IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Играта на санкции се пренася и върху борсите в ЦИЕ

Украинският фондов пазар е най-големият губещ в региона през август, но все още е лидер по доходност от началото на годината

13:11 | 01.09.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Играта на санкции се пренася и върху борсите в ЦИЕ

Играта на санкции между Русия и Запада заради конфликта в Украйна оказва своето влияние и върху капиталовия пазар в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ). През август случващото се по оста Брюксел-Киев-Москва се отразява най-вече на украинския капиталов пазар. Водещият борсов индекс PFTS регистрира вторият си месечен спад от началото на годината.

След покачването на напрежението през август, прераснало в по-тежки военни конфликти в източната част на Украйна, измерителят изтрива 6,58% стойността си до 447 пункта. През март, когато Русия присъедини полуостров Крим, PFTS спадна с 6,15%. Въпреки вълненията, но и на фона на обезценяващата се гривна, борсовият индикатор нараства с 48,74% от началото на годината. Той остава пръв сред всички 19 индекса в региона на ЦИЕ, чието представяне Investor.bg следи.

Разбира се, играта на санкции не се отразява в еднаква степен във всички страни в региона. Същото важи и за родния борсов индекс SOFIX, който попада на шесто място в своеобразната класация – и по месечен ръст, и по покачване от началото на годината. Освен нашия още 11 от индексите на водещите борси в ЦИЕ записват повишения, докато 7 изпращат август със спадове.

Основният индекс на борсата в Сърбия – BELEX, си извоюва първото място. За месеца той е нагоре с 6,38% до 1 256,55 пункта, а от началото на годината – с 15,18%. През 2012 г. Сърбия получи статут на кандидат за член на Европейския съюз. Въпреки че членството все още не е факт, Брюксел помоли Белград да не стимулира износа за Русия. Предупреждението дойде заради ембаргото на Москва върху вноса на хранителни продукти от ЕС. Освен това западната ни съседка все още се бори с високите дълг и бюджетен дефицит.

Месецът бе оптимистичен и за полския пазар. Местният индекс WIG увеличава с 3,66% стойността си до 51 868,77 пункта и заема втора позиция в класацията. Въпреки това бенчмаркът записва скромен ръст за периода януари-август – само 1,14 на сто. Варшава също не стои настрана от играта на санкции. През август полското правителство даде руските контрасанкции на Световната търговска организация. Загубата за Полша от руските ограничения за внос може да надвиши 750 млн. евро. През 2013 г. полският бизнес изнесе хранителни продукти за Русия на стойност 1,3 млрд. евро.

Румънският индекс BET се нарежда на трето място с покачване от 3,28% до 7 145,71 пункта. В началото на август централната банка на Румъния изненадващо снижи основния си лихвен процент до рекордно ниските 3,5 на сто. Решението на финансовата институция дойде на фона на ниската инфлация и на притока на капитали от Русия, които оскъпяват леята – сигнал, че санкциите срещу Москва започват да оказват влияние. Така от началото на годината основният индекс на северната ни съседка увеличава с над 10% стойността си.

Освен индексите на Сърбия, Полша и Румъния и чешкият PSE бележи осезаем ръст (2,43% до 980,01 пункта) на фона на по скромните повишения за следващите осем бенчмарка (от 1,14% до 1,95%). В този интервал попада и руският борсов измерител MICEX. Той изпраща месеца с ръст от 1,53% до 1 400 пункта на фона на няколкото резки дневни спадове през месеца. От началото на годината той е заличил близо 7 на сто от стойността си.

Компания на украинския индекс в дъното на класацията правят латвийският OMX Riga и литовският OMX Vilnus. Двата индекса губят съответно – 2,52% и 3,27% от стойността си. Литва също ще се окаже една от най-губещите държави в играта на санкции. През 2013 г. Литва е изнесла за Русия плодове на стойност 309 млн. евро и зеленчуци за 340 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
dakl
преди 9 години
Няма как да не изпаднем в тежко положение като всичко което трябва се прави сметката да се плати от страните от Източна и Югоизточна Европа,а всички други ако не са на печелба то да нямат икономически загуби са гарантирани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
:) Риба се лови в мътна вода е рекъл българския народ. Вече се одобри заем от 1.3 милиарда ако не се лъжа за Украйна. Свърши ли войната, страната ще има нужда от възстановяване - инфраструктура, сгради...Самите хора са обеднели значително от обезценяването на гривната, това е огромен вакум. От една страна - голямо потребление, от друга - много и евтина работна сила, от трета- пари от ЕС, САЩ и МВФ под форма на различни помощи, програми, фондации.. поне 2-3 год. след края на конфликта там ще кипи и ще се леят пари. Не е чудно, че акулите заемат позиции. Същото и със Сърбия, но в по-малка степен. Предприсъединителните фондове са вкусна работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още