IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна: Изправени сме пред голяма война с Русия

В тази война жертвите ще наброяват десетки хиляди, посочи украинският министър на отбраната Валерий Хелетей

19:57 | 01.09.14 г. 15
Украйна: Изправени сме пред голяма война с Русия

Украйна е изправена пред "голяма война", но не със сепаратистите, а с Русия, и в тази война ще има много жертви. Това обяви днес в профила си в социалната мрежа Facebook украинският министър на отбраната Валерий Хелетей, цитиран от AFP и Ройтерс. 

"Голяма война дойде в нашата къща, война, която Европа не е виждала от Втората световна война. В тази война жертвите ще наброяват не стотици, а хиляди и даже десетки хиляди", предупрежди Хелетей.

По думите му украинците трябва да спешно организират отбраната си срещу Русия, която не само ще укрепи позициите си в окупираните според него украински територии, но и ще предприеме офанзива към други части на Украйна.

"Трябва да не се поддаваме на паника и да покажем, че украинците няма да се предадат", призова Хелетей.

Киев и Западът обвиняват Русия, че в рамките на една седмица е изпратила между 1 000 и 1 600 свои войници в Източна Украйна – нещо, което Москва отрича, припомня БТА. 

Междувременно проруските сепаратисти в Украйна започнаха предварителни мирни преговори с властите и посочиха, че са готови да останат част от страната, ако им се даде "специален статут".

В изявление, публикувано преди срещата на контактната група в столицата на Беларус в Минск, бунтовниците казаха, че едно от ключовите им условия е Киев незабавно да спре военната си офанзива.

Украйна е неформално представлявана на преговорите от бившия си президент Леонид Кучма. Руският посланик в Киев и високопоставено длъжностно лице от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа също участват в днешните разговори.

Исканията на сепаратистите на пръв поглед не са приемливи за Киев, по-конкретно настояването индустриализираните територии в Източна Украйна да останат под техен контрол.

Бунтовниците, чиито позиции вероятно ще бъдат подкрепени от Русия, ще разчитат на това неуспехите на украинската армия от последните дни да натежат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
moderebov
преди 9 години
То хубаво ама времето работи за Украйна и НАТО :)Русь вече излезе на светло като агресор и зае мястотото на световен терорист номер 1. Чао икономика, чао търговия, чао цивилизация - добре дошъл сибирски студ, глад и мрак :) Хубавото в цялата работа е че след като изтръскаха рашките от мръсните им пари в Кипър - сега ще им вземат и имотите зад граница. Терористи нямат право да притежават имоти :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 9 години
Първо, това не е тема, която украинският военен министър (на незаконно правителство) да коментира в профила си. Второ, украинците са глупави, че се хванаха на акъла на американците (намиращи се в другия край на света), които са приели каузата да се бият с руснаците до последния украинец. Русия и Украйна трябва да си уредят въпроса помежду си, но тези правителствени марионетки в Киев и президента Потрошенко са твърде послушни и услужливи на Запада. Жалко че е за сметка на обикновените хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Ето още някакъв знак в тази посока "от последната минута" :"Вашингтон. САЩ призовават сепаратистите в Източна Украйна да водят преговори с властите в Киев, заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест, предаде РИА Новости.Сепаратистите имат възможност да седнат на масата за преговори с украинското правителство с помощта на международната общност, за да се опитат да разрешат своите разногласия по дипломатически път. Няма причини, поради те не биха могли да успокоят, ако искат страховете на всички страни относно този конфликт, заяви Ърнест."Дано това да е началото на края на "горещата фаза" .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Единственото, което остава е да се облече в подходяща публична форма резултата от договореното за ситуацията около Украйна, с такава цел мисля реториката от страна на евро-политиците , като по команда , стана остра и не-обтекаема: Как да бъдем в бизнес взаимоотношения с военен агресор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
SSIW
преди 9 години
Аз имам една такава хипотеза: нещата в Украйна може би вече отиват на някакъв вид преговори и договорка (дай Боже!). Ясно става, че укрите сами няма да се справят със ситуацията на юго-изток и военното решение на конфликта минава през мн. сериозна и трудно прогнозируема каша и касапница, т.е. най-вероятно следва преговорен процес. Мериканците имат програма-минимум в Украйна и това е свиване до възможния минимум на доставките на енергоносители от Русия за ЕУ, контрол в/у остатъчния дял търгувани горива, с тенденция за пълна изолация в малко по-дългосрочен план. Мисля, че са на лице всички знаци, че съпротивата в ЕУ е прекършена, руснаците също най-вероятно си дават ясна сметка за ситуацията и това, че целия европейски политически елит е на къс повод и е неспособен и на най-незначителния акт на независимо поведение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 6
dakl
преди 9 години
Няма гаранция, че това което говори Барозо е истина, но поне е близко до нея. Октомврийският военен парад може и да го направят в Киев,? Както се казва, да би мирно стояло, не би чудо видяло. В Украйна живеят хиляди българи дано са чули от тях тази наша поговорка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 4
Tobywolf
преди 9 години
Олеле майко! Очевидно санитаря се е отдалечил за малко и ето какъв е резултата...Абе кой им дава достъп на тия във Фейсбук, бе?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 5
pepe
преди 9 години
Голяма голяма- колко да е голяма? Едва ли повече от тридневната на Израел с арабите. Или в бъдеще ще се говори за еднодневната война :). С 1600 човека ако успяват да контролират територия, където се падат по 10-тина квадратни километра на човек, то сметките могат бързо да се направят :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 27 rate down comment 8
Achtung
преди 9 години
"Киев и Западът обвиняват Русия, че в рамките на една седмица е изпратила между 1 000 и 1 600 свои войници в Източна Украйна нещо, което Москва отричa" и украинците на това му викат голяма война :) Ами ако дойдат 100 000 ийвъл рашънс плюс авиация за един ден, такова сигурно ще е голямо *****
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 22
moderebov
преди 9 години
Идеален повод на Русь да и свият сърмите :)За беда не си струва особено, инак отдавна да е станало...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още