IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Съйков: Запазването на стабилността на пазара на имоти е постижение

Нужно е увеличение на сделките и промяна на съотношението търсене-предлагане, за да има ръст на новото строителство и цените, смята управителят на "Имоти" ООД

08:02 | 05.09.14 г. 6
<p>
	Валентин Съйков. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Валентин Съйков. Снимка: Личен архив

Валентин Съйков е управител на „Имоти“ ООД, основател и пет пъти член на Управителния съвет на Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ), както и основател и два мандата председател на Управителния съвет на Международната федерация за недвижими имоти ФИАБЦИ – България.

С Валентин Съйков разговаряме за тенденциите и перспективите пред пазара на имоти.

- Г-н Съйков, какво се случва на пазара на имоти в момента, като имаме предвид политическите сътресения, а и ситуацията с банките?

- Ситуацията може да се разглежда в дългосрочен и краткосрочен план. След доста време на спокойствие по отношение на финансовата стабилност на страната кризата с КТБ изненада обществеността неприятно и внесе голяма доза несигурност във финансовата система изобщо. Хубаво е, че тази несигурност не премина в паника, но доведе до известни сътресения. Те засегнаха главно вложителите в КТБ, но и спестителите с влогове в други банки в първия момент бяха разколебани в стабилността на банковата система и се забеляза движение в тази посока – теглене на пари и колебание какво да се прави с тях.

Имаше известно движение и ориентиране към пазара на недвижимите имоти, повиши се търсенето и то търсенето на по-бързи сделки, в които да се вложат част от изтеглените пари. В никакъв случай обаче това повишено търсене не достигна до някакви екстремни състояния и не оказа дълбоко влияние върху пазара. По-скоро това беше една глътка въздух, за да разсее традиционното лятно спокойствие през ваканционните месеци. Юли и август бяха пълноценни месеци за пазара на недвижимите имоти, без да се предизвикват някакви особени трусове в търсенето и предлагането, както и в цените.

Постепенно се видя, че като цяло банковата система на страната е стабилна. Нещата започнаха да се връщат в нормалното си русло, тъй като случаят с КТБ е по-особен. В момента пазарът е в обичайното си за последните две – три години стабилно състояние, с приблизително равновесие между търсенето и предлагането. Това е най-общата картина, в отделните сегменти състоянието е различно.

Погледнато в дългосрочен план, политическата криза, в която страната се намира вече втора година и перспективите, които се очертават след предстоящите избори, са изцяло негативен фактор върху развитието на цялата икономика, следователно и върху пазара на недвижимите имоти. От една страна, пазарът си има своя собствена логика. Съществува винаги и обстоятелството, че когато има нестабилност в другите сфери, имотите се очертават като пристан за свободните пари на хората. Това се наблюдава и през последната година и ще продължи.

В същото време обаче има и много силни отрицателни тенденции, които влияят. Първо, несигурността по отношение на останалите сектори на икономиката води до намаляване на доходите на хората, затваряне на предприятия, спънки пред бизнеса, засилена предпазливост по отношение тегленето на кредити от по-платежоспособната и активна част на населението.

Голяма част от тази категория – най-активното икономически население на страната, се въздържа от предприемането на по-рискови стъпки, тъй като изчаква по-нататъшното развитие на събитията. Публиката е засипвана непрекъснато с противоречиви изказвания и действия от страна на политиците, всеки ден се чертаят различни апокалиптични картини. Това няма как да не повлияе в дългосрочен план в доверието на хората. Срокът за връщане на един кредит за покупка на жилище е 10-15-20 години, хората трябва да имат стабилна дългогодишна перспектива, която точно към този момент липсва.

