IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: Акционерите на КТБ декларираха принципни намерения

Василев е готов със структурирано предложение, а оманският фонд ще излезе с решение след оценката на квесторите и поет ангажимент за държавна подкрепа

17:48 | 01.09.14 г. 15
Автор - снимка
Създател
БНБ: Акционерите на КТБ декларираха принципни намерения

Двата най-големи акционера в Корпоративна търговска банка (КТБ) АД – „Бромак“ АД, и Фондът на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (ФГДРСО) са отговорили на искането на Българската народна банка (БНБ) до края на август да представят своите конкретни предложения за оказване на потенциална капиталова и ликвидна подкрепа на КТБ в съответствие с действащото българско и европейско законодателство.

Цветан Василев, който е едноличен собственик на капитала на „Бромак“ АД, и Фондът не отправят конкретни предложения и финансови ангажименти, но декларират принципни намерения за евентуални бъдещи действия, информират от пресцентъра на централната банка.

По-конкретно, Цветан Василев е съобщил, че в следващите дни инвестиционна компания ще внесе в БНБ и ще предостави на правителството структурирано предложение.

От своя страна, ФГДРСО е заявил намерение за създаване на консорциум от инвеститори, които ще направят предложение за преструктуриране на КТБ.

Това предложение ще бъде основано на оценката на активите, която в момента се извършва от квесторите; на допълнителна оценка („дю дилиджънс“, т.е. финансова и правна - бел. ред.) и на адекватна държавна подкрепа от страна на българското правителство, уточняват от БНБ.

На 22 август БНБ изпрати писмо до най-големите акционери в КТБ с призив за предоставянето на конкретни предложения за бъдещето на банката. На 25 август Цветан Василев информира, че работят съвместно с Фонда на Оман по план за преструктуриране на финансовата институция.

Ден по-късно съдът запорира имущество на Цветан Василев. В края на миналата седмица пък служебният финансов министър Румен Порожанов съобщи, че се обсъждат варианти за частичен достъп до всички депозити в КТБ. За днес - 1 септември - пък бе насрочен поредният протест на недоволни вложители.

От централната банка потвърждават своята "готовност за поддържане на конструктивен диалог и обсъждане на различни законово допустими пазарни решения и предложения от сегашните акционери на КТБ". Работата по оценката на състоянието на банкова група КТБ продължава. Крайният срок за окончателната оценка на качеството на активите е 20 октомври.

„Отговорите на акционерите потвърждават безспорния факт, че в този случай не съществуват бързи решения с мигновен ефект“, допълват от БНБ в прессъобщението.

Всичко по темата за КТБ четете тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
Да живеЙ Международното Положение !! :-]]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
popo323
преди 9 години
Ха ха , " принципни намерения ". То и аз по принцип мисля да си купя една къщичка в Сен Тропе с 30 метрова яхта за 50-на милиона , ама чакам финансирането . Но пък важното е ,че имам " принципни намерения ".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
А явно има и друго криво - ако е такъв (голям) проблем, че дадена банка е затворена докато трае квестурата (защото са блокирани пари на граждани и фирми), то значи закона е проблемен защото това е положение по закон. Евентуално аз виждам някакво решение, да се задължи всеки вложител да подписва изрична декларация, с шрифт от поне 14 точки, че е запознат с рисковете, които стоят пред парите му (да бъдат блокирани за срок от 6 месеца или да изгори с частта над 100К евро). Защото както се вижда, не е достатъчно това да е записано в закона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
И според мен закона е зле написан в частта кои депозити са гарантирани. Не ми изглежда сериозно да търсят рекламни листовки или какво е било съдържанието на сайта към някаква дата за да се види дали даден депозит е гарантиран или не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 2
avramcho
преди 9 години
все някога ще се разбере кой е прав ;)аз знам едно сигурно нещо:Банката не се занимава с подаряване на Уихви по депозитиБанката ПРОДАВА Кредити.............преди 1989 беше различно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 5
Tony
преди 9 години
Само пише, но не е гарантиран! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
Цветан Василев никога не ми е бил особено симпатичен. Но в случая не го съветвам да вярва и на една дума на изпечените мошеници, които нападнаха банката и няма да я оставят на мира, докато не останат само оглозгавите кости. Включително и неговите. Щото знае много, а това не се котира добре. Ще гътнат тази банка, както беше гътната ПЧБ. Костов подробно обясни какво се случва и какво може да се очаква в близко бъдеще, като не пропусна да подиграе Искрата, че за два мандата не е научил банковата терминология, за да могат да го разбират професионалистите. Интервюто с Костов пред бТВ:http://btvnews.bg/video/videos/tazi-sutrin/ivan-kostov-ne-sam-vzimal-nikakvi-krediti-ot-***.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Нема нема ла некой се исфърли като..Това е бистрено 1000 пъти и си го пише и в закона, ама е на, некой компетентен току се намери а се изцепиУХААА! Не сте гарантитани изгорехте!Ай сик...В договора с КТБ си пише ДЕПОЗИТА Е ГАРАНТИРАН ОТ ФГВ!Доволен ли си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
Tony
преди 9 години
Лихвените проценти са обявени на сайта на банката, по реклами и т.н.Лицата, които са превилегировани са напр. дсб прави депозит в КТБ и ЦВ им дава 15% лихва.Нали се досещате, че тук дсб не са обикновени вложители, а са "на заплата" към ЦВ, за да прокарват кремълските проекти. Как - ще видите скоро! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 31 rate down comment 2
bigi
преди 9 години
Ще гласувам за този,който ще накаже финансово путеньора на БНБ Иван Искров. Съд! Затвор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още