, че за големите австрийски банки ще възникнат допълнителни рискове", казва в Алпбах съпредседателят на финансовия надзорен орган FMA Клаус Кумпфмюлер.

Raiffeisen Bank International (RBI), както и дъщерната на UniCredit Bank компания Bank Austria имат големи клонове в Украйна, чиито приходи са се сринали. Освен това институциите се страхуват за техния иначе печеливш бизнес в Русия, който може да пострада от икономическия спад. Банките може да бъдат принудени да заделят по-високи провизии за лоши кредити, което ще намали печалбите им. Санкциите, наложени от Запада срещу Русия, също силно ограничават дейността на финансовите институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
stefanstefanov
преди 9 години
до Синеокия:По-скоро следващият етап е някакъв вид Анархо-Социализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Кой кого ще зароби? МТел австрийците или Австрийците - МТел, че не се разбра точно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 9 години
Ръст няма поради кусурите на капитализма, а войната е изпробван начин тези кусури да се маскират зад политическа говорилня и да се рестартира системата. Това правят от два века капиталистите, когато проблемите се натрупат и опрат до кокала, а не искат да допуснат следващия еволщционен етап в политическото и икономическо развитие на човечеството - социализма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 7
simbad12
преди 9 години
Кризата в Украйна може да намали икономическата активност в цяла Източна Европа - a добрютро. Ама иначе - играйте си на война, на санкции и контрасанкции, а после се чудете що няма ръст...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
bigmamascandal
преди 9 години
Telekom Austria например трябваше да отпише 400 млн. евро в България, - така е, Mtel ще ги заробят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още