Друг фактор, който влияе отрицателно – пряко и косвено, е украинската криза. Заплахата от ескалиращи санкции спрямо Русия доведе до отдръпване на руските клиенти от българския пазар. През последните години чуждестранните инвеститори в имоти в България бяха изключително от Русия. Това се отнася почти на 100% за покупките на ваканционни имоти, но в немалка степен и за инвестициите в други активи, включително и жилища в големите градове, производствени активи, офиси, тъй като руският бизнес настъпваше сериозно към България. Отдръпват се и най-дребните купувачи на апартаменти за почивка край морето или в планината, и по-големите компании. Това е един допълнителен удар върху сектора на имотите и строителството.

В същото време непрякото влияние на тази криза се изразява в допълнителен елемент на несигурност в цялата икономическа среда, включително и върху българските икономически агенти. Ако очаквате, че през зимата Украйна ще спре притока на руски газ, как ще планирате динамично развитие на едно производствено предприятие? По-скоро ще вземете мерки за по-консервативно отношение, за да се предотвратят очаквани загуби от нова газова криза.

Без да изпадаме в краен песимизъм, общите икономически фактори влияят повече отрицателно, отколкото положително върху развитието на пазара на имоти. В заключение може да се каже, че запазването на стабилността му само по себе си е постижение в тези условия и доказва, че пазарът е постигнал своето равновесие и че сам по себе си той се развива разумно и има потенциал за по-нататъшен растеж. Ако не бъде подложен на силни външни сътресения, би трябвало тенденцията нагоре да продължи. При нормално развитие на пазара очаквам стабилност при платежоспособното търсене и предлагането и при цените, без резки колебания.

Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 1
forum_rookie
преди 9 години
"Освен да строим какво друго?"Необходимостта да се строи няма нищо общо с необходимостта да се строи с печалба, варираща между 300% и 600%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 10
Веск
преди 9 години
Щом САЩ зависят от жилищното си строителство за растежа защо ние се притесняваме да го признаем. *** сме бе хора. Нямаме технологии. Освен да строим какво друго? Образованието години наред ще бълва неграмотни дори днес да го реформираме с магическа пръчка. Няма на какво да се надяваме друго. Селското стопанство и туризма не свършиха нищо - малка заетост създават, главно временна при това и малко БВП. Кокото си искате оплювайте брокери. Без инфлация и ръст в икономиката и строителството няма оправия. Никога не е било евтино да се купъва имот. Никога и никъде. Сега даже съотношението заплата/цена на кв. метър е доста добро. Кредити има добри. Само при Костов беше по-евтино, но тогава нямаше такова кредитиране естествено. Поевтиняване може да има само при продължаване на дефлацията, която е страшен бич за икономиката и при някакъв икономически колапс евентуално ( и то е спорно, защото тогава пък се бяга към сигурно - имоти).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 8
avramcho
преди 9 години
;) ..."Прав си , забележителен си" През 2010 беше Дъното ..тогава се купуваше евтинКо ..след което започна Обратното броене ;) , но треба друга глАва ...най-големият песимист купИ ..Виж кога и НЕ иска да коментира покупката си..или е ***...или има нещо друго:**************http://***.investor.bg/***/122/a/nai-golemite-pesimisti-na-uol-striit-napazaruvaha-apartamenti-v-manhatyn,111168/*******************не си научил как "работят Парите " , за това ги пишеш едни...)Като теб мислеха и влогаджиите в КТБ...но вече не мислят )..ЕЦБ даде "сигнала" пред още през Зимата , щом не става доброволно - става доброЗорнои коментарите под статията са адекватни , но някой треба да препуска със стадото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 4
melon
преди 9 години
Брокерите са голям фактор за простотията царяща на пазара на НИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 4
moderebov
преди 9 години
Тая групичка *** които напомпаха балона на НИ с безумните си обещания и липсата на каквато и да е квалификация явно не стават за нищо друго :) Няма да го бъде господа, нито вътрешния пазар ще живне повече - нито ще ни продадете на чужденци :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
Людени
преди 9 години
За каква стабилност говори господинът ?Той не чете ли статиите, вкл. и в Инвестор - от 2010 г. все е ръст на пазара на НИ !! Казано е вече много пъти !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още