IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в еврозоната слезе до 13-месечно дъно

Секторът се намира в труден период, като геополитическата и икономическата несигурност се отразяват негатвино на търсенето, посочва икономист

13:00 | 01.09.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Промишленото производство в еврозоната слезе до 13-месечно дъно

Промишленото производство в еврозоната се забавя до 13-месечно дъно през август, след като несигурността около икономиката в региона и геополотическото напрежение натежават на търсенето, пише CNBC.

Индексът на мениджърите по доставките (PMI) в еврозоната намалява до 50,7 пункта през август от 51,8 пункта през юли, по данни на доставчика на финансова информация Markit. Анализаторите очакваха спад до 50,8 пункта.

„Наличието на някакъв растеж е по-добро от отсъствието на такъв, но възпиращият ефект на нарастващата икономическа и геополитическа несигурност върху промишлеността става все по-очевидна. Такъв е случаят и при търсенето, като ръстът на новите поръчки и на новия износ намалява през август“, коментира старши икономистът в Markit Роб Добсън.

Markit отбелязва, че данните показват всеобхватно забавяне на възстановяването на промишлеността в по-голямата част от еврозоната, във време когато икономистите очакват нов пакет от стимули за потребителското търсенето от страна на Европейската централна банка.

Ирландия се отличава като изключение, като промишленото производство там отчита най-високото си ниво от края на 1999 г.

Според Хауръд Арчър – икономист в IHS Global Sight, единственото положително нещо от данните е това, че секторът успява да отчете растеж, въпреки че Франция и Италия дърпат индекса надолу.

„Очевидно моментът е труден за промишлеността в еврозоната. Геополитическата и икономическата несигурност се отразяват на бизнеса и потребителското доверие, и е възможно да доведат до забавянето или отменянето на някои поръчки, особено по-големите“, коментира Арчър.

Забавянето в периферията на еврозоната е особено притеснително, смята анализаторът в BNP Paribas Луиджи Есперанса. Съществува нарастващ риск от стагнация на италианската икономика през втората половина на годината като очакваното през 2015 г. възстановяване вероятно няма да оправдае очакванията, посочва той.

Междувременно ръстът на промишлеността във Великобритания се забавя рязко през август от 52,5 пункта от 54,8 пункта през юли. Нивото е най-ниското от юни миналата година и изостана от очакванията на анализаторите за ръст до 55,1 пункта.

Продължава ли мъчителното възстановяване на еврозоната? Въпроса коментират Делян Петришки от ТВ Bulgaria On Air и Свилен Колев от Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
Internet
преди 9 години
Мъка, но пък Чичо Сам доволен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Internet
преди 9 години
Мъка, но пък Чичо Сам доволен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още