IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Порошенко: Русия започна пряка и открита агресия срещу Украйна

Има руски войски в Донецк и Луганск, съобщи украинският министър на отбраната Валерий Хелетей

13:07 | 01.09.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Опожарен трамвай в Донецк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Опожарен трамвай в Донецк. Снимка: Ройтерс

Президентът на Украйна Петро Порошенко обвини Русия, че е започнала "пряка и открита агресия", която по думите му радикално е променила баланса на силите на бойното поле в борбата на Киев срещу проруските сепаратисти, предаде Ройтерс.

"Срещу Украйна бе започната пряка и открита агресия от съседна държава. Това промени по радикален начин ситуацията в зоната на конфликта", каза Порошенко в реч във военна академия в Киев.

Той съобщи, че украинското държавно ръководство смята да си направи "сериозни изводи" от ситуацията в Източна Украйна и че ще има кадрови промени на високо ниво в украинските въоръжени сили, предаде ИТАР-ТАСС.

Засягайки въпроса за външнополитическите приоритети на Украйна Порошенко заяви, че Украйна "е преден пост на Европа и ще бъде част от европейската цивилизация".

Председателят на украинския парламент Олександър Турчинов помоли президента Петро Порошенко да обяви траур по повод смъртта на военнослужещи в района на Иловайск. "Във връзка с трагичната гибел на защитници на Украйна, обкръжени в района на Иловайск, Донецка област, предлагам да се обяви национален траур", каза Турчинов.

Вчера лидерът на "Десен сектор" Дмитро Ярош съобщи за значителни човешки загуби в редиците на специалните подразделения, които участват във военната операция в Югоизточна Украйна, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Междувременно и украинският министър на отбраната Валерий Хелетей заяви, че в сепаратистките бастиони Донецк и Луганск има руски войски.

"Появиха се руски войски не само в Донецк, но и в района на летището на Луганск. Има такива войски и в други градове", заяви министърът пред телевизия Интер.

"Воюваме с Русия и Русия решава какво става в Донбас" - минния басейн, който включва Донецка и Луганска област, посочи Хелетей.

Конфликтът в Източна Украйна е взел близо 2600 жертви.

Развитието на кризата в Украйна:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
...Ама се трепят реално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
real_world
преди 9 години
Тези живеят във някаква виртуална реалност...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
Мислиш ли, че някой ще иска да му ги купи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
Internet
преди 9 години
Този дебилен крадец и екстра мошеник - порошенко, му се иска да вкара войски на НАТО да колят украйнския народ вместо неговите некадърни и страхливи военни боклуциЗащо евреина Комомойски си иизтегли наказателните части от Мариупол - отговорът е *** - за да ги запази за похода към киев следващата седмица
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 8
ABBA
преди 9 години
Евреина Порошенко какво очаквате да каже? Истината? Че са виновни САЩ, слугите му и плеадата жуналисти ******близци?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 9 години
Ако руските войски бяха нахлули в Украйна, сега нямаше да се боричкат около Луганск, Донецк и Мариупол, а щяха да са пред Харков, Киев, Днепропетровск и Одеса. Просто на миньорите и работниците от областта им трябваше време да преведат семействата си на сигурно място в Русия, да получат военна подготовка, да се организират във военни структури и да се върнат в Украйна, за да си поговорят с "антитерористите"....Ако обаче западът и Потрошемко продължават с тези мантри, може и да доживеят да видят как воюват руските войски! Различно е - вервайте ми! Спомнете си Грузия... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 12
dakl
преди 9 години
***! Да водиш война срещу собственото си население само за това че иска да говори на собствения си език и за това че не иска да гласува за теб е повече от престъпление и едва ли ще се размине без нов международен съд за военните престъпници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 14
многодобре
преди 9 години
Това ще го повтаря до последно.Не признава собственият си провал и провала на политиците и военните от Киев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